Povećanje plata održaće ekonomski rast i inflaciju pod kontrolom u Srpskoj

- Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Кrajišnik izjavio je Srni da najavljeno povećanje plata kao instrument ekonomske politike predstavlja u ovom momentu jednu od najvažnijih poluga ekonomskog rasta i funkcionisanja Srpske.

Republika Srpska 21.11.2021 | 09:40
Povećanje plata održaće ekonomski rast i inflaciju pod kontrolom u Srpskoj

"Za to ima više razloga. Кod nas su dohoci niski i imamo problema sa zadržavanjem radnih kapaciteta, odnosno određenih profila zanimanja koji su opredijeljeni da traže zaposlenje u drugoj zemlji gdje su plate veće. Drugi razlog tome je inflacija, koju bi trebalo ispratiti sa očuvanjem standarda zaposlenih i sve mjere u tom pravcu su pozitivne", rekao je Кrajišnik, komentarišući najavljeno povećanje plata u Srpskoj.

On je naveo da se govori o dva načina povećanja plata, jedan je preraspodjela unutar bruto plate, gdje je Vlada Republike Srpske najavila spremnost da se odrekne dijela svojih prihoda po osnovu poreza na plate kako bi zaposleni dobili veća neto primanja.

"To je dobar metod, pri čemu Vlada mora u budžetu obezbijediti prihode iz drugih izvora kako ne bi napravila budžetski deficit. To povećanje neće biti značajno u apsolutnom smislu, ali ipak je svako povećanje dobrodošlo", ocijenio je Кrajišnik.

On je istakao da drugi pravac povećanja plata jeste povećanje bruto plate, odnosno uopšte povećanje plate u preraspodjeli između plate i drugih vrsta rashoda.

Кrajišnik je naglasio da će povećanje plata povećati i agregatnu tražnju koja je glavni impuls sa povećanje potrošnje, a to je osnovni zamajac za povećanje proizvodnje.

On kaže da će povećanje plata povući i povećanje penzija, te da će sve to dovesti do raspodjele dohotka kod velikog broja korisnika, što u kriznim situacijama brže daje impuls za ekonomski rast.

Кomentarišući odluku Vlade Republike Srpske o smanjenju marže za dva odsto na osnovne životne namirnice, Кrajišnik je rekao da je to kategorija koja ima više socijalni karakter i da je posljedica značajnijeg rasta cijena, odnosno inflacije koja je prisutna u cijelom svijetu.

"Vlada je imala želju da eventualno zaustavi rast tih cijena, mada to ne može bitnije uticati na smanjenje cijena. Smanjenje cijena bi bilo bitno da se ograniči rast osnovnih životnih namirnica, ali u ekonomskom smislu ta mjera nema neki veliki učinak", ocijenio je Кrajišnik.

Prema njegovim rječima, Republika Srpska se teško može boriti protiv inflacije jer je ona dobrim dijelom uvezena iz inostranstva.

"Dobar dio inflacije se uvozi i preko rezervne valute jer je КM čvrsto vezana za evro i sva inflacija koja se nalazi u zoni evra će se po toj liniji preseliti u Srpsku. Nadam se da će inflacija kod nas ostati na onom nivou koji neće bitnije ugroziti naš privredni sistem", rekao je Кrajišnik.

On je naveo da je sadašnja inflacija u svijetu uzorokovana emisijom novca velikih svjetskih monetarnih sistema kao što su Evropska centralna banka ili Federalne rezerve SAD, koje su imale za cilj da monetarnim instrumentima rješavaju ekonomske probleme koji su uzrokovani pandemijom virusa korona, te da to nije prvi put da se tako radi. 

(Srna) 

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

Od izvora dva putića

21.11.2021 08:54

Kaže predstavnik režima

ODGOVORITE
Name

Komentar

21.11.2021 09:35

Kaze, da Vlada mora ibezbjediti prihode iz drugih izvora... a koji su to "drugi izvori" osim kreditnog zaduzenja, sto je katastrofa, ili povecanje akciza, poreza i cijene komunalija? Sve po dzepu stanovnistva da se nastavi javasluk opanak Vlade...

Name

NR

21.11.2021 10:20

Niko ne spominje mjere štednje u institucijama gdje su ogromne rezerve. Naravno radi izbora. Čak će ići nove agencije i novi uhljebi na budžet. O proizvodnji i investicijama se kod nas nikad nije ni vodilo računa.

Name

re

21.11.2021 10:37

Šta će burle krasti sa svojim lopovima, ako poveća plate i penzije realno bez prisustva svog kriminala u RS.

Name

Laki

21.11.2021 11:04

Naravno pri tom moraju se penzije umanjiti za 10 % kako bi se došlo do ravnoteže . Treba kazniti sve penzionere koji su radeći omogućil ovakav nesklad , žaloso do neba ali tako je .

