Brisel: Situacija na Zapadnom Balkanu "sve izazovnija"

U pripremljenom dokumenu u koji RSE ima uvid se ocjenjuje da je politička situacija na Zapadnom Balkanu u posljednjih par mjeseci “sve izazovnija”.

Svijet 15.11.2021 | 21:49
Brisel: Situacija na Zapadnom Balkanu "sve izazovnija"

Šef evropske diplomatije, Josep Borrell najavio je mogućnost održavanja susreta predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera Kosova, Albina Kurtija (Aljbin).

“Nadamo se da ćemo imati još jedan sastanak na visokom nivou između Beograda i Prištine pre kraja godine. Ovo je moj poziv njima”, izjavio je Borrell na kraju susreta ministara inostranih poslova zemalja članica Evropske unije.

On je prenio očekivanja šefova evropskih diplomatija da Priština i Beograd sprovedu sve dogovore koji su postignuti u okviru dijaloga, te izrazio nadu u konstruktivno angažovanje u daljim koracima ka postizanju konačnog sporazuma.

Prilike u regionu, sa posebnim naglaskom na situaciju u Bosni i Hercegovini i odnose Kosova i Srbije bili su glavna tema rasprave na sastanku.

Borrell je s tim u vezi rekao da je Bosna i Hercegovina bila “visoko na dnevnom redu” ministarskog sastanka te naveo da se očekuje od tamošnjih lidera da se angažuju u pronalsasku rješenja kako bi se nastavio rad na reformama koje su potrebne za napredovanje u procesu integracija.

“Zabrinuti smo jer se, umjesto da izbornu godinu iskoriste za sprovođenje reformi, neki politički lideri opredeljuju za opstrukciju – retoriku podjele i nacionalizma”, izjavio je Borrell.

Prema diplomatskim izvorima Radija Slobodna Evropa, nekoliko država uključujući Nemačku su u toku rasprave spomenule mogućnost aktiviranja postojećeg okvira sankcija protiv Milorada Dodika i njegovih saradnika.

Izvori sa sastanka, međutim, naglašavaju da je spominjanje sankcija bilo više retoričke nego praktične prirode te da se na tome predstavnici država članica nisu dugo zadržali.

Inače, ministri su raspravljali i oko papira koji je pripremila Evropska služba za spoljnu akciju, i ideja koje su iznete oko narednih koraka EU koje imaju za cilj da se ojača prisustvo i angažovanje evropskih institucija u regionu.

U pripremljenom dokumenu u koji RSE ima uvid se ocjenjuje da je politička situacija na Zapadnom Balkanu u posljednjih par mjeseci “sve izazovnija”.

Spominje se produbljivanje političke krize u Bosni i Hercegovini, tenzije na sjeveru Kosova kao i međupartijske podjele u Crnoj Gori koje, kako se navodi “parališu politički sistem” u zemlji.

“Nesuglasice među zapadnobalkanskim partnerima koče sprovođenje regionalnih integracija”, navodi se u dokumentu koji ċe biti predmet rasprave na nivou evropskih ministara.

Šef evropske diplomatije najavljuje u dokumentu jačanje političkog angažovanja u regionu. S tim u vezi se u dokumentu spominju učestale posjete raznih ministara inostranih poslova iz država EU, obavještavanje zemalja regiona oko diskusija koje se vode na nivou EU, te najava Borrellovog sastanka sa liderima regiona.

Na kraju ministarskog sastanka Josep Borrell je potvrdio da je dobio podršku evropskih kolega da predstavnici zemalja regiona budu više obaviješteni i uključeni u rasprave na nivou EU, a koja se tiču Zapadnog Balkana.

(RSE)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Umag1986

15.11.2021 21:26

Gospodin Borrell ima pravo, situacija je mnogo kompleksnija od samog vracanja "nadleznosti". Sindikat Dodikov se bavi i drugim poslovima..

ODGOVORITE
Name

Dijasporac

15.11.2021 22:34

Pa borelli uradite nesto vidite da par tornjaka vode zemlju u haos

Name

Jasko

16.11.2021 00:33

Droga, špijunaža, kriminal, nerazjašnjena ubistva i jos mnogo toga bi trebalo provjeriti.Kako kod Dodika, koji je trenutno najveci krivac za ovu situaciju, tako isto i kod Čovića i Izetbegovica.

Name

Deda

16.11.2021 05:31

Gospodine Borrell, ovo je vaše delo. Vi ste ovo napravili sa vašom okupacijom sa vašim zakonom i sa vašom silom. Ali, budimo realni, ko šta seje to će i da zanje. Spremite se Gospodine Borrell rod samo što nije sazreo. Hahahahaha

Name

re

16.11.2021 08:14

Ovaj Borrell neće da stane kriminalu na vrat dugi 15 godina, zbog haos kriminalaca RS.

Name

Re

16.11.2021 08:20

Gdje samo nađu ove izraze: izazovnija, na visokom nivou dnevnog reda itd. Ovi iz EU su totalno propali projekat.

Name

RE

16.11.2021 08:53

STA SE PLASE DA VRATE STO SU OTELI

Name

Bijeljina

16.11.2021 12:40

Znase krivac za ovu situaciju imenom i prezimenom. Gadi mi se napisati .Fuj

Name

Guest

16.11.2021 00:14

Nije dedo neki nego ima on svoje ime i prezime i nadimaka na vagu stati ne mogu.

ODGOVORITE