Postignut dogovor: Obustaviti štrajk u "Šumama RS"

Sindikat radnika u „Šumama Srpske“ postigao je dogovor sa Upravom preduzeća da bude povećana cijena rada sa 130 na 140 maraka, a radnici u šumskim gazdinstvima su pozvani da obustave planirane štrajkove upozorenja.

Republika Srpska 17.11.2021 | 13:47
Postignut dogovor: Obustaviti štrajk u "Šumama RS"

Predstavnici Jedinstvene udružene sindikalne organizacije u „Šumama Srpske“ juče su cijeli dan pregovarali sa Upravom „Šuma RS“ zahtijevajući da cijena rada bude 150 KM.

Predsjednik te sindikalne organizacije Dušan Marković rekao je danas da su postigli sporazum s Upravom preduzeća.

„Pomjerili smo se sa mrtve tačke po pitanju povećanja cijene rada koja je bila zamrznuta preko 13 godina. Naš zahtjev je bio da cijena rada bude 150 KM, ali postigli smo kompromis i dogovorili smo da to bude 140 KM. Pregovori sa Upravom bili su korektni i svjesni smo svih problema i mislimo da je urađen iskorak u pogledu daljeg poslovanja preduzeća“, kazao je Marković.

Dodao je da sindikat i dalje ima primjedbi oko ukupnih politika kako se vodi preduzeće, te da na to utiču koliko su u mogućnosti.

„Nedomaćinsko poslovanje je imalo odraza na prava i primanja radnika, loša kadrovska postavljenja, što posebno prednjači u Tesliću i Čajniču, imali smo direktora koji je napravio minus i smijenjen je bez sankcija, to su loši primjeri gdje ispaštaju radnici“, istakao je Marković.

On je poručio radnicima „Šuma“ koji su zakazali štrajkove upozorenja da ih ne održe i da će se u narednom periodu preduzimati koraci na daljem poboljšanje statusa radnika.

„Nikada nećemo potpisati smanjenje plata ako to nije do radnika, a sigurno nije do radnika i radićemo na unapređenju prava“, rekao je Marković.

Potpredsjednik sindikalne organizacije Slavica Elez rekla je da je Uprava bila inertna po pitanju zahtjeva sindikata od juna mjeseca.

„Čekalo se i dovedeni smo do toga da nam ističe kolektivni ugovor. Imali smo dobar ugovor i dogovorili smo jako kvalitetan novi kolektivni ugovor. Cijena rada je bitna i bio je potreban razgovor s Upravom jer su oni bila naša adresa, a ne direktori organizacionih jedinica. Bio je to mukotrpan sastanak i postigli smo tu cijenu rada, na opšte zadovoljstvo. Nisam lično zadovoljna u potpunosti, ali ostaje mogućnost i daljeg poboljšanja ako se popravi privredni ambijent“, istakla je Elez.

Dodala je da nijedno davanje radnicima, koje imaju po važećem kolektivnom ugovoru, u novom ugovoru nije smanjeno.

„Smanjivati bilo koji jednokratni trošak u ovo vrijeme nije bilo prihvatljivo i to je prihvaćeno od strane Uprave. Da nije bilo pomaka ostali bi dosljedni dok ne bi riješili naše zahtjeve“, naglasila je Elezova.

Podsjećamo, CAPITAL je objavio da je nezadovoljstvo radnika u šumskim gazdinstvima u Srpskoj sve veće, a nakon štrajka u ŠG „Romanija“ i Šumskoj upravi (ŠU) „Istočni Stari Grad“, na svaki vid sindikalne borbe bili su spremni i u ŠU „Modriča“ i „Derventa“, kao i u ostalim organizacionim jedinicama.

(BN/Capital)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Posmatrač

17.11.2021 13:01

Preduzeće u gubitcima, pljačkaju ga, zadužunu ga, a povećavaju cjenu rada. Kakav javašluk i šizofrenija kod nas vlada.

ODGOVORITE
Name

re

17.11.2021 14:55

Dusan Markovic je Bogdanicev potrcko.

