ЦИК врши припреме за дигитализацију изборног процеса

- Иако не постоји одлука парламента БиХ, Централна изборна комисија БиХ усвојила је закључак о изради пројектне документације за електронску идентификацију бирача и слање резултата избора са бирачког мјеста у Централну изборну комисију БиХ, међутим због недостатка новца и времена готово је сигурно да тај процес неће заживјети на сљедећим изборима.

Босна и Херцеговина 12.11.2021 | 08:47
ЦИК врши припреме за дигитализацију изборног процеса

"Треба нам вријеме за јавну набавку и већ смо закаснили. Све и да израдимо пројектну документацију у децембру - реализација зависи од средстава, а ако се појави и донатор јавну набавку опреме треба завршити у фебруару како би се спровеле обуке. Само под тим условима то може бити реална опција. Ради се о значајним средствима и нисам сигуран да ће било ко од донатора у овако кратком времену улазити у ризик", рекла је Ирена Хаџиабдић, члан Централне изборне комисије БиХ.

Оно што је занимљиво јесте да су готово сви чланови ЦИК-а на јуче одржаној сједници истакли да за електронску идентификацију бирача и електронско слање података са бирачког мјеста у ЦИК није потребна измјена Изборног закона БиХ.

Ипак, иако нема одлуке ниједне званичне институције БиХ, ЦИК не одустаје од пројекта дигитализације изборног процеса јер, како су истакли, то је неопходно Босни и Херцеговини гдје се већ пуних 11 година ништа није промијенило када је ријеч о изборима и модернизацији процеса. Такође, истакли су и да је парламент БиХ потпуно инертан по том питању, апелујући на оне "којима су пуна уста" дигитализације и електронског гласања да нешто учине.

"Немамо никакав инпут од државе у ком смјеру треба да се креће унапређење процеса кроз увођење нових технологија. Без обзира на то, нисмо стали са својим активностима и тражимо модусе како бисмо било који сегмент покушали унаприједити. С ИДДЕЕА смо идентификовали гдје бисмо могли радити", рекао је Жељко Бакалар, предсједник Централне изборне комисије БиХ, додајући да ће се ЦИК обратити поново парламенту БиХ и упознати их с активностима ЦИК-а у вези са пројектом електронске идентификације бирача и трансмисије података.

Чланови Централне изборне комисије БиХ јуче су истакли и да јавност, па и политичари који стално причају о електронском гласању обично не разумију тај процес и не знају колики је то посао и колико времена треба за њега.

"Прича се о увођењу нове технологије и електронском гласању иако ријетко ко има представу колико то кошта. Неки причају о томе врло гласно, а држава је ЦИК довела до тога да нема 2.000 КМ да штампа привремене бирачке спискове. На све то, чујемо функционере како треба увести електронско гласање за које требају десетине милиона КМ", рекла је Вања Бјелица Прутина, члан Централне изборне комисије БиХ, пишу Независне новине.

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Јес јес

12.11.2021 08:13

Припремите ви све што треба а новац ће доћи извана. Доста је било крађе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

12.11.2021 09:34

Ови извана би и да одлуцују кога цемо ми бирати

Name

Борац

12.11.2021 11:22

Црвена секта опет има алтернативу. Скупљају податке,па це опет бити да су гласали пистом.

Name

Тја

12.11.2021 08:30

Немој те журити, можда вам се и појави какав донатор за опрему .

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

12.11.2021 08:32

Недајте новац за Радишићеву зграду па ће га бити за дигитализацију изборног процеса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

12.11.2021 08:48

КОД НАС ЈЕ ЈЕДИНО ЛОПОВЛУК УСАВРШЕН ДО ПЕРФЕКЦИЈЕ.ПАПИРИ СВЕ ПОКРИВАЈУ ОД РАЗНОРАЗНИХ ТРАНСАКЦИЈА ДО ЛАЖНИХ ПОДАТАКА.БЕЗ ОБЗИРА НА 21 ВИЈЕК КОД НАС СЕ НА ПРИМИТИВИЗМУ ПОСТИЖЕ СВЕ И СВАШТА.ОДУЗМИТЕ ПОКРАДЕНО БИЋЕ ДИГИТАЛИЗАЦИЈА.ГДЈЕ ГОД СЕ ОКРЕНЕТЕ ПРИМИТИВИЗАМ РИЈЕШАВА СВЕ ПРОБЛЕМЕ АЛИ УНАЗАД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јако је бахат

