Svaki hranitelj i svako dijete ima svoju posebnu priču

- Grad Bijeljina će svakoj od tih porodica pružiti podršku kako bi znali da u svojoj borbi za djecu nisu sami, istakao je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Republika Srpska 19.11.2021 | 16:28
Svaki hranitelj i svako dijete ima svoju posebnu priču

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović organizovao je povodom Međunarodnog dana djeteta prijem za hraniteljske porodice sa područja grada koje vode brigu o djeci bez roditeljskog staranja. Petrović je tom prilikom sa hraniteljima razgovarao o trenutnom stanju o oblasti hraniteljstva i načinima da se ta oblast
unaprijedi.

Staka Lazić iz Bijeljine je već pet godina hranitelj odrasloj osobi sa posebnim potrebama, slijepoj i potpuno nesposobnoj da se brine o sebi. To je težak posao koji traje 24 sata, ali joj, kako kaže, pričinjava veliko zadovoljstvo.

“Pokušavam da mu nadomjestim sve ono što mu je u životu falilo. Nikad nije mogao da kaže šta voli ili ne, želi ili ne niti da se igra sa djecom i izlazi. Iako ne zna da mi se zahvali ja u njegovim očima vidim blagonaklonost kad ga nahranim, umijem i pomazim”, kaže Staka.

Hraniteljstvo se kao način zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja ili onih izdvojenih iz porodice u Bijeljini razvija već desetak godina.

- Svaki hranitelj i svako dijete ima svoju posebnu priču, objašnjava Mila Stojanović iz Centra za socijalni rad Bijeljina.

“Uglavnom se za hraniteljstvo prijavljuju žene koje imaju posebna osjećanja i u čijem srcu ima više prostora nego kad ostalih. One su spremne da žrtvuju svoje potrebe za dobrobit djeteta i odraslih osoba".

Stojanovićeva kaže da takve žene svima šalju pozitivnu poruku.

“Ja želim da tu poruku prenesmo svima drugima koji se prepoznaju i koji su hrabri da se prijave u Centar za socijalni rad jer nam treba još hranitelja. To je jedan proces”, naglašava Stojanovićeva.

Na području Bijeljine registrovano je 18 hraniteljskih porodica u kojima je smješteno 14-oro djece.

- Grad Bijeljina će svakoj od tih porodica pružiti podršku kako bi znali da u svojoj borbi za djecu nisu sami, istakao je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

“Djetinjstvo koje su ta djeca imala je bilo manje srećno ili nesrećno, a hranitelji su njihovo djetinjstvo uspjeli da pretvore u srećno, da im vrate osmijeh na lice i omoguće obrazovanje i sve drugo što njihovi vršnjaci imaju sa biološkim roditeljima", kaže Petrović.

On primjećuje da hranitelji ulažu maksimalan napor da mališane izvedu na pravi put.

“Oni su ljudi koji imaju srce na kvadrat”, kaže Petrović.

Gradska uprava Bijeljina će učiniti sve da djeca po izlasku iz hraniteljskih porodica, pored moralne dobiju i materijalnu podršku, kako bi našli zaposlenje I zasnovali sopstvene porodice, poručio je gradonačelnik Bijeljine.

(BN) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Туга

19.11.2021 17:46

Дијете са посебним потребама од ове државе добије максималну помоћ од 80 км мјесечно, а пас у азилу 170 км...

ODGOVORITE
Name

Tatar

19.11.2021 18:25

Svaka čast Bijeljini jedino iz nje stižu dobre vesti a tebe državi neka je stid kad za ovakve slučajeve nemaš sluha.

ODGOVORITE
Name

Re

19.11.2021 23:28

Svaka cast ljubisa dozivotni

ODGOVORITE