Неуставне одлуке Републике Српске у вријеме короне

Уставни суд БиХ усвојио је апелацију Мире Ћајић са Сокоца и утврдио да одлука Републичког штаба за ванредне ситуације РС о обавезном ношењу заштитне маске у затвореном простору, представља кршење права на „приватни живот“.

Република Српска 17.11.2021 | 19:53
Неуставне одлуке Републике Српске у вријеме короне

Уставни суд БиХ усвојио је апелацију Мире Ћајић са Сокоца и утврдио да одлука Републичког штаба за ванредне ситуације РС о обавезном ношењу заштитне маске у затвореном простору, представља кршење права на „приватни живот“.

Суд је образложио да је у случају доношења ове мјере од стране Републичког штаба изостало активно учешће највиших органа законодавне и извршне власти Републике Српске.

“Уставни суд је закључио да мијешање у основна људска права и слободе гарантоване Уставом БиХ и Европском конвенцијом, које је извршено оспореним закључком Републичког штаба за ванредне ситуације, као уског сегмента извршне власти, о обавезном ношењу заштитне маске у затвореном простору, представља кршење права на 'приватни живот' када је у случају доношења и преиспитивања наређене мјере изостало активно учешће највиших органа законодавне и извршне власти Републике Српске“ стоји у одлуци Уставног суда БиХ коју је донијело Велико вијеће на сједници одржаној јуче.

Апелантица Мира Ћајић са Сокоца у априлу ове године поднијела је апелацију Уставном суду БиХ у којем је оцијенила да је Републички штаб својим закључком прекорачио одредбе „закона, Устава РС и Устава БиХ“, због којег она трпи ненадокнадиву свакодневну штету.

Она је навела и да закони који су наведени у преамбули спорног закључка (Закона о заштити и спашавању становништва у ванредним ситуацијама и Закона о заштити становништва од заразних болести) немају одређен и дефинисан појам израза „заштитна маска“, односно да закон не препознаје појам „заштитна маска“.

Такође се наводи и да су мјере у супротности са одредбама Закона о заштити потрошача БиХ и РС, којима је трговцу забрањена дискриминација било којег потрошача, будући да се мјерама грађане присиљава и уцјењује са ношењем маске, односно уколико то не желе бивају ускраћени за пружање услуге.

Оцијенила је и да су такве мјере „апсолутно некоректне и непредвидиве“.

„С тим у вези се апелантица реферира и на праксу Основног суда у Сокоцу у којем је, како наводи, лице које није користило медицинску маску ослобођено прекршајне одговорности и прекршајни налог стављен ван снаге, јер дјело за које се терети није прекршај“, стоји у опису наведене одлуке Уставног суда БиХ.

Осим тога Ћајић наводи и да Народна скупштина РС није прогласила ванредно стање у случају епидемије како је то прописано Уставом РС , већ да је Влада РС као извршна власт незаконито узурпирала надлежности Народне скупштине РС и својом одлуком прогласила ванредно стање и именовала Републички штаб за ванредне ситуације.

У наставку је апелантица на опширан начин аргументовала „непостојање оправданости и корисности ношења маски“, а тврдила је и да доносилац одлука није понудио „доказе о неопходности и пропорционалности мјера“ и друго.

Образлажући своју одлуку, Уставни суд БиХ истиче да је систем заштите становништва од заразних болести, укључујући и ковид-19, изазов за власти у свим државама и да мјере које се у таквој ситуацији налажу несумњиво ограничавају низ уставних права, као и да Европска конвенција и Европски суд за људска права не забрањују а приори увођење таквих мјера, напротив.

Надаље, апострофира се да је у конкретном случају у вези обавезе ношења заштитних маски у затвореном простору коју је донио Републички штаб у РС, „сагледан у односу на доносиоца наредби, а не њихов садржај“.

„У конкретном случају је изостала неопходна улога законодавне и највише извршне власти, будући да су у демократском друштву, овако значајне мјере, иако усмјерене на заштиту здравља, након дужег периода постојања опасности-пандемије, и када је неизвјесно њено трајање, морају бити под сталном контролом законодавне власти и уз учешће највишег органа извршне власти. Дакле, требало би да са њихове стране буду процјењиване, одобраване и континуирано провјераване“, наводи Уставни суд БиХ.