Name

Nostradamus

21.11.2021 11:20

Sa ovakvom platom svako povecanje je nista. Kao prvo to nisu plate nego socijalna davanja.

Name

RE OD IZVORA

21.11.2021 13:24

TAČNO JE ŠTO ČOVJEK KAŽE. TREBA SMANJTI I PDV JER SE BAR 20 ODSTO BEZ VEZE TROSI I ISLOBODITI NOVAC ZA POTROŠNJU. NE KOMENTARIŠITE AKO NE ZNATE I ZOVITE PROFESORA ZECA. ON ZNA.

Name

ISTOČNO SARAJEVO

21.11.2021 08:58

Da bi povećale plate moraš od nekog oteti.Ništa stvaranje nove vrijednosti iz koje bi povećao plate.To je naša ekonomska politika.Fuj!!!

ODGOVORITE
Name

Ah

21.11.2021 08:59

Nije mala plata za privatne fakultete koji rade u zgradi vlade ali je mala za drzavne gdjeje razlika i do 800km pa jedan savjetnik ima vecu platu od Doktora magistra a i da ne spominje cistacice penzionere borce itd.

ODGOVORITE
Name

Spori Gonzales

21.11.2021 09:02

Genije. Uglavnom se problemi, pa tako i inflacija preliva u Republiku Srpsku, odnekuda! Dodigu je za sve kriv neko drugi!

ODGOVORITE
Name

Tatar

21.11.2021 09:05

Kako se približavaju izbori tako se i vladajuća kasta nastoji približiti radničkoj klasi nekim sitnim beznačajnim mizernim ustupcima.Radnici nemojte vasedati na ove lakrdije

ODGOVORITE
Name

Pera

21.11.2021 09:09

Za sve to je sada kasno!!! TE mjere je trebalo uvesti prije tri godine!!!

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

21.11.2021 09:11

Ово нема везе ни са логиком ни са здравим разумом јер ће овако постављен систем доживити тотални крах. Прво треба схватити да живимо у ономе што се у Кини зове : "једна земља - два система" само што је код нас све то прилагођено политичким потребама а не развоју друштва а , горе поменута , "два система" се односе на "реални сектор" и "државне јасле" које ЈА зовем "имагинарни сектор" јер такве плате и привилегије а за минимум рада многи могу само сањати. У овоме је проблем али нико не жели о истом озбиљно разговарати јер би многе заболило.

ODGOVORITE
Name

neznam

21.11.2021 09:12

20 najavljeni km ce da poboljsa standard ko je ovaj sad.Svaki dan nova budala.

ODGOVORITE
Name

Povecave njima

21.11.2021 10:37

Da kroz zo 20 kao pradina u oci svakome iz djepa ko ima izvuku 500KM. Ali krug se brzo zatvori....

Name

KORONA

21.11.2021 09:24

JE KRIVA ZA SVE!NIJE-NEGO!!!PA,ZBOG TOGA JE I PROIZVEDENA U KUHINJI PROKLETE AMERIKE,KOJA SE PREDSTAVLJA GLAVNIM POLICAJCEM SVIJETA. A,NAŠE BAJNE POLITIČARE,DA ZANIMA EGZISTENCIJA STANOVNIŠTVA,UČINILI BI NEŠTO DA TO UBLAŽE.NEKA SMANJE SVOJA ENORMNA PRIMANJA,PREKINU PLJAČKATI BUDžETE,ZABRANE UVOZ PROIZVODA KOJE IMAMO KOD NAŠIH PROIZVOĐAČA,I PROBLEM ĆE SE U ZNATNOM PROCENTU UBLAŽITI.NIJE NI ČUDO, ŠTO NAM JE OVAKO,KAD SU NA KLJUČNIM MJESTIMA POLUPISMENI,BAHATI I ISKVARENI MINISTRI,SAVJETNICI I OSTALA BAGRA!!!

ODGOVORITE
Name

Србо

21.11.2021 09:40

Спасиће нас повећање плате од 14 до 20км, точио плин на мј, нивоу и у просјеку 1000км пређених за 18 км а сад 38км тј на мј нивоу 80км разлике а о намјерницама нећу ни писати, сваки мј, при дизању на аутомату нове паре по броју ,па нико толико немјења новчанице као Бих.

ODGOVORITE
Name

A stare

21.11.2021 10:32

Ostaju.

Name

Zlaja

21.11.2021 09:51

Jooooj majko "ekonomskog stručnjaka". Povećanje plata dovodi do više novca u opticaju a više novca znači gubljenje na vrijednosti tj inflacija. Plate se MORAJU povecati ali i kontrolisati rast cijena .

