Ko vrši pritisak na „DiabetNº1“ i ko se boji istine?!

Članovi Udruženja „DiabetNº1“ i roditelji oboljele djece sa dijabetesom oglasili su se danas obavještenjem navodeći da su razočarani saopštenjem Fonda zdravstenog osiguranja Republike Srpske koji je, povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, saopštio koliko izdvajaju za oboljele od ove bolesti i koje su olakšice u njihovom liječenju.

Republika Srpska 15.11.2021 | 16:38
Ko vrši pritisak na „DiabetNº1“ i ko se boji istine?!

Članovi Udruženja „DiabetNº1“ i roditelji oboljele djece sa dijabetesom oglasili su se danas obavještenjem navodeći da su razočarani saopštenjem Fonda zdravstenog osiguranja Republike Srpske koji je, povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, saopštio koliko izdvajaju za oboljele od ove bolesti.

Navode da izneseni stavovi Fonda nisu tačni o čemu su upoznali i ministra zdravstva Alena Šeranića i direktora Fonda dejana Kusturića.

Oni navode da nije tačno da se prvo senzori, kako je saopštio Fond, na kojima insistiraju roditelji djece oboljele od dijabetesa, registruju u BiH da bi Fond uopšte mogao da razmatra mogućnost finansiranja ovih medicinskih sredstava.

Iz Udruženja navode da su senzori kontinuiranog mjerenja šećera (CGM - Continuous Glucose Monitoring) registrovani u BiH nekoliko godina, i to oni senzori koji su kompatibilni sa insulinskim pumpama, koje se odobravaju od strane Fonda.

Dodaju da roditelji djece oboljele od dijabetesa NIКADA I NIGDJE nisu navodili ili favorizovali bilo kojeg proizvođača senzora (CGM). Već isključivo traže da se senzori (CGM) nađu na listi medicinskih sredstava Fonda.

"U skladu sa citiranim saopštenjem, to je već moguće uraditi jer su senzori (CGM) registrovani", kaže se u obavještenju Udruženja.

Takođe, pitaju kada je u pitanju godišnji trošak Fonda za lijekove i potrošni materijal od 31 milion maraka, koliko od tih sredstava ide za potrbe lijekova i potrošnog materijala za oboljele od dijabetesa Tipa 1, i koliko od tih sredstava ide za djecu oboljelu od dijabetesa Tipa 1?

"Ima li Republika Srpska registar oboljelih od dijabetesa Tipa 1 i Tipa 2? Isto tako, koliko je novooboljele djece od dijabetesa Tip 1 u Republici Srpskoj? Odgovori, ukoliko budu tačni, sami će sve reći o ovome. A pogotovo, odgovor na novooboljelu djecu sa dijabetesom Tip 1, jer taj odgovor će vam dati tačnu činjenicu da broj od 25 insulinskih pumpi (koliki broj će ići djeci od tih 25 pumpi, to je pitanje) godišnje nije ni četvrtina potreba za novooboljelu djecu", kaže se u saopštenju.

Što se tiče olakšice za dijabetičara, koje se tiču prava da umjesto mjesečnog propisivanja potrošnog materijala, omogućeno je tromjesečno propisivanje, oni navode da to nisu olakšice nego procedure i ona se u svim zemljama okruženja primjenjuje već nekoliko godina, u nekim zemljama i više od pet godina.

"Fond će od ovog udruženja, a vjerujemo i od svih u Republici Srpskoj, koji su oboljeli od dijbatesa, imati ogromnu podršku u nastojanjima da se obezbijede dodatni izvori sredstva i podržati svaku vašu inicijativu za uvođenje dodatnih izvora finansiranja od akciza na duvan i alkohol, kao i uvođenja poreza na slatka pića. Bićemo rame uz rame sa vama po ovom pitanju (nećemo biti letargični, kao što ste naveli u saopštenju), ali isto tako tražimo od vas da budete rame uz rame uz nas kada su senzori (CGM) u pitanju i da svoj djeci oboljeloj od dijabetesta tip 1 omoćugimo život sa manje boli", kaže se u saopštenju.

Na kraju oboljeli od dijabetesa se zahvaljuju Fondu na dostupnosti insulina i insulinskoj terapiji, ali ta prava su samo dio prava koja su nasušno neophodna svakom oboljelom od dijabetesa Tipa 1, a pogotovo djeci oboljeloj od dijbaetesa Tip 1, da bi živjeli normalno i preživjeli svaki naredni dan.

Upućena je kritika i zbog toga što se, kako navode članovi Udruženja „DiabetNº1“ i roditelji oboljele djece sa dijabetesom , vrši pritisak na roditelje djece oboljele od dijabetesa Tipa 1 i da im se uskraćuju gostovanja na pojedinim medijima (na koja su pozvana samoinicijativno od strane tih medija), samo zato što govore istinu i mole za veća prava ove populacije stanovništva naše Republike Srpske.

Na ovom linku je saopštenje Fonda zdravstvenog osiguranja povodom Dana dijabetisa.

(BN) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

DIKTSTOR

15.11.2021 16:18

Da li išta postoji.. DA je po zakonu i da postoje profesionalni i normalni uslovi.. U OVOJ VLASTI I OVOJ DRŽAVI.. TO JE ZADNJE SMECE.. VISE GDJE SE GOD CSCNE.. KRIMINAL.. OSTETE GRAĐANE. ILI NAROD NEMA PRAVA ILI ZA OBILAZE.. TO JE KRIMINAL KOJI TREBA SPALI TI BRENEROM..

ODGOVORITE
Name

Belation

15.11.2021 18:06

Oni koji nabavjaju to sto ni nijemci nece da koriste a Bagra u SR ima para za bacabje. Zao mi je sto BN nece da objavi moje komentare jer na to upucujem vec mjesecima-

Name

Re Belation

15.11.2021 21:45

Oprostite,a sta to u Njemackoj nece da koriste? Senzore za mjerenje secera? Ne bih rekla. Idu na racun fonda, u cijelosti. I senzori i aprat za ocitavanje i takav jedan je upravo na mojoj nadlaktici. Neizmjerno mi je zao djece! Ali kada su u BiH funkcioneri imali osjecaj za bol i patnju,pa i djeciju?! Nadam se da cete uspijeti,neizmjerno je lakse sa senzorom.

Name

Prijedorcanin M.

15.11.2021 22:02

Nase zdravstvene ustanove i pojedini lekari nisu vise humani kada djeci nece da pomognu a o ministru i zdr.fondu suvisno pricati

Name

Aco

15.11.2021 23:29

Ma sta je to čudno, to vam je veza između doktora, UKC RS i veledrogerija. Svako ima svoju zaradu. Treba se analizirati gde je završio onaj novac koji se svake godine skuplja pod pokroviteljstvom predsednika. Kažu da je na racunima pojedinih doktora za dobru kamatu, a potrošnja se nikom ne pravda.

ODGOVORITE