Повећање плата одржаће економски раст и инфлацију под контролом у Српској

- Предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник изјавио је Срни да најављено повећање плата као инструмент економске политике представља у овом моменту једну од најважнијих полуга економског раста и функционисања Српске.

Република Српска 21.11.2021 | 09:40
Повећање плата одржаће економски раст и инфлацију под контролом у Српској

"За то има више разлога. Код нас су дохоци ниски и имамо проблема са задржавањем радних капацитета, односно одређених профила занимања који су опредијељени да траже запослење у другој земљи гдје су плате веће. Други разлог томе је инфлација, коју би требало испратити са очувањем стандарда запослених и све мјере у том правцу су позитивне", рекао је Крајишник, коментаришући најављено повећање плата у Српској.

Он је навео да се говори о два начина повећања плата, један је прерасподјела унутар бруто плате, гдје је Влада Републике Српске најавила спремност да се одрекне дијела својих прихода по основу пореза на плате како би запослени добили већа нето примања.

"То је добар метод, при чему Влада мора у буџету обезбиједити приходе из других извора како не би направила буџетски дефицит. То повећање неће бити значајно у апсолутном смислу, али ипак је свако повећање добродошло", оцијенио је Крајишник.

Он је истакао да други правац повећања плата јесте повећање бруто плате, односно уопште повећање плате у прерасподјели између плате и других врста расхода.

Крајишник је нагласио да ће повећање плата повећати и агрегатну тражњу која је главни импулс са повећање потрошње, а то је основни замајац за повећање производње.

Он каже да ће повећање плата повући и повећање пензија, те да ће све то довести до расподјеле дохотка код великог броја корисника, што у кризним ситуацијама брже даје импулс за економски раст.

Коментаришући одлуку Владе Републике Српске о смањењу марже за два одсто на основне животне намирнице, Крајишник је рекао да је то категорија која има више социјални карактер и да је посљедица значајнијег раста цијена, односно инфлације која је присутна у цијелом свијету.

"Влада је имала жељу да евентуално заустави раст тих цијена, мада то не може битније утицати на смањење цијена. Смањење цијена би било битно да се ограничи раст основних животних намирница, али у економском смислу та мјера нема неки велики учинак", оцијенио је Крајишник.

Према његовим рјечима, Република Српска се тешко може борити против инфлације јер је она добрим дијелом увезена из иностранства.

"Добар дио инфлације се увози и преко резервне валуте јер је КМ чврсто везана за евро и сва инфлација која се налази у зони евра ће се по тој линији преселити у Српску. Надам се да ће инфлација код нас остати на оном нивоу који неће битније угрозити наш привредни систем", рекао је Крајишник.

Он је навео да је садашња инфлација у свијету узорокована емисијом новца великих свјетских монетарних система као што су Европска централна банка или Федералне резерве САД, које су имале за циљ да монетарним инструментима рјешавају економске проблеме који су узроковани пандемијом вируса корона, те да то није први пут да се тако ради. 

(Срна) 

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Од извора два путића

21.11.2021 08:54

Каже представник режима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

21.11.2021 09:35

Казе, да Влада мора ибезбједити приходе из других извора... а који су то "други извори" осим кредитног задузења, сто је катастрофа, или повецање акциза, пореза и цијене комуналија? Све по дзепу становниства да се настави јаваслук опанак Владе...

Name

НР

21.11.2021 10:20

Нико не спомиње мјере штедње у институцијама гдје су огромне резерве. Наравно ради избора. Чак ће ићи нове агенције и нови ухљеби на буџет. О производњи и инвестицијама се код нас никад није ни водило рачуна.

Name

ре

21.11.2021 10:37

Шта ће бурле красти са својим лоповима, ако повећа плате и пензије реално без присуства свог криминала у РС.

Name

Лаки

21.11.2021 11:04

Наравно при том морају се пензије умањити за 10 % како би се дошло до равнотеже . Треба казнити све пензионере који су радећи омогућил овакав несклад , жалосо до неба али тако је .

Name

Нострадамус

21.11.2021 11:20

Са оваквом платом свако повецање је ниста. Као прво то нису плате него социјална давања.