Name

Stanislav

17.11.2021 15:39

ma briga me za sume. u Inspektoratu ljepota. para koliko hoces,zena kakvih volis, a uticaj prija

Name

Sokolac

17.11.2021 13:40

Ovo je dogovoreno prije mjesec, a ovo dvoje malo tvrdili pazar kako bi ispalo da su se oni za nesta izborili. Neka sindikat ustane protiv opste pljacke u sumarstvu, zna Slavica Elez koji je kriminal u SG "Romanija" ali suti uz dogovor sa direktorom zauzvrat sto joj je pomogao da ostane na celu sindikata u SG " Romanija". A narodu prodaju maglu

ODGOVORITE
Name

Proslavljeni glumac

17.11.2021 13:54

Gospodin lupio sakom od sto, kao u predizbornom spotu.

ODGOVORITE
Name

Гацко

17.11.2021 13:59

Невјероватно,ја сакупљо биљке у природи и гле чуда,заррадио чистих 100км ,надисо се свјеже хаве и дотјеро линију.Они сијеку самоникло шумско благо и опет у губицима и тешкој ситуацији.То ни Рипли не може да објави у својој рубрици.

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

17.11.2021 14:25

Ma šta vas briga sad kad Baja i Radovan nejaki povuku nadležnosti i postanemo vlasnici šuma biće vam cijena rada 500 KM,samo morate sačekati da je prodamo Kinezima kao garanciju kredita i eto keša!!Komotno možemo i u samostalnost!!

ODGOVORITE
Name

Borja

17.11.2021 15:37

Jadna sindikalna organizacija kad je predstavlja ovaj poltron " kupovni" pravnik. Kakav sindikat pa Baja je već založio šume za kredit.

ODGOVORITE
Name

Zoom

17.11.2021 15:37

Ovo onaj glumac što je bio u spotu Ujedinjene Srpske

ODGOVORITE
Name

Dva sindikata

17.11.2021 16:58

Pored ovoga sindiksta u Sumama RS postoji i drugi sindikat koji je takodje ucestvovao u pregovorima. Zasto samo sebi pridajete vaznost i znacaj kad i sami znate kakvi ste.

ODGOVORITE
Name

Rs

17.11.2021 19:27

Ovi pričaju kao da su povećali plate 500 KM a obični radnik će dobiti povećanje 50 KM a oni vec inžinjerima već davno povećali 100 KM kao na školu to jest odgovornost i plus kad idu u doznaku dobiju terensku dnevnicu i jos nevode tri pomoćna nego dva a trećeg pišu sebi, tako inžinjeri imaju plate 1500 do 2000 km a ostali radnici od 600 do 800km.

ODGOVORITE
Name

sumar

17.11.2021 19:54

Jadno li je to vase povecanje plate!Prije povecanja sam imao platu 630 km neto posle povecanja cjene rada cu imati 677 km !Jadno je to povecanje kada se uzmu u obzir sva poskupljenja koja su zadesila ovaj napaceni i jadni narod!Zbog viska zaposlenih (koji nisu iz struke sumarsva)imamamo najmanje plate od svih javnih preduzeca!Prvenstveno mislim na srednju strucnu spremu posto su zaposleni sa visokom strucnom spremom sebi isposlovali razna uvecanja od 5 do 30 % na platu zavisi od radnog mjesta?Zapravo mislim da platu treba uvecati srednjoj strucnoj spremi iz oblasti sumarstva jer su oni nosioci citave proizvodnje u JP Sume!!Smatram da uvecanje od 3oo km bi zadovoljilo taj organizacioni dio(najbrojniji su u JP)korupcija bi se smanjila a stepen prouktivnosti bi dosta veci!!

ODGOVORITE
Name

SUMAR

18.11.2021 07:29

U KOJIM JE TO GAZDINSTVIMA STRAJK UOPSTE BIO?????

ODGOVORITE
Name

Romanija

18.11.2021 09:50

A, nigdje...