Европска агенција одобрила два лијека против короне

Европска агенција за љекове (ЕМА) одобрила је данас два нова лијека против коронавируса за људе којима пријети тешки облик болести.

Свијет 11.11.2021 | 20:51
Европска агенција одобрила два лијека против короне

У данашњем саопштењу европска агенција је навела да се показало да два лијека заснована на моноклонским антитијелима знатно смањују ризик од хоспитализације и смрти пацијената који су подложни добијању тежег облика ковида-19.

Одобрила је употребу комбинацију љекова цасиривимаб и имдевимаб, и лијека регданвимаб.

Агенција је навела да је безбједносни профил љекова повољан и да је упркос малом броју нуспојава добробит љекова већа од ризика.

Комбинацију љекова цасиривимаб и имдевимаб производи швајцарска фармацеутска компанија Рош, а лијек је добио одобрење за хитну употребу од америчке Агенције за храну и љекове (ФДА) у новембру прошле године.

ЕМА је навела да оба лијека и регданвимаб и комбинација цасиривимаба и имдевимаба треба да се понуди особама старијим од 12 година којима још није потребна подршка кисеоником, али које су под ризиком да им се погорша ковид-19. Агенција је навела да комбинација љекова такође може да се користи превентивно. Оба лијека се дају интравенозно.

Регданвимаб производи компанија Селтрион хелткер (Целлтрион Хеалтхцаре) у Мађарској, а претходно је добио одобрење у Јужној Кореји.

Третмани антитијелима су међу малобројним терапијама које могу да ограниче најгоре ефекте ковида-19, и они су једина расположива опција за особе са благим до умјереним случајевима болести које још нијесу у болници.

Љекови су лабораторијски произведене верзије антитијела која блокирају вирус и помажу да се одбрани од инфекције. Третмани помажу пацијенту тако што обезбиједе концентрисане дозе једног или два антитијела.

(Бета  Фото:Гуливер)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Цубро је

11.11.2021 20:07

Од мало короне још нико није умро

ОДГОВОРИТЕ
Name

знаци

12.11.2021 05:06

Опет боцка па директно у вену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путко

12.11.2021 07:38

Ми знамо ста ваља неце они нама одредјивати. Имацемо ми своју Агенцију за алтернативне лијекове. Прво одобрење иде за техницки кисеоник за респираторе, па онда бијели лук за упалу ува, лист купуса за курје око, сљива за хелико бактетију, па редом даље…

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

12.11.2021 13:29

боље то него ово њихово смеце... осим техницког кисеоника