Izetbegović, Čović i Dodik treba da se dobro zabrinu

Prema njegovim riječima, najviše razloga za zabrinutost imaju visoki zvaničnici u Bosni i Hercegovini, i to tri lidera: Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, kao i "cijela garnitura, hijerarhija, koja funkcioniše kao jedan začarani krug politike, mafije i kriminala".

Bosna i Hercegovina 15.11.2021 | 19:42
Izetbegović, Čović i Dodik treba da se dobro zabrinu

"Današnji sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije u Briselu predstavlja ispitivanje raspoloženja među državama članicama i unutar struktura EU o uvođenju mogućih sankcija prema pojedincima u Bosni i Hercegovini i ne treba ga uzeti kao konačan dogovor", izjavio je direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Zijad Bećirović.

"Mi znamo da u BiH imamo, uglavnom, političko-kriminalne-koruptivne strukture, a taj test će, u stvari, pokazati kakvo je raspoloženje unutar Evropske unije i ko od evropskih zvaničnika sarađuje i pripada tim strukturama, i u Bosni i Hercegovini i u regiji zapadnog Balkana", smatra Bećirović. 

"Mi moramo znati da se domaći političari ne bi mogli tako intenzivno baviti ni kriminalom ni korupcijom bez međunarodnih zvaničnika, a tu prednjače, prije svega, zvaničnici Evropske unije, i to je skoro javna tajna. Naravno, nisu tu izuzeti ni pojedini zvaničnici SAD", navodi direktor IFIMES-a, dodajući da se to dešava tamo gdje se prepliću veliki interesi.

"Zbog toga ćemo vidjeti, kroz raspoloženje koje budu pokazali, kroz izjave i stavove, ko zaista pripada tim koruptivnim strukturama na Balkanu i, konačno, da se to jednom, za vijeke vijekova, razotkrije. Nepošteno bi bilo kriviti samo domaće političke strukture da su takve. Nažalost, evropski zvaničnici decenijama sarađuju u svemu tome", ocijenio je Bećirović.

On smatra da današnji sastanak može biti i putokaz novoj antikoruptivnoj evropskoj tužiteljici, Rumunki Lauri Kovesi, da pokrene postupke protiv određenih pojedinaca, ali i protiv zloupotrebe korištenja sredstava Evropske unije iz evropskog budžeta, čime su neposredno oštećeni građani EU. 

"Ja sam uvjeren da će to izroditi jedan napredak, da će se oni koji treba da se bave politikom - baviti politikom, ali na jedan pošten transparentan i korektan način, u skladu sa propisima, a oni koji su za kriminal, zna se gdje treba da završe. Upravo ćemo ovih dana ili do kraja godine, realnije, imati rasplet situacije u Bosni i Hercegovini, ali i na samom Balkanu", prognozira Bećirović. 

Prema njegovim riječima, najviše razloga za zabrinutost imaju visoki zvaničnici u Bosni i Hercegovini, i to tri lidera: Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, kao i "cijela garnitura, hijerarhija, koja funkcioniše kao jedan začarani krug politike, mafije i kriminala". 

"To su mračnjačke organizacije koje su gospodari života i smrti građana Bosne i Hercegovine. Jednom se taj krug mora presjeći zauvijek, da ljudi žive normalno, u jednoj normalnoj transparentnoj državi, a ne da budu na rubu preživljavanja", smatra Bećirović. 

Komentarišući učestale posjete evropskih i američkih zvaničnika i eventualne rezultate takve diplomatske aktivnosti, Bećirović je kazao kako se "velesile ne ponašaju tako da dođu i u sekundi riješe situaciju". 

"U slučaju Bosne i Hercegovine, oni su izabrali sistem koncentričnih krugova. Taj sistem počeo je sa demokratskim promjenama u Makedoniji, dolaskom Zorana Zaeva na vlast, pa ste vidjeli promjene u Crnoj Gori, promjene na Kosovu - dolazak Albina Kurtija, a sada je na redu sama Bosna i Hercegovina. Sužava se manevarski prostor tim političko-kriminalnim-koruptivnim i mafijaškim strukturama. Oni vide tu opasnost, zato je tu tolika nervoza i to pokazuju po svojim izjavama i kroz svoje djelovanje", kazao je, između ostalog, za BHRT direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović u intervjuu BHT.

(BN Foto: BHT)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Lav

15.11.2021 19:04

Ovaj kad je došao Tramp,kaže sad će stanje u BiH rijesiti Tramp. Kad je došao Bajden,rijesice Bajden. Kad je onaj zamijenio Merkelovu,kaže rijesice on. Kad je došao Eskobar rijesice on. Znači,nidje veze,a nekome dobro naplaćuje.

ODGOVORITE
Name

Tačno

15.11.2021 21:26

Tačno je da nema ništa od toga. Samo sastanak za sastankom, priča za pričom i sve se tu završava, a lideri BiH i dalje pljačkaju ovaj narod. Bojim se da to oni ne dijele i sa onima koji bih ih trebali ukloniti.