Name

РЕ ОД ИЗВОРА

21.11.2021 13:24

ТАЧНО ЈЕ ШТО ЧОВЈЕК КАЖЕ. ТРЕБА СМАЊТИ И ПДВ ЈЕР СЕ БАР 20 ОДСТО БЕЗ ВЕЗЕ ТРОСИ И ИСЛОБОДИТИ НОВАЦ ЗА ПОТРОШЊУ. НЕ КОМЕНТАРИШИТЕ АКО НЕ ЗНАТЕ И ЗОВИТЕ ПРОФЕСОРА ЗЕЦА. ОН ЗНА.

Name

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

21.11.2021 08:58

Да би повећале плате мораш од неког отети.Ништа стварање нове вриједности из које би повећао плате.То је наша економска политика.Фуј!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах

21.11.2021 08:59

Није мала плата за приватне факултете који раде у згради владе али је мала за дрзавне гдјеје разлика и до 800км па један савјетник има вецу плату од Доктора магистра а и да не спомиње цистацице пензионере борце итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спори Гонзалес

21.11.2021 09:02

Геније. Углавном се проблеми, па тако и инфлација прелива у Републику Српску, однекуда! Додигу је за све крив неко други!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

21.11.2021 09:05

Како се приближавају избори тако се и владајућа каста настоји приближити радничкој класи неким ситним безначајним мизерним уступцима.Радници немојте васедати на ове лакрдије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

21.11.2021 09:09

За све то је сада касно!!! ТЕ мјере је требало увести прије три године!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

21.11.2021 09:11

Ово нема везе ни са логиком ни са здравим разумом јер ће овако постављен систем доживити тотални крах. Прво треба схватити да живимо у ономе што се у Кини зове : "једна земља - два система" само што је код нас све то прилагођено политичким потребама а не развоју друштва а , горе поменута , "два система" се односе на "реални сектор" и "државне јасле" које ЈА зовем "имагинарни сектор" јер такве плате и привилегије а за минимум рада многи могу само сањати. У овоме је проблем али нико не жели о истом озбиљно разговарати јер би многе заболило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

21.11.2021 09:12

20 најављени км це да побољса стандард ко је овај сад.Сваки дан нова будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Повецаве њима

21.11.2021 10:37

Да кроз зо 20 као прадина у оци свакоме из дјепа ко има извуку 500КМ. Али круг се брзо затвори....

Name

КОРОНА

21.11.2021 09:24

ЈЕ КРИВА ЗА СВЕ!НИЈЕ-НЕГО!!!ПА,ЗБОГ ТОГА ЈЕ И ПРОИЗВЕДЕНА У КУХИЊИ ПРОКЛЕТЕ АМЕРИКЕ,КОЈА СЕ ПРЕДСТАВЉА ГЛАВНИМ ПОЛИЦАЈЦЕМ СВИЈЕТА. А,НАШЕ БАЈНЕ ПОЛИТИЧАРЕ,ДА ЗАНИМА ЕГЗИСТЕНЦИЈА СТАНОВНИШТВА,УЧИНИЛИ БИ НЕШТО ДА ТО УБЛАЖЕ.НЕКА СМАЊЕ СВОЈА ЕНОРМНА ПРИМАЊА,ПРЕКИНУ ПЉАЧКАТИ БУЏЕТЕ,ЗАБРАНЕ УВОЗ ПРОИЗВОДА КОЈЕ ИМАМО КОД НАШИХ ПРОИЗВОЂАЧА,И ПРОБЛЕМ ЋЕ СЕ У ЗНАТНОМ ПРОЦЕНТУ УБЛАЖИТИ.НИЈЕ НИ ЧУДО, ШТО НАМ ЈЕ ОВАКО,КАД СУ НА КЉУЧНИМ МЈЕСТИМА ПОЛУПИСМЕНИ,БАХАТИ И ИСКВАРЕНИ МИНИСТРИ,САВЈЕТНИЦИ И ОСТАЛА БАГРА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

21.11.2021 09:40

Спасиће нас повећање плате од 14 до 20км, точио плин на мј, нивоу и у просјеку 1000км пређених за 18 км а сад 38км тј на мј нивоу 80км разлике а о намјерницама нећу ни писати, сваки мј, при дизању на аутомату нове паре по броју ,па нико толико немјења новчанице као Бих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А старе

21.11.2021 10:32

Остају.

