Ко врши притисак на „ДиабетНº1“ и ко се боји истине?!

Чланови Удружења „ДиабетНº1“ и родитељи обољеле дјеце са дијабетесом огласили су се данас обавјештењем наводећи да су разочарани саопштењем Фонда здравстеног осигурања Републике Српске који је, поводом обиљежавања Свјетског дана дијабетеса, саопштио колико издвајају за обољеле од ове болести и које су олакшице у њиховом лијечењу.

Република Српска 15.11.2021 | 16:38
Ко врши притисак на „ДиабетНº1“ и ко се боји истине?!

Чланови Удружења „ДиабетНº1“ и родитељи обољеле дјеце са дијабетесом огласили су се данас обавјештењем наводећи да су разочарани саопштењем Фонда здравстеног осигурања Републике Српске који је, поводом обиљежавања Свјетског дана дијабетеса, саопштио колико издвајају за обољеле од ове болести.

Наводе да изнесени ставови Фонда нису тачни о чему су упознали и министра здравства Алена Шеранића и директора Фонда дејана Кустурића.

Они наводе да није тачно да се прво сензори, како је саопштио Фонд, на којима инсистирају родитељи дјеце обољеле од дијабетеса, региструју у БиХ да би Фонд уопште могао да разматра могућност финансирања ових медицинских средстава.

Из Удружења наводе да су сензори континуираног мјерења шећера (ЦГМ - Цонтинуоус Глуцосе Мониторинг) регистровани у БиХ неколико година, и то они сензори који су компатибилни са инсулинским пумпама, које се одобравају од стране Фонда.

Додају да родитељи дјеце обољеле од дијабетеса НИКАДА И НИГДЈЕ нису наводили или фаворизовали било којег произвођача сензора (ЦГМ). Већ искључиво траже да се сензори (ЦГМ) нађу на листи медицинских средстава Фонда.

"У складу са цитираним саопштењем, то је већ могуће урадити јер су сензори (ЦГМ) регистровани", каже се у обавјештењу Удружења.

Такође, питају када је у питању годишњи трошак Фонда за лијекове и потрошни материјал од 31 милион марака, колико од тих средстава иде за потрбе лијекова и потрошног материјала за обољеле од дијабетеса Типа 1, и колико од тих средстава иде за дјецу обољелу од дијабетеса Типа 1?

"Има ли Република Српска регистар обољелих од дијабетеса Типа 1 и Типа 2? Исто тако, колико је новообољеле дјеце од дијабетеса Тип 1 у Републици Српској? Одговори, уколико буду тачни, сами ће све рећи о овоме. А поготово, одговор на новообољелу дјецу са дијабетесом Тип 1, јер тај одговор ће вам дати тачну чињеницу да број од 25 инсулинских пумпи (колики број ће ићи дјеци од тих 25 пумпи, то је питање) годишње није ни четвртина потреба за новообољелу дјецу", каже се у саопштењу.

Што се тиче олакшице за дијабетичара, које се тичу права да умјесто мјесечног прописивања потрошног материјала, омогућено је тромјесечно прописивање, они наводе да то нису олакшице него процедуре и она се у свим земљама окружења примјењује већ неколико година, у неким земљама и више од пет година.

"Фонд ће од овог удружења, а вјерујемо и од свих у Републици Српској, који су обољели од дијбатеса, имати огромну подршку у настојањима да се обезбиједе додатни извори средства и подржати сваку вашу иницијативу за увођење додатних извора финансирања од акциза на дуван и алкохол, као и увођења пореза на слатка пића. Бићемо раме уз раме са вама по овом питању (нећемо бити летаргични, као што сте навели у саопштењу), али исто тако тражимо од вас да будете раме уз раме уз нас када су сензори (ЦГМ) у питању и да свој дјеци обољелој од дијабетеста тип 1 омоћугимо живот са мање боли", каже се у саопштењу.

На крају обољели од дијабетеса се захваљују Фонду на доступности инсулина и инсулинској терапији, али та права су само дио права која су насушно неопходна сваком обољелом од дијабетеса Типа 1, а поготово дјеци обољелој од дијбаетеса Тип 1, да би живјели нормално и преживјели сваки наредни дан.

Упућена је критика и због тога што се, како наводе чланови Удружења „ДиабетНº1“ и родитељи обољеле дјеце са дијабетесом , врши притисак на родитеље дјеце обољеле од дијабетеса Типа 1 и да им се ускраћују гостовања на појединим медијима (на која су позвана самоиницијативно од стране тих медија), само зато што говоре истину и моле за већа права ове популације становништва наше Републике Српске.

На овом линку је саопштење Фонда здравственог осигурања поводом Дана дијабетиса.

(БН) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ДИКТСТОР

15.11.2021 16:18

Да ли ишта постоји.. ДА је по закону и да постоје професионални и нормални услови.. У ОВОЈ ВЛАСТИ И ОВОЈ ДРЖАВИ.. ТО ЈЕ ЗАДЊЕ СМЕЦЕ.. ВИСЕ ГДЈЕ СЕ ГОД ЦСЦНЕ.. КРИМИНАЛ.. ОСТЕТЕ ГРАЂАНЕ. ИЛИ НАРОД НЕМА ПРАВА ИЛИ ЗА ОБИЛАЗЕ.. ТО ЈЕ КРИМИНАЛ КОЈИ ТРЕБА СПАЛИ ТИ БРЕНЕРОМ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Белатион

15.11.2021 18:06

Они који набавјају то сто ни нијемци неце да користе а Багра у СР има пара за бацабје. Зао ми је сто БН неце да објави моје коментаре јер на то упуцујем вец мјесецима-

Name

Ре Белатион

15.11.2021 21:45

Опростите,а ста то у Њемацкој неце да користе? Сензоре за мјерење сецера? Не бих рекла. Иду на рацун фонда, у цијелости. И сензори и апрат за оцитавање и такав један је управо на мојој надлактици. Неизмјерно ми је зао дјеце! Али када су у БиХ функционери имали осјецај за бол и патњу,па и дјецију?! Надам се да цете успијети,неизмјерно је лаксе са сензором.

Name

Приједорцанин М.

15.11.2021 22:02

Насе здравствене установе и поједини лекари нису висе хумани када дјеци неце да помогну а о министру и здр.фонду сувисно прицати

Name

Ацо

15.11.2021 23:29

Ма ста је то чудно, то вам је веза између доктора, УКЦ РС и веледрогерија. Свако има своју зараду. Треба се анализирати где је завршио онај новац који се сваке године скупља под покровитељством председника. Кажу да је на рацунима појединих доктора за добру камату, а потрошња се ником не правда.

ОДГОВОРИТЕ