Изетбеговић, Човић и Додик треба да се добро забрину

Према његовим ријечима, највише разлога за забринутост имају високи званичници у Босни и Херцеговини, и то три лидера: Милорад Додик, Драган Човић и Бакир Изетбеговић, као и "цијела гарнитура, хијерархија, која функционише као један зачарани круг политике, мафије и криминала".

Босна и Херцеговина 15.11.2021 | 19:42
Изетбеговић, Човић и Додик треба да се добро забрину

"Данашњи састанак министара спољних послова Европске уније у Бриселу представља испитивање расположења међу државама чланицама и унутар структура ЕУ о увођењу могућих санкција према појединцима у Босни и Херцеговини и не треба га узети као коначан договор", изјавио је директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане, Зијад Бећировић.

"Ми знамо да у БиХ имамо, углавном, политичко-криминалне-коруптивне структуре, а тај тест ће, у ствари, показати какво је расположење унутар Европске уније и ко од европских званичника сарађује и припада тим структурама, и у Босни и Херцеговини и у регији западног Балкана", сматра Бећировић. 

"Ми морамо знати да се домаћи политичари не би могли тако интензивно бавити ни криминалом ни корупцијом без међународних званичника, а ту предњаче, прије свега, званичници Европске уније, и то је скоро јавна тајна. Наравно, нису ту изузети ни поједини званичници САД", наводи директор ИФИМЕС-а, додајући да се то дешава тамо гдје се преплићу велики интереси.

"Због тога ћемо видјети, кроз расположење које буду показали, кроз изјаве и ставове, ко заиста припада тим коруптивним структурама на Балкану и, коначно, да се то једном, за вијеке вијекова, разоткрије. Непоштено би било кривити само домаће политичке структуре да су такве. Нажалост, европски званичници деценијама сарађују у свему томе", оцијенио је Бећировић.

Он сматра да данашњи састанак може бити и путоказ новој антикоруптивној европској тужитељици, Румунки Лаури Ковеси, да покрене поступке против одређених појединаца, али и против злоупотребе кориштења средстава Европске уније из европског буџета, чиме су непосредно оштећени грађани ЕУ. 

"Ја сам увјерен да ће то изродити један напредак, да ће се они који треба да се баве политиком - бавити политиком, али на један поштен транспарентан и коректан начин, у складу са прописима, а они који су за криминал, зна се гдје треба да заврше. Управо ћемо ових дана или до краја године, реалније, имати расплет ситуације у Босни и Херцеговини, али и на самом Балкану", прогнозира Бећировић. 

Према његовим ријечима, највише разлога за забринутост имају високи званичници у Босни и Херцеговини, и то три лидера: Милорад Додик, Драган Човић и Бакир Изетбеговић, као и "цијела гарнитура, хијерархија, која функционише као један зачарани круг политике, мафије и криминала". 

"То су мрачњачке организације које су господари живота и смрти грађана Босне и Херцеговине. Једном се тај круг мора пресјећи заувијек, да људи живе нормално, у једној нормалној транспарентној држави, а не да буду на рубу преживљавања", сматра Бећировић. 

Коментаришући учестале посјете европских и америчких званичника и евентуалне резултате такве дипломатске активности, Бећировић је казао како се "велесиле не понашају тако да дођу и у секунди ријеше ситуацију". 

"У случају Босне и Херцеговине, они су изабрали систем концентричних кругова. Тај систем почео је са демократским промјенама у Македонији, доласком Зорана Заева на власт, па сте видјели промјене у Црној Гори, промјене на Косову - долазак Албина Куртија, а сада је на реду сама Босна и Херцеговина. Сужава се маневарски простор тим политичко-криминалним-коруптивним и мафијашким структурама. Они виде ту опасност, зато је ту толика нервоза и то показују по својим изјавама и кроз своје дјеловање", казао је, између осталог, за БХРТ директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане Зијад Бећировић у интервјуу БХТ.

(БН Фото: БХТ)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Лав

15.11.2021 19:04

Овај кад је дошао Трамп,каже сад ће стање у БиХ ријесити Трамп. Кад је дошао Бајден,ријесице Бајден. Кад је онај замијенио Меркелову,каже ријесице он. Кад је дошао Ескобар ријесице он. Значи,нидје везе,а некоме добро наплаћује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно

15.11.2021 21:26

Тачно је да нема ништа од тога. Само састанак за састанком, прича за причом и све се ту завршава, а лидери БиХ и даље пљачкају овај народ. Бојим се да то они не дијеле и са онима који бих их требали уклонити.

