EU traži rješenje za BiH zasnovano na dijalogu

Savjet ministara spoljnih poslova EU na sastanku 15. novembra u Briselu raspravljaće o situaciji na Zapadnom Balkanu, a među prioritetima će biti situacija u BiH, saznaje Tanjug u Briselu.

Republika Srpska 12.11.2021 | 15:30
EU traži rješenje za BiH zasnovano na dijalogu

Radni dokument pripremljen za ministre EU, u koji je Tanjug imao uvid, konstatuje da se politčka situacija u BiH ”naglo pogoršala”, a da su državne institucije sada ”efektivno blokirane”.

-Neprihvatljiva, huškačka retorika koja dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje doprinela je povećanju tenzija na terenu - navodi se u tekstu radnog dokumenta Savjeta EU.

Očekuje se da će minsitri EU i ovoga puta pozvati BiH lidere da se umjesto međusobnih prepirki konstruktivno angažuju na napretku u vezi sa 14 ključnih prioriteta koje je Evropska komisija dala kao mišljenje povodom zahtjeva za kandidatski status BiH.

Izvori Tanjuga u Briselu navode da su pojedni zemlje, na čelu sa Holandijom, izrazile posebnu zabrinutost zbog posljednjih dešavanja u BiH.

Iako je Njemačka zaprijetila mogućim finansijskim sankcijama protiv ”entiteta i pojedinaca koji dovode u pitanje integritet BiH”, na očekuje se da se o tome postigne konsenzus na nivou EU 27.

U Briselu pred ministarsku raspravu o BiH konstatuju da EU ima značajno prisustvo u BiH i da bi trebalo da ”iskoristi sve alate koji su joj na raspolaganju za očuvanje stabilnosti u BiH”.

Prije svega hitno je potrebno stvoriti odgovarajući prostor za rešenje zasnovano na dijalogu kako bi BiH napredovala na svom evropskom putu.

-Angažman institucija EU na visokom nivou i podrška država članica su od ključnog značaja u ovom pogledu - navodi se u dokumetu o kojem će ministri EU raspravljati u ponedjeljak u Briselu.

Poziva se i na nastavak bliske koordinacije i saradnja sa međunarodnim partnerima, posebno SAD, kroz ”zajedničke posjete na visokom nivou, izjave i demarše”.

Posebno se naglašava uloga NATO i produžetak operacije EUFOR Altea kao važnog faktora za očuvanje sigurnosti i stabilnosti u BiH.

(Tanjug  Foto:Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Jozo Macola

12.11.2021 16:22

Ma jasta, ni kafica nema smisla bez razgovora!

ODGOVORITE
Name

r.juga

13.11.2021 10:49

Naci ce dijalog kad medveda dodika,vuka covica i zutog lisca bakira oteraju u smetljiste politicko,kad im se oduzme imovina koju opljackase od naroda onda je moguc dijalog.

Name

Nole

12.11.2021 16:28

Sta vi imate da raspravljate o rijesenju za BiH.Ko vas sta pita i ko trazi pomoc od vas???Pustite nas da sami rijesimo svoje probleme.Ako smo normalni,razicemo se mirnim putem kao Ceska i Slovacka,a ako nismo,ratovacemo i to je to.Vi ni u kom slucaju nemate nista sa BiH.

ODGOVORITE
Name

Tuzlak

14.11.2021 05:18

Meni ne treba EU ja znam dje je izlaz kad Srbi budu na imt tu je izlaz iz krize