ЕУ тражи рјешење за БиХ засновано на дијалогу

Савјет министара спољних послова ЕУ на састанку 15. новембра у Бриселу расправљаће о ситуацији на Западном Балкану, а међу приоритетима ће бити ситуација у БиХ, сазнаје Тањуг у Бриселу.

Република Српска 12.11.2021 | 15:30
ЕУ тражи рјешење за БиХ засновано на дијалогу

Радни документ припремљен за министре ЕУ, у који је Тањуг имао увид, констатује да се политчка ситуација у БиХ ”нагло погоршала”, а да су државне институције сада ”ефективно блокиране”.

-Неприхватљива, хушкачка реторика која доводи у питање територијални интегритет, јединство и суверенитет земље допринела је повећању тензија на терену - наводи се у тексту радног документа Савјета ЕУ.

Очекује се да ће минситри ЕУ и овога пута позвати БиХ лидере да се умјесто међусобних препирки конструктивно ангажују на напретку у вези са 14 кључних приоритета које је Европска комисија дала као мишљење поводом захтјева за кандидатски статус БиХ.

Извори Тањуга у Бриселу наводе да су поједни земље, на челу са Холандијом, изразиле посебну забринутост због посљедњих дешавања у БиХ.

Иако је Њемачка запријетила могућим финансијским санкцијама против ”ентитета и појединаца који доводе у питање интегритет БиХ”, на очекује се да се о томе постигне консензус на нивоу ЕУ 27.

У Бриселу пред министарску расправу о БиХ констатују да ЕУ има значајно присуство у БиХ и да би требало да ”искористи све алате који су јој на располагању за очување стабилности у БиХ”.

Прије свега хитно је потребно створити одговарајући простор за решење засновано на дијалогу како би БиХ напредовала на свом европском путу.

-Ангажман институција ЕУ на високом нивоу и подршка држава чланица су од кључног значаја у овом погледу - наводи се у докумету о којем ће министри ЕУ расправљати у понедјељак у Бриселу.

Позива се и на наставак блиске координације и сарадња са међународним партнерима, посебно САД, кроз ”заједничке посјете на високом нивоу, изјаве и демарше”.

Посебно се наглашава улога НАТО и продужетак операције ЕУФОР Алтеа као важног фактора за очување сигурности и стабилности у БиХ.

(Тањуг  Фото:Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јозо Мацола

12.11.2021 16:22

Ма јаста, ни кафица нема смисла без разговора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

р.југа

13.11.2021 10:49

Наци це дијалог кад медведа додика,вука цовица и зутог лисца бакира отерају у сметљисте политицко,кад им се одузме имовина коју опљацкасе од народа онда је могуц дијалог.

Name

Ноле

12.11.2021 16:28

Ста ви имате да расправљате о ријесењу за БиХ.Ко вас ста пита и ко трази помоц од вас???Пустите нас да сами ријесимо своје проблеме.Ако смо нормални,разицемо се мирним путем као Цеска и Словацка,а ако нисмо,ратовацемо и то је то.Ви ни у ком слуцају немате ниста са БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

14.11.2021 05:18

Мени не треба ЕУ ја знам дје је излаз кад Срби буду на имт ту је излаз из кризе