Фонд финансира за дијабетичаре и најновији инсулин

Годишњи трошак Фонда здравственог осигурања само за лијекове и потрошни материјал износи око 31 милион КМ, не рачунајући лијечења, медицинска средства и друго.

Република Српска 14.11.2021 | 09:47
Фонд финансира за дијабетичаре и најновији инсулин

- Обавезно здравствено осигурање у Републици Српској финансира широк спектар права лица обољелих од дијабетеса која су у потпуности ослобођена плаћања партиципације за основну болест и све њене компликације, а протеклих година уведени су и инсулини најновије генерације које не финансирају ни развијеније земље региона, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Српске.

То значи да Фонд здравственог осигурања Републике Српске за обољеле од дијабетеса у потпуности финансира инсулин, тракице, ланцете, шприцеве, игле, апарате за брзо одређивање глукозе у крви, потрошни материјал за инсулинске пумпе, као и инсулинске пумпе /25 на годишњем нивоу/ и друга права из здравственог осигурања, наводи се у саопштењу поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса.

Годишњи трошак Фонда здравственог осигурања само за лијекове и потрошни материјал износи око 31 милион КМ, не рачунајући лијечења, медицинска средства и друго.

Недавно је Фонд увео још једну олакшицу за обољеле од дијабетеса - умјесто мјесечног прописивања потрошног материјала који се издају на рецепт, омогућено је тромјесечно прописивање.

То значи да Фонд у континуитету и у складу са расположивим средствима настоји да проширује пакет права осигураних лица, а када су у питању обољели од дијабетеса у протеклих неколико година за ову категорију осигураника се константно уводе нове терапије, односно, нови инсулини и слично, и то у складу са свјетским терапијским смјерницама.

"Свјесни смо да потребе осигураника расту из дана у дан, као и савремена медицина, али Фонд са ограниченим финансијским могућностима настоји да средства из обавезног здравственог осигурања равномјерно распореди и да у складу са начелима здравственог осигурања - солидарности, једнакости и узајамности, све категорије осигураних лица узме у обзир и никога не запостави", наводи се у саопштењу.

Фонд здравственог осигурања Српске је међу првима у БиХ покренуо иницијативу за увођење додатних извора финансирања од акциза на дуван и алкохол како би здравство добило више средстава која би била усмјерена на повећање права, додаје се у саопштењу.

Из Фонда позивају удружења обољелих од дијабетеса да подрже овај фонд у настојању да здравственом систему обезбиједи додатне изворе.

Из Фонда здравственог осигурања подсјећају да су неке земље увеле и порез на слатка пића за која сматрају да су узрочници дијабетеса, а све ради повећања средстава за превенцију, али и лијечење обољелих ове категорије осигураних лица.

"Додатни извори нису само циљ Фонда, него свих корисника здравствених услуга, али и цјелокупног здравственог система, јер са више новца ствара се и већи простор за повећање права. Чини се да цјелокупна јавност није ни свјесна значаја додатних извора за здравство, па већином летаргично посматрају борбу Фонда која је усмјерена ка обезбјеђењу додатних извора финансирања", наглашава се у саопштењу.

Из Фонда наводе да обољели од дијабетеса имају и друге потребе, попут сензора, истичући да сензори које траже удружења дијабетичара нису регистрована на тржишту БиХ.

"Ово је прилика да сви заједно апелујемо на произвођаче да се региструју на нашем тржишту, али и да заједничким дјеловањем утичемо на поједностављење процедура која се односе на регистрацију медицинских средстава и лијекова на тржишту БиХ, а која нису у надлежности Републике Српске, нити наше институције", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да Фонд здравственог осигурања може да финансира само она медицинска средства која су регистрована на тржишту БиХ, а примјер тога је и финансирање процесора за кориснике кохлеарних имплантата који су недавно регистровани на тржишту БиХ и Фонд их је у складу са финансијским могућностима релативно брзо уврстио на листу медицинских средстава.

"Према томе, када су у питању сензори на којима инсистирају родитељи дјеце обољеле од дијабетеса, први корак је да се ти сензори региструју у БиХ да би Фонд уопште могао да разматра могућност финансирања ових медицинских средстава", закључује се у саопштењу. 

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Милос

14.11.2021 09:18

ФЗО.највеци пљацкаси.Зељковиц и остали.Мени лицно су узели.Отели 500км.У Фоци.Инфаркт Срца није хитно.Багро покварена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

14.11.2021 10:12

САДА лијеце само корону а умиру од осталих болести. Требас цекати на преглед По 2 мјесеца. Код Нас су доктору постали политицари.

Name

Ре

14.11.2021 10:49

Не бих ја тако брзо осудјивао Фонд јер треба се упознати са материјом прво. Фонд ради колико има средстава, плус се задужује а све да би ми имали сто боље лијечење. Здравствени системи у свим државама муку муче са средствима јер здравство је скупа работа.

Name

МИЛОС

14.11.2021 11:05

зока,Зна се,СИПА истразује,,ситна пара,ал колико је тога,,,,,

Name

МИЛОС

14.11.2021 11:00

А КОЛИКО ФЗО,Има запослених,,,А о лоповлуцима,,,ЗЕЉКОВИЦА,они само краду а БОЛЕСНИМ НЕ ДАДУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свастроси

14.11.2021 11:12

Само губљење времена, питаосам у три клинике у Мüнцхену како да наси еxсперти користе лијекове и инфузију у из Берлина а они казу да није доказано да то иста вриједи. ХаХа Институт јос се то зове а то се само неко богати! Зао ми је сто и БН неце објави многекоментаре али засто..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја сам опет

14.11.2021 11:15

Нека неко објасни цему слузи БЕЛАТИОН њемци производе а у њемацкој нико не користи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

14.11.2021 12:48

Опет средства обезбеђују из средстава ПДВ-а!!!Опет,по народу! Немам ништа против бесплатног лијечења дијабетичара,али,се плашим да ће нас бити све више дијабетичара због неимаштине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

14.11.2021 16:12

Сто нас висе бесплатно леце све смо висе болеснији и сиромаснији а они богатији

ОДГОВОРИТЕ