Сваки хранитељ и свако дијете има своју посебну причу

- Град Бијељина ће свакој од тих породица пружити подршку како би знали да у својој борби за дјецу нису сами, истакао је градоначелник Љубиша Петровић.

Република Српска 19.11.2021 | 16:28
Сваки хранитељ и свако дијете има своју посебну причу

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић организовао је поводом Међународног дана дјетета пријем за хранитељске породице са подручја града које воде бригу о дјеци без родитељског старања. Петровић је том приликом са хранитељима разговарао о тренутном стању о области хранитељства и начинима да се та област
унаприједи.

Стака Лазић из Бијељине је већ пет година хранитељ одраслој особи са посебним потребама, слијепој и потпуно неспособној да се брине о себи. То је тежак посао који траје 24 сата, али јој, како каже, причињава велико задовољство.

“Покушавам да му надомјестим све оно што му је у животу фалило. Никад није могао да каже шта воли или не, жели или не нити да се игра са дјецом и излази. Иако не зна да ми се захвали ја у његовим очима видим благонаклоност кад га нахраним, умијем и помазим”, каже Стака.

Хранитељство се као начин збрињавања дјеце без родитељског старања или оних издвојених из породице у Бијељини развија већ десетак година.

- Сваки хранитељ и свако дијете има своју посебну причу, објашњава Мила Стојановић из Центра за социјални рад Бијељина.

“Углавном се за хранитељство пријављују жене које имају посебна осјећања и у чијем срцу има више простора него кад осталих. Оне су спремне да жртвују своје потребе за добробит дјетета и одраслих особа".

Стојановићева каже да такве жене свима шаљу позитивну поруку.

“Ја желим да ту поруку пренесмо свима другима који се препознају и који су храбри да се пријаве у Центар за социјални рад јер нам треба још хранитеља. То је један процес”, наглашава Стојановићева.

На подручју Бијељине регистровано је 18 хранитељских породица у којима је смјештено 14-оро дјеце.

- Град Бијељина ће свакој од тих породица пружити подршку како би знали да у својој борби за дјецу нису сами, истакао је градоначелник Љубиша Петровић.

“Дјетињство које су та дјеца имала је било мање срећно или несрећно, а хранитељи су њихово дјетињство успјели да претворе у срећно, да им врате осмијех на лице и омогуће образовање и све друго што њихови вршњаци имају са биолошким родитељима", каже Петровић.

Он примјећује да хранитељи улажу максималан напор да малишане изведу на прави пут.

“Они су људи који имају срце на квадрат”, каже Петровић.

Градска управа Бијељина ће учинити све да дјеца по изласку из хранитељских породица, поред моралне добију и материјалну подршку, како би нашли запослење И засновали сопствене породице, поручио је градоначелник Бијељине.

(БН) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Туга

19.11.2021 17:46

Дијете са посебним потребама од ове државе добије максималну помоћ од 80 км мјесечно, а пас у азилу 170 км...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

19.11.2021 18:25

Свака част Бијељини једино из ње стижу добре вести а тебе држави нека је стид кад за овакве случајеве немаш слуха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.11.2021 23:28

Свака цаст љубиса дозивотни

ОДГОВОРИТЕ