Name

Haha

15.11.2021 21:46

Nakon dvadeset i pet godina nešto će rješavati?!Nismo toliko retardirani da vjerujemo u to

Name

Ministar

16.11.2021 05:43

Mnogo sebi pridajemo na vaznosti. Velike sile se bore medju sobom. Dok se mi u to ne petljamo, bas ih briga. Ne zive oni ovde.

Name

re

17.11.2021 10:14

12 godina rješavali Mostar,BH će 120.

Name

ZVORNIK

15.11.2021 19:11

Hajde da i to dočekamo, da progleda narod.

ODGOVORITE
Name

Pedja

15.11.2021 19:24

Nemojte,molim vas! Pa zapadu,Evropi,smeta mirna situacija,u BiH! Uopšte,na Balkanu!

ODGOVORITE
Name

Istina

15.11.2021 19:41

Nek im Bog da zdravlja,da nas sto prije rjese zla pa da pocnemo zivit ko sav normalan svijet.

ODGOVORITE
Name

mislim

16.11.2021 06:05

Do god budemo cekali da nam drugi prave reda nema od tog nista.A trebaju generacije da bi se kultivisali nazalost ostaje nerijeseno.

Name

opa

15.11.2021 20:03

Ma smo maknite ove tri budale sa vlasti, pa da i mi dihnemo bez mrznje. Ovdje ima mjesta za sviju, smo postovanje drugog i drukcijeg.

ODGOVORITE
Name

borac

16.11.2021 06:05

Isto mislimo.

Name

re

15.11.2021 20:11

Neće ta vaša priča, nikada obradovati narode BiH.

ODGOVORITE
Name

Bravo

15.11.2021 21:05

Becirovicu svaka cast da neko pametan napise da ova trojica unistise cijelu BIH i napaceni narod sve pokradose raselise i pobise po bolnicama sa njihovim kiseonikom i svim ostalim trebaju sve trojica na dozivotnu robiju a svu imovinu im oduzeti i dati napacenom raseljenom narodu ne gledajuci na nacionalnost jadni narod je dobar

Name

Sajonara

15.11.2021 21:28

Pratim ga dugo, do sad sve promasio. Sreca pa nije usao u igru umjesto Mitra sinoc.

ODGOVORITE
Name

Bol ,boluje ..

15.11.2021 21:38

Svakom kazuje .Bila jedna Zemlja radnika ,seljaka i ponira ,i umal sto se kaze zera ne opstade .Ma ,al ,nebi tako ,mozda nam je sada bolje ?Nego ,da pitamo njih ,kako je nama ?Oni ,najbolje znaju sta nama pase ,a i njima .Tom ,upasavanju ima vec kucur godina ,a ko koga jebe u mozak se zna .

ODGOVORITE
Name

OVO NIJE DRŽAVA

15.11.2021 21:42

SAMO MALO RAZMISLITE I SKONTAJTE GDJE ŽIVIMO. NAS IMA OTPRILIKE 2,5 MILIONA U OVOJ PROPASTI OD DRŽAVE U KOJOJ IMA KO ZNA KOLIKI BROJ MAFIJAŠKIH FUNKCIONERA, DOK U EVROPI NEKI VEĆI GRAD IMA STANOVNIKA KAO I U BOSNI I KOJI VODI JEDAN GRADONAČELNIK, PA SAD VI SKONTAJTE DA LI NAMA TREBAJU OVI SILNI MAFIJAŠI KOJIMA ZAVIDE I SICILIJANSKA MAFIJA!!!

ODGOVORITE
Name

Fenix

16.11.2021 04:00

Ipak mislim da je upravu. Do nove godine će biti promjena u BiH. Dodik ih je prodrmao a prvi će nadrljati.Dodik je odigrao rizičan potez,kvota 10 na 1 da će izgubiti.

ODGOVORITE
Name

Sera

16.11.2021 04:13

Je li moguce u ovoj nasoj napacenoj zemlji normalno zivjeti? Je li postoji toliki jaz medju nama, obicnim gradjanima koji svakodnevno dijelimo istu sudbinu, je li moguce da ovi politicari kroje nasu sudbinu preko 20. godina, drze nas na granici siromastva odakle nikako da se pomjerimo. Da li bi bilo izvodljivo da se u Nasoj napacenoj zemlji uvede rok trajanja za politicare? Recimo vladas 20. godina, sada malo odmori neka dodje neko mladji i pametniji. Pitam se

ODGOVORITE
Name

О

16.11.2021 04:19

Чему да се забрину? 16

ODGOVORITE
Name

**

16.11.2021 08:12

Jedino onaj covic makar suti,a ovaj nas burle i bakir zlo.

Name

Пеђа

16.11.2021 05:44

Пролупали сте! Чега да се плаши Додиг,Бакира и Човић! Поткупиће они предсједавајућег европском унијом и наставити радити шта хоће!!

ODGOVORITE