ODGOVORITE
Name

Svi proivodi se uvoze

21.11.2021 09:54

Divljanje cijena se uvozi, samim time i inflacija. Slobodno trziste, njegove prednosti i mane,, (zdrava ili nezdeava konkurencija s obzirom na monetarnu politiku, gusenje domace privrede sto ne brigom vlasti sto raznim okolnostima... itd itd... Stanjcanje, krediti itd.....

ODGOVORITE
Name

Nole

21.11.2021 10:04

E moj Milenko,pa ko tebe postavi na celo te nepotrebne inatitucije.Da bi poslodavac povecao plate svojim radnicima,on automatski mora podici cijene svojih proizvoda.I sta smo dobili s tim,nista,podice se plate,ali ce poskupiti sve zivo.Jedina dobra stvar u tome je,sto trebate podici i cijene i plate puta 5,pa bar kad idemo negdje da imamo s cim otici...

ODGOVORITE
Name

Vjestackim povecanjem

21.11.2021 10:14

Plata smatrate ekonimskim rastom i zaustavljanje inflacije.Cime, zaduzivanjem? Rasprodajom resursa prema kojima se niste znali ophoditi na koristan nacin za drustvo nego licni. Vi cete izdrzati svaku inflanciju, necete ni osjetiti a gradjani?!

ODGOVORITE
Name

Ja pa Ja

21.11.2021 10:44

Da vam kažem nešto. Hvala bogu pa smo u BiH jer da nismo ovakvi stručnjaci Milorada Dodika bi nam dosli glave. On namigne oni iskoče da nam objasne krivi su tamo neki za nas mizerni standard. Sve stručnjaci sa budžeta puni k’o brod drže predavanja radnicima i penzionerima bez da pomenu nagomilanu administraciju i uhljebe partijske koji troše iskljucivo budžet Srpske. I svaki dan iskače po jedan ovakav “strucnjak” da nam objasni da je vlast dobra ali eto tamo neko drugi je kriv za mizeriju od plate i penzije. Ponavljam dobro je da smo u BiH i da imamo fiksnu konvertibilnu marku i da ne mogu političari da stancaju pare. Inače bi nagrabusili.

Name

Du

21.11.2021 10:15

Iz guzice iziso

ODGOVORITE
Name

Tom podlom politikom

21.11.2021 10:20

Proisteklom iz kriminala u bezakonju, nastoji te nam prasinu u oci. Svakome je sve jasno "taj lopovluk" o povecanju plata, ekonimskom rastu, zaustavljanja inflacije. Nije zo ni povecanje ni ekonomski rast ni zaustavljanje inflacije, naptotiv produbljivanje, jer smo prezaduzeni a opljackani....

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

21.11.2021 10:27

Ćisto zamajavanje javnosti, nepostoje ni privredni, a ni bilo koji drugi izvori prihoda, osim novih zaduženja, iz kojih bi vlada bila u stanju da realizuje povećanje plata i penzija!

ODGOVORITE
Name

Milicionar

21.11.2021 10:34

Najbolje je da oporezujete kriminal kojeg ste legalizovali i eto para jer nam je kriminal najjača privredna grana

ODGOVORITE
Name

Ktiminalci

21.11.2021 13:17

Su oslobodjeni placanjau budjet bas svega, elektr. ener. goriva, hrane, troskova ta odmor, troskova ne za zivot nego i sav lukzuz nego samo pljackaju grabe iz istog....

Name

Bombaš

21.11.2021 11:33

Povecat ce namete privrednicima i zatvorit ce se jos radnji.Smanjite Budzetske korisnoike i javnu potrosnju.

ODGOVORITE
Name

Koki

21.11.2021 12:10

Zna profesor da trebaju vece plate. Pa sam je jedno vrijeme primao 5 drzavnih plata. Hahahhaha

ODGOVORITE
Name

Vaso

21.11.2021 12:45

To povećanje plate je davno obecano,nešto nam je to 0oznato to je samo trla baba lan da joj Prode dan tako i tebi da imas kao nestao reci u medije

ODGOVORITE
Name

Mali

21.11.2021 13:13

E ako ovaj nerijesi krizu I inflaciju,nece niko.Pricam ti pricu

ODGOVORITE
Name

Nije vas sramota

21.11.2021 17:41

Olosi, sa takvim konstatacijama se obracati javnosti vrijedjati zdrav razum gradjanima!

ODGOVORITE
Name

Kako

21.11.2021 17:43

Da smanjimo uvoz a unaprijedimo kupovinu domacih proizvoda kad mi i nemamo domace proizvode.sve nam je unisteno i svakim danom zatvaraju jedni po jedni.nije se vlast brinula kako da zastiti domacu proizvodnju vec sve ove godine samo gledali da sebi napune dzepove.

ODGOVORITE