За покретање бизниса у БиХ иде спорије од земаља у региону

За покретања бизниса и оснивање предузећа у БиХ, потребно је много више времена и процедура у односу на земље региона. Поред тога, и новчана средства која треба издвојити су неколико пута већа у односу на регион. То је показао извјештај “Анализа баријера развоја предузетништва у БиХ”, објављен у оквиру пројекта Бољом управом до бржег економског раста, који подржава влада Норвешке, а спроводи Развојни програм УНДП.

Република Српска 19.11.2021 | 20:00
За покретање бизниса у БиХ иде спорије од земаља у региону

Истражили смо зашто је то тако?

Новац, документација и вријеме. Три ствари које су предуслов за покретање бизниса у БИХ. Иако за неке звучи једноставно, у пракси је много другачије. 

Да би сте уопште отворили фирму у БИХ, потребно је око 2.300 КМ. У односу на земље региона, то су огромна средства. За исти поступак, у Србији је потребно издвојити 11 пута мање новца, тачније 200 КМ. У Црној Гори још мање, 180 марака. 

Слична ствар је и када су у питању процедуре за оснивање фирме. У БиХ их има укупно 11, у Црној Гори 8, а у Србији 7. У Словенији, за овај посао неопходно је испунити свега 3 процедуре.

Због чега је тако тешко отворити своју фирму?

„Када покрећете било какав посао, улазите у велику зону ризика. И ако још имате проблеме са администрацијом код саме регистрације, онда се врло лако препаднете и одустанете.“, каже економиста Зоран Павловић.

А да би се стекли сви услови за оснивање фирме, у БИХ се чека и до два мјесеца. И по том питању смо далеко од региона, па и ЕУ. У Србији нпр. чека седам дана, у Словенији осам дана.

„Ако желите у овај регион да улажете, а не знате у коју земљу, отворите извјештај, па наравно да нећете у БИХ, која је на 184 мјесту по тој брзини процедура регистрације. Посебан проблем је, то желим нагласити, што ипак у БиХ постоје одређене локалне средине гдје се фирме могу убрзано регистровати, чак за неколико дана. Убрзане су и увезане те процедуре. Међутим, то страни инвеститори не знају.“, истиче економиста Фарук Хаџић.

У истраживању које је обавио УНДП у БиХ, наводи се да постоји проблем и у законским процедурама, које се односе на регистрацију фирми. Из УНДП-а упутили су и препоруке за убрзавање процедура.

„Неопходне су мјере које би растеретиле постојећу администрацију, да би се, на примјер, створила могућност онлајн регистрације пословања, што би скратило и вријеме и папирологију за оснивање. На првом мјесту потребно је и увезивање институција у централни регистар, као и дигитализација архивске грађе. Осим тога БиХ недостаје креирање културе издвајања за предузетништво, као и корекција закона о доприносима.“, наводи се, између осталог, у препорукама УНДП-а БИХ.

Република Српска у односу на ФБиХ ипак има једноставније процедуре за оснивање фирми. Једини проблем, истичу, јесте чекање за добијање регистарског броја од УИО БИХ, које због провјера може трајати и више од 30 дана.

„У Републици Српској се оснује предузеће за 1 КМ. Тај процес траје 3-4 дана. За разлику од ФБиХ гдје је много већи цензус за оснивање привредног друштва и много више се чека.“, појашњава предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

Стручњаци као примјер лакшег поступка оснивања фирми и пружања шанси свима, наводе Тајланд. У овој држави се уопште не наплаћује порез бизнисима који су регистровани као породични, јер све трошкове које би они имали приликом регистрације, држава већ наплаћује од највећих компанија.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ратко

19.11.2021 20:22

Ја сам у Свајцаркој за 10 минута отворио фирму, троскови неких 200-тињак франака. Имао сам план да се вратим у Републику Српску и да тамо отворим фирму, када сам видео колико ми тразе и уцењују, одустао сам. Драско јави се. Ја сам јос увек заинтересован, али не да ме неко "превлаци преко стола".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ратко

19.11.2021 21:40

Ја сам у Шведској, отворио фирму преко интернета за 10 минута и нисам платио ништа. Нигдје нисам морао ићи од врата до врата.