Name

Злаја

21.11.2021 09:51

Јоооој мајко "економског стручњака". Повећање плата доводи до више новца у оптицају а више новца значи губљење на вриједности тј инфлација. Плате се МОРАЈУ повецати али и контролисати раст цијена .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви проиводи се увозе

21.11.2021 09:54

Дивљање цијена се увози, самим тиме и инфлација. Слободно трзисте, његове предности и мане,, (здрава или нездеава конкуренција с обзиром на монетарну политику, гусење домаце привреде сто не бригом власти сто разним околностима... итд итд... Стањцање, кредити итд.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

21.11.2021 10:04

Е мој Миленко,па ко тебе постави на цело те непотребне инатитуције.Да би послодавац повецао плате својим радницима,он аутоматски мора подици цијене својих производа.И ста смо добили с тим,ниста,подице се плате,али це поскупити све зиво.Једина добра ствар у томе је,сто требате подици и цијене и плате пута 5,па бар кад идемо негдје да имамо с цим отици...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјестацким повецањем

21.11.2021 10:14

Плата сматрате еконимским растом и заустављање инфлације.Циме, задузивањем? Распродајом ресурса према којима се нисте знали опходити на користан нацин за друство него лицни. Ви цете издрзати сваку инфланцију, нецете ни осјетити а градјани?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја па Ја

21.11.2021 10:44

Да вам кажем нешто. Хвала богу па смо у БиХ јер да нисмо овакви стручњаци Милорада Додика би нам досли главе. Он намигне они искоче да нам објасне криви су тамо неки за нас мизерни стандард. Све стручњаци са буџета пуни к’о брод држе предавања радницима и пензионерима без да помену нагомилану администрацију и ухљебе партијске који троше искљуциво буџет Српске. И сваки дан искаче по један овакав “струцњак” да нам објасни да је власт добра али ето тамо неко други је крив за мизерију од плате и пензије. Понављам добро је да смо у БиХ и да имамо фиксну конвертибилну марку и да не могу политичари да станцају паре. Иначе би награбусили.

Name

Ду

21.11.2021 10:15

Из гузице изисо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Том подлом политиком

21.11.2021 10:20

Проистеклом из криминала у безакоњу, настоји те нам прасину у оци. Свакоме је све јасно "тај лоповлук" о повецању плата, еконимском расту, заустављања инфлације. Није зо ни повецање ни економски раст ни заустављање инфлације, наптотив продубљивање, јер смо презадузени а опљацкани....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

21.11.2021 10:27

Ћисто замајавање јавности, непостоје ни привредни, а ни било који други извори прихода, осим нових задужења, из којих би влада била у стању да реализује повећање плата и пензија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиционар

21.11.2021 10:34

Најбоље је да опорезујете криминал којег сте легализовали и ето пара јер нам је криминал најјача привредна грана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ктиминалци

21.11.2021 13:17

Су ослободјени плацањау будјет бас свега, електр. енер. горива, хране, троскова та одмор, троскова не за зивот него и сав лукзуз него само пљацкају грабе из истог....

Name

Бомбаш

21.11.2021 11:33

Повецат це намете привредницима и затворит це се јос радњи.Смањите Будзетске корисноике и јавну потросњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коки

21.11.2021 12:10

Зна професор да требају веце плате. Па сам је једно вријеме примао 5 дрзавних плата. Хахаххаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васо

21.11.2021 12:45

То повећање плате је давно обецано,нешто нам је то 0ознато то је само трла баба лан да јој Проде дан тако и теби да имас као нестао реци у медије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

21.11.2021 13:13

Е ако овај неријеси кризу И инфлацију,неце нико.Прицам ти прицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није вас срамота

21.11.2021 17:41

Олоси, са таквим констатацијама се обрацати јавности вриједјати здрав разум градјанима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како

21.11.2021 17:43

Да смањимо увоз а унаприједимо куповину домацих производа кад ми и немамо домаце производе.све нам је унистено и сваким даном затварају једни по једни.није се власт бринула како да застити домацу производњу вец све ове године само гледали да себи напуне дзепове.

ОДГОВОРИТЕ