Постигнут договор: Обуставити штрајк у "Шумама РС"

Синдикат радника у „Шумама Српске“ постигао је договор са Управом предузећа да буде повећана цијена рада са 130 на 140 марака, а радници у шумским газдинствима су позвани да обуставе планиране штрајкове упозорења.

Република Српска 17.11.2021 | 13:47
Постигнут договор: Обуставити штрајк у "Шумама РС"

Представници Јединствене удружене синдикалне организације у „Шумама Српске“ јуче су цијели дан преговарали са Управом „Шума РС“ захтијевајући да цијена рада буде 150 КМ.

Предсједник те синдикалне организације Душан Марковић рекао је данас да су постигли споразум с Управом предузећа.

„Помјерили смо се са мртве тачке по питању повећања цијене рада која је била замрзнута преко 13 година. Наш захтјев је био да цијена рада буде 150 КМ, али постигли смо компромис и договорили смо да то буде 140 КМ. Преговори са Управом били су коректни и свјесни смо свих проблема и мислимо да је урађен искорак у погледу даљег пословања предузећа“, казао је Марковић.

Додао је да синдикат и даље има примједби око укупних политика како се води предузеће, те да на то утичу колико су у могућности.

„Недомаћинско пословање је имало одраза на права и примања радника, лоша кадровска постављења, што посебно предњачи у Теслићу и Чајничу, имали смо директора који је направио минус и смијењен је без санкција, то су лоши примјери гдје испаштају радници“, истакао је Марковић.

Он је поручио радницима „Шума“ који су заказали штрајкове упозорења да их не одрже и да ће се у наредном периоду предузимати кораци на даљем побољшање статуса радника.

„Никада нећемо потписати смањење плата ако то није до радника, а сигурно није до радника и радићемо на унапређењу права“, рекао је Марковић.

Потпредсједник синдикалне организације Славица Елез рекла је да је Управа била инертна по питању захтјева синдиката од јуна мјесеца.

„Чекало се и доведени смо до тога да нам истиче колективни уговор. Имали смо добар уговор и договорили смо јако квалитетан нови колективни уговор. Цијена рада је битна и био је потребан разговор с Управом јер су они била наша адреса, а не директори организационих јединица. Био је то мукотрпан састанак и постигли смо ту цијену рада, на опште задовољство. Нисам лично задовољна у потпуности, али остаје могућност и даљег побољшања ако се поправи привредни амбијент“, истакла је Елез.

Додала је да ниједно давање радницима, које имају по важећем колективном уговору, у новом уговору није смањено.

„Смањивати било који једнократни трошак у ово вријеме није било прихватљиво и то је прихваћено од стране Управе. Да није било помака остали би досљедни док не би ријешили наше захтјеве“, нагласила је Елезова.

Подсјећамо, ЦАПИТАЛ је објавио да је незадовољство радника у шумским газдинствима у Српској све веће, а након штрајка у ШГ „Романија“ и Шумској управи (ШУ) „Источни Стари Град“, на сваки вид синдикалне борбе били су спремни и у ШУ „Модрича“ и „Дервента“, као и у осталим организационим јединицама.

(БН/Цапитал)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Посматрач

17.11.2021 13:01

Предузеће у губитцима, пљачкају га, задужуну га, а повећавају цјену рада. Какав јавашлук и шизофренија код нас влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.11.2021 14:55

Дусан Марковиц је Богданицев потрцко.

Name

Станислав

17.11.2021 15:39

ма брига ме за суме. у Инспекторату љепота. пара колико хоцес,зена каквих волис, а утицај прија

Name

Соколац

17.11.2021 13:40

Ово је договорено прије мјесец, а ово двоје мало тврдили пазар како би испало да су се они за неста изборили. Нека синдикат устане против опсте пљацке у сумарству, зна Славица Елез који је криминал у СГ "Романија" али сути уз договор са директором заузврат сто јој је помогао да остане на целу синдиката у СГ " Романија". А народу продају маглу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прослављени глумац

17.11.2021 13:54

Господин лупио саком од сто, као у предизборном споту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

17.11.2021 13:59

Невјероватно,ја сакупљо биљке у природи и гле чуда,заррадио чистих 100км ,надисо се свјеже хаве и дотјеро линију.Они сијеку самоникло шумско благо и опет у губицима и тешкој ситуацији.То ни Рипли не може да објави у својој рубрици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

17.11.2021 14:25

Ма шта вас брига сад кад Баја и Радован нејаки повуку надлежности и постанемо власници шума биће вам цијена рада 500 КМ,само морате сачекати да је продамо Кинезима као гаранцију кредита и ето кеша!!Комотно можемо и у самосталност!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борја

17.11.2021 15:37

Јадна синдикална организација кад је представља овај полтрон " куповни" правник. Какав синдикат па Баја је већ заложио шуме за кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоом

17.11.2021 15:37

Ово онај глумац што је био у споту Уједињене Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два синдиката

17.11.2021 16:58

Поред овога синдикста у Сумама РС постоји и други синдикат који је такодје уцествовао у преговорима. Засто само себи придајете вазност и знацај кад и сами знате какви сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

17.11.2021 19:27

Ови причају као да су повећали плате 500 КМ а обични радник ће добити повећање 50 КМ а они вец инжињерима већ давно повећали 100 КМ као на школу то јест одговорност и плус кад иду у дознаку добију теренску дневницу и јос неводе три помоћна него два а трећег пишу себи, тако инжињери имају плате 1500 до 2000 км а остали радници од 600 до 800км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сумар

17.11.2021 19:54

Јадно ли је то васе повецање плате!Прије повецања сам имао плату 630 км нето после повецања цјене рада цу имати 677 км !Јадно је то повецање када се узму у обзир сва поскупљења која су задесила овај напацени и јадни народ!Због виска запослених (који нису из струке сумарсва)имамамо најмање плате од свих јавних предузеца!Првенствено мислим на средњу струцну спрему посто су запослени са високом струцном спремом себи испословали разна увецања од 5 до 30 % на плату зависи од радног мјеста?Заправо мислим да плату треба увецати средњој струцној спреми из области сумарства јер су они носиоци цитаве производње у ЈП Суме!!Сматрам да увецање од 3оо км би задовољило тај организациони дио(најбројнији су у ЈП)корупција би се смањила а степен проуктивности би доста веци!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУМАР

18.11.2021 07:29

У КОЈИМ ЈЕ ТО ГАЗДИНСТВИМА СТРАЈК УОПСТЕ БИО?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

18.11.2021 09:50

А, нигдје...