У одлуци се закључује да - Уставни суд сматра да је (не)поступање јавних власти, а примарно Народне скупштине РС и Владе РС, у специфичним околностима конкретног случаја у супротности са осигурањем поштовања гаранција обухваћених правом на „приватни живот“.

„Имајући у виду све наведено, Уставни суд сматра да је у конкретном случај, доношењем оспореног закључка Републичког штаба за ванредне ситуације, дошло до кршења права на 'приватни живот'“, истакнуто је.

(Мондо.ба Илустрација:СХУТТЕРСТОЦК)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Емре

17.11.2021 19:47

Не контакт? Јесте ли ви из опозиције за ширење или спречавање ширења вируса?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.11.2021 20:12

Јеси ти глуп, зар не видиш да нигдје у Свијету нико више не бенда маске, сад је актуелна вакцина. Још мало па ће бити парола "вакцина или смрт", за оне који одбијају да се вакцинишу, са нечим за које ни произвођач не зна шта је, јер мораш да подпишеш, да одговорност преузимаш на себе када примаш вакцину.

Name

Маг

17.11.2021 22:08

Смијесно коментарисати. Никада и нигдје нису тразили маске у затвореном. Бар код нас.

Name

@Емре

18.11.2021 03:01

Не контас. Није проблем у сирењу заразне болести. Проблем је у легалности одлуке коју је донио Кризни стаб. Пресуда казе да Кризни стаб није сам по себи могао донијети одлуку која у сирокој мјери оспорава људска и градјанска права предвидјена уставима РС и БиХ. Да би се та мјера донијела, потребно је било да Влада и/или Скупстина РС донесе то одлуку, по препоруци Кризног стаба. Владавина права и те ствари...

Name

Рее Маг

18.11.2021 05:59

Банке,маркети,институције све била забрана,сколе....

Name

Добој за Маг

18.11.2021 20:34

Ја сам некидан дозивио да ми балавци у Спорт Висион и Спорт Реалитy у Добоју казу: Стави маску, ако немас иди па купи. Ако немас маску ја те нецу услузити. Поднио сам пријаву републицкој инспекцији па цемо да видимо. Али никад висе у зивоту нецу у то легло зла.

Name

Борац

17.11.2021 19:56

Морала се донети одлука за маске. Како би вицо милионе зарадио на њима. Килави јадован је то све знао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

17.11.2021 20:03

Па све је неуставно и незаконито сто је везано за пландемију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.11.2021 20:52

Браво Миро! Има још паметних људи у овој земљи.

Name

БЛ

17.11.2021 20:16

Ма какав Уставни суд БиХ? Па тај Суд је неуставан и нема ингеренцију у Српској! Откуд господји са Сокоца идеја да се обраца том Суду? Она је издајница, треба је казнити! ??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

17.11.2021 20:24

За Уставни суд који у овом случају је заштитио права и слободе градјана загарантоване Уставом., и тиме показао да ипак пази на поштовање Устава..сто је значајно у ситуацији када се урусава правни систем и владавина права!Маске које су обавезне у затвореном простору нису медицински утемељене и није доказано да стите од вируса,али је доказано да су маске посљедица политичких одлука !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

18.11.2021 06:10

Срећа па је главни епидемиолог прије 50 година у земљи био Тито. Да је тада било толико бораца за људска права, од Великих богиња, међу народом неби остао камен на камену.

Name

Да Да

18.11.2021 08:43

За велике богиње се знало, постојала је и вакцина за њих. Поредити то и ово данас, нигдје везе. То није ни била епидемија само се пар Људи заразило, сви који су били у контакту са њима су били у карантину . Комплетно Становништво се вакцинисало ,за сваки случај.

Name

Сале

17.11.2021 20:30

Требали би сви тузити Владу РС и наплатити обестецење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лилис

18.11.2021 04:06

Очигледно да многима није јасна одлука Уставног суда БиХ која се дефинитивно није бавила обавезом ношења маске било гдје већ је разјаснио да доносилац таквог Закључка којим је наметнуо обавезу грађанима нема такво Уставно и законско овлашћење. Понашање доносиоца таквог Закључка имплицира да би свака установа кад се тамо неко сјети, могао доносити које какве закључке и обавезивао грађане нечим! Наравно да је то недопустиво а требало би коначно у овој држави бити и кажњиво, јер се надлежности знају, прописане су!

