Брисел: Ситуација на Западном Балкану "све изазовнија"

У припремљеном докумену у који РСЕ има увид се оцјењује да је политичка ситуација на Западном Балкану у посљедњих пар мјесеци “све изазовнија”.

Свијет 15.11.2021 | 21:49
Брисел: Ситуација на Западном Балкану "све изазовнија"

Шеф европске дипломатије, Јосеп Боррелл најавио је могућност одржавања сусрета предсједника Србије, Александра Вучића и премијера Косова, Албина Куртија (Аљбин).

“Надамо се да ц́емо имати још један састанак на високом нивоу између Београда и Приштине пре краја године. Ово је мој позив њима”, изјавио је Боррелл на крају сусрета министара иностраних послова земаља чланица Европске уније.

Он је пренио очекивања шефова европских дипломатија да Приштина и Београд спроведу све договоре који су постигнути у оквиру дијалога, те изразио наду у конструктивно ангажовање у даљим корацима ка постизању коначног споразума.

Прилике у региону, са посебним нагласком на ситуацију у Босни и Херцеговини и односе Косова и Србије били су главна тема расправе на састанку.

Боррелл је с тим у вези рекао да је Босна и Херцеговина била “високо на дневном реду” министарског састанка те навео да се очекује од тамошњих лидера да се ангажују у проналсаску рјешења како би се наставио рад на реформама које су потребне за напредовање у процесу интеграција.

“Забринути смо јер се, умјесто да изборну годину искористе за спровођење реформи, неки политички лидери опредељују за опструкцију – реторику подјеле и национализма”, изјавио је Боррелл.

Према дипломатским изворима Радија Слободна Европа, неколико држава укључујући Немачку су у току расправе споменуле могућност активирања постојећег оквира санкција против Милорада Додика и његових сарадника.

Извори са састанка, међутим, наглашавају да је спомињање санкција било више реторичке него практичне природе те да се на томе представници држава чланица нису дуго задржали.

Иначе, министри су расправљали и око папира који је припремила Европска служба за спољну акцију, и идеја које су изнете око наредних корака ЕУ које имају за циљ да се ојача присуство и ангажовање европских институција у региону.

У припремљеном докумену у који РСЕ има увид се оцјењује да је политичка ситуација на Западном Балкану у посљедњих пар мјесеци “све изазовнија”.

Спомиње се продубљивање политичке кризе у Босни и Херцеговини, тензије на сјеверу Косова као и међупартијске подјеле у Црној Гори које, како се наводи “паралишу политички систем” у земљи.

“Несугласице међу западнобалканским партнерима коче спровођење регионалних интеграција”, наводи се у документу који ċе бити предмет расправе на нивоу европских министара.

Шеф европске дипломатије најављује у документу јачање политичког ангажовања у региону. С тим у вези се у документу спомињу учестале посјете разних министара иностраних послова из држава ЕУ, обавјештавање земаља региона око дискусија које се воде на нивоу ЕУ, те најава Боррелловог састанка са лидерима региона.

На крају министарског састанка Јосеп Боррелл је потврдио да је добио подршку европских колега да представници земаља региона буду више обавијештени и укључени у расправе на нивоу ЕУ, а која се тичу Западног Балкана.

(РСЕ)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Умаг1986

15.11.2021 21:26

Господин Боррелл има право, ситуација је много комплекснија од самог врацања "надлезности". Синдикат Додиков се бави и другим пословима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспорац

15.11.2021 22:34

Па борелли урадите несто видите да пар торњака воде земљу у хаос

Name

Јаско

16.11.2021 00:33

Дрога, шпијунажа, криминал, неразјашњена убиства и јос много тога би требало провјерити.Како код Додика, који је тренутно највеци кривац за ову ситуацију, тако исто и код Човића и Изетбеговица.

Name

Деда

16.11.2021 05:31

Господине Боррелл, ово је ваше дело. Ви сте ово направили са вашом окупацијом са вашим законом и са вашом силом. Али, будимо реални, ко шта сеје то ће и да зање. Спремите се Господине Боррелл род само што није сазрео. Хахахахаха

Name

ре

16.11.2021 08:14

Овај Боррелл неће да стане криминалу на врат дуги 15 година, због хаос криминалаца РС.

Name

Ре

16.11.2021 08:20

Гдје само нађу ове изразе: изазовнија, на високом нивоу дневног реда итд. Ови из ЕУ су тотално пропали пројекат.

Name

РЕ

16.11.2021 08:53

СТА СЕ ПЛАСЕ ДА ВРАТЕ СТО СУ ОТЕЛИ

Name

Бијељина

16.11.2021 12:40

Знасе кривац за ову ситуацију именом и презименом. Гади ми се написати .Фуј

Name

Гуест

16.11.2021 00:14

Није дедо неки него има он своје име и презиме и надимака на вагу стати не могу.

ОДГОВОРИТЕ