12.11.2021 09:29

И примитиван код нас лоповлук... Само тужилаштва која спавају зимски сан то не могу разоткрити. УОПШТЕ НЕ ПРИКРИВАЈУ КВАЛИТЕТНО

Name

Требавко

12.11.2021 10:30

ЦИК је поред општинских изборних комисија и бирачких одбора најодговорнији што имамо ЛАЖНЕ скупштине,министре,начелнике општина и неписмене службенике.Изборна крађа коју организују и верификују је довела до оваквог стања у друштву.Ко би нормалан у Добоју гласао за ликове попут јошића,марића и вулићке а они данас праве милионске штете на дневном нивоу.По Добоју кружи прича да је тужилаштво отворило истрагу у вези изборне крађе која се десила прошле године.Ми знамо да су крађу извршили бројни службеници градске управе и запослени у јавном сектору.То што су “морали”да би сачували радна мјеста их не амнестира али зорно говори о нашој лажној демократији!

Name

Бањалучанин

12.11.2021 08:51

Сјајно. Овим темпом, биће иплњментирано до 2030.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ееее

12.11.2021 08:53

Да је лоповима на власти стало до правде давно би увели ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

12.11.2021 08:56

Свидјело се нама то или не, никада нам неце бити боље док не буде један цовјек, један глас! Само тако нас просперитет мозе узлазном путањом ици а и једини нацин да се политицари казне сваке двије године за свој нерад и своје лази!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

12.11.2021 09:17

Ако се не уведе ова врста гласања можемо се поздравити садемократијом а ова земља ће постати приватна прћија породице Додик

Name

Савршена демократија

12.11.2021 09:31

Зависи од квалитета гласача, а право гласа имају и полуписмени, острашћени, антиваксери, религијски екстремисти, људи који не знају основе математике и логике итд. итд. Другим ријечима што "боља" демократија то је стање ближе просјечном образовању становништва. Зар неког онда чуди да нам је најбоље било под комунистичком диктатуром?

Name

Са

12.11.2021 09:26

"иако не постоји одлука парламента" хахаха па они ће све урадити да до дигитализације не дође, јер ту би им крај био. Једино се можемо уздати у странце да ово наметну. Багра, држе нас у средњем вијеку, кад одеш у Њемачку ко да си путовао кроз вријеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р СРПСКЕ

12.11.2021 09:27

Ако то успије онда додик вец сада треба паковати прње за затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

12.11.2021 14:40

Не излазим на гласање ако не буде дигитилизације спреците преваре инаце избори немају сврху

Name

цицвара

12.11.2021 09:28

То је неминовност, ЦИК добро ради, нека је све спремно па ако треба нека стоји и коју годину али дигитализација избора се мора увести, пребројавање листића је изгубило сваки смисао. Ја сам да високи представник наметне дигитализацију изборног процеса. Још једна кључна ставка је спречавање куповине папака. Тек тада би избори били колико толико поштени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

12.11.2021 10:27

Хвала богу дасе ито једном ријеси и дасе смањи крада гласова и дасе ријеси тај нови изборни закон пада бира свако свог преставника а не да једна нација бира два преставника а друга ниједног. Све довести уред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

12.11.2021 11:10

Један од главних циљева,можда и главни,који је Баја имао када је изазивао кризу је био и спречавање промјена у изборним процесу,тј. спречавање увођења нових технологија које ће омогућити поштеније изборе (зна Баја да у случају поштених избора сигурно губи власт),како ствари сада стоје у томе је у потпуности успио

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

12.11.2021 12:31

Мандати су јако битни, да се стане у крај искљуциво лицном користољубљу појединаца на превари гласаца!

ОДГОВОРИТЕ