Name

Ноле

17.11.2021 21:03

Свака цаст овој дјевојци сто се изборила до краја.Сад то треба добро наплатити,прво она,па ми за њом...Цекамо Петру да се огласи,ајде Петра,гдје си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКОЛАЦ

17.11.2021 21:16

МИРО СВАКА ТИ ЦАСТ!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луд

17.11.2021 21:18

Ок сад ја тужим и њу и ентитет јер ми је угрозила право на живот односно својим не поступањем у складу са мјерама тад,а које су донесене у складу са препорукама WХО..идемо до Брисела

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драга

17.11.2021 22:31

Препоруке нису обавеза,то су препоруке ?и не мораш их се придржавати,ако није законом прописано.А законом не може бити прописано јер се тиме врши кршење устава,и других регулатива,тако да жени свака част на познавању права и борби за исти

Name

Људина

18.11.2021 00:07

Јаране мозда си луд али ипак би ти препоруцио некаци се са њом,опасан је то струцњак из области права.Патосирала је она многе па цак и ћела патриоту

Name

Ре:

18.11.2021 00:21

Нека прво WХО докаже да су маске помогле да се ова куга не прошири! Мало сутра! Ни онај мајмун из WХО не носи маску, а нама преко ТВ серенда како је то најбоља заштита!

Name

Ре Луд

18.11.2021 05:54

Суд није одлуцио да је мјера носења маски неуставна сама по себи, вец нацин на који је она донесена у Српској. Да су испостовали процедуре, мјера би била прихватљива са становиста закона и устава.

Name

Ноле

18.11.2021 06:38

И одмах да ти казем да цес изгубити бас због те ријеци сто си и сам навео.ПРЕПОРУКА...

Name

Ха Ха

18.11.2021 08:47

Моја препорука за тебе је , када се посјечеш, на рану стави Кравље баљеге .

Name

#

17.11.2021 21:28

Свака част, Мирјана. Веома доста времена је потребно, а и знања, уложити против ове банде и њихових нелегалних одлука. Умори се човјек од тога, али побједа буде као награда за труд. Лично сам и ја пролазио кроз разне процесе и исправљање "криве Дрине". Излазио сам као побједник, али временом се човјек умори. Стално нова неправда и тако у недоглед. На крају сам дигао руке и напустио државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

18.11.2021 06:00

Е свака ти цаст зено драга,била је тортура

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

18.11.2021 06:11

Ови што ликују нису све сконтали. Суд не оспорава маске, већ што ту одлуку није донијела Влада и Скупштина, већ тијело које нема право на то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуки 18

18.11.2021 06:14

Ето господо хирурзи, не морате за вријеме операције носити маске, рекао суд, а и госпођи са Сокоца, нешто сметају. Онај предмет заразне и карантинске болести је укинут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виола

18.11.2021 06:16

Надам се да је одлука таква, зато што је није донијела Влада или Скупштина. Ако није тако, сутра подносим апелацију да се укину пјешачки прелази. Шта неког брига гдје ћу ја прећи цесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жмир

18.11.2021 06:21

Када добијете температуру, немој те ићи доктору, јер тамо морате носити маске. Само се обратите суду или госпођи са Сокоца. Будите досљедни, будите господа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

18.11.2021 09:41

И шта сад!!?? Стотине правних лица су кажњене на основу оспорене одлуке, требају ли сада подићи контратужбе и тражити поврат срестава!?? По мени, да....кажњавани су на основу неуставне уредбе! Тако ће вјероватно проћи и ова градска уредба о забрани рада недељом само једној бранши, трговини,, а сви остали нека раде како хоће и докле хоће!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

18.11.2021 10:50

Ахахахаха, Уставни суд БиХ је постао обични клов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааааа

18.11.2021 15:19

Е свака част Ћајиц.Бог с тобом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За МАГ

18.11.2021 18:15

Ало цовјеце гдје ти зивис?нусу тразили маске код нас.дали си ти запослен ? Оа ја радим у фирми гдхе вец 2године носим маску и љети и зими .у питању је производња. Дали си видјао трговце у маркетима , возаци аутобуса,таксисти....сви носе маске у затвореном простору.ста је с тобом? Јеси примио вакцину.....

ОДГОВОРИТЕ