Name

Хаха

15.11.2021 21:46

Након двадесет и пет година нешто ће рјешавати?!Нисмо толико ретардирани да вјерујемо у то

Name

Министар

16.11.2021 05:43

Много себи придајемо на вазности. Велике силе се боре медју собом. Док се ми у то не петљамо, бас их брига. Не зиве они овде.

Name

ре

17.11.2021 10:14

12 година рјешавали Мостар,БХ ће 120.

Name

ЗВОРНИК

15.11.2021 19:11

Хајде да и то дочекамо, да прогледа народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

15.11.2021 19:24

Немојте,молим вас! Па западу,Европи,смета мирна ситуација,у БиХ! Уопште,на Балкану!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

15.11.2021 19:41

Нек им Бог да здравља,да нас сто прије рјесе зла па да поцнемо зивит ко сав нормалан свијет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

16.11.2021 06:05

До год будемо цекали да нам други праве реда нема од тог ниста.А требају генерације да би се култивисали назалост остаје неријесено.

Name

опа

15.11.2021 20:03

Ма смо макните ове три будале са власти, па да и ми дихнемо без мрзње. Овдје има мјеста за свију, смо постовање другог и друкцијег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

16.11.2021 06:05

Исто мислимо.

Name

ре

15.11.2021 20:11

Неће та ваша прича, никада обрадовати народе БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

15.11.2021 21:05

Бецировицу свака цаст да неко паметан написе да ова тројица унистисе цијелу БИХ и напацени народ све покрадосе раселисе и побисе по болницама са њиховим кисеоником и свим осталим требају све тројица на дозивотну робију а сву имовину им одузети и дати напаценом расељеном народу не гледајуци на националност јадни народ је добар

Name

Сајонара

15.11.2021 21:28

Пратим га дуго, до сад све промасио. Среца па није усао у игру умјесто Митра синоц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бол ,болује ..

15.11.2021 21:38

Сваком казује .Била једна Земља радника ,сељака и понира ,и умал сто се казе зера не опстаде .Ма ,ал ,неби тако ,мозда нам је сада боље ?Него ,да питамо њих ,како је нама ?Они ,најбоље знају ста нама пасе ,а и њима .Том ,упасавању има вец куцур година ,а ко кога јебе у мозак се зна .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОВО НИЈЕ ДРЖАВА

15.11.2021 21:42

САМО МАЛО РАЗМИСЛИТЕ И СКОНТАЈТЕ ГДЈЕ ЖИВИМО. НАС ИМА ОТПРИЛИКЕ 2,5 МИЛИОНА У ОВОЈ ПРОПАСТИ ОД ДРЖАВЕ У КОЈОЈ ИМА КО ЗНА КОЛИКИ БРОЈ МАФИЈАШКИХ ФУНКЦИОНЕРА, ДОК У ЕВРОПИ НЕКИ ВЕЋИ ГРАД ИМА СТАНОВНИКА КАО И У БОСНИ И КОЈИ ВОДИ ЈЕДАН ГРАДОНАЧЕЛНИК, ПА САД ВИ СКОНТАЈТЕ ДА ЛИ НАМА ТРЕБАЈУ ОВИ СИЛНИ МАФИЈАШИ КОЈИМА ЗАВИДЕ И СИЦИЛИЈАНСКА МАФИЈА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

16.11.2021 04:00

Ипак мислим да је управу. До нове године ће бити промјена у БиХ. Додик их је продрмао а први ће надрљати.Додик је одиграо ризичан потез,квота 10 на 1 да ће изгубити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сера

16.11.2021 04:13

Је ли могуце у овој насој напаценој земљи нормално зивјети? Је ли постоји толики јаз медју нама, обицним градјанима који свакодневно дијелимо исту судбину, је ли могуце да ови политицари кроје насу судбину преко 20. година, дрзе нас на граници сиромаства одакле никако да се помјеримо. Да ли би било изводљиво да се у Насој напаценој земљи уведе рок трајања за политицаре? Рецимо владас 20. година, сада мало одмори нека додје неко младји и паметнији. Питам се

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

16.11.2021 04:19

Чему да се забрину? 16

ОДГОВОРИТЕ
Name

**

16.11.2021 08:12

Једино онај цовиц макар сути,а овај нас бурле и бакир зло.

Name

Пеђа

16.11.2021 05:44

Пролупали сте! Чега да се плаши Додиг,Бакира и Човић! Поткупиће они предсједавајућег европском унијом и наставити радити шта хоће!!

ОДГОВОРИТЕ