Evropska agencija odobrila dva lijeka protiv korone

Evropska agencija za ljekove (EMA) odobrila je danas dva nova lijeka protiv koronavirusa za ljude kojima prijeti teški oblik bolesti.

Svijet 11.11.2021 | 20:51
Evropska agencija odobrila dva lijeka protiv korone

U današnjem saopštenju evropska agencija je navela da se pokazalo da dva lijeka zasnovana na monoklonskim antitijelima znatno smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti pacijenata koji su podložni dobijanju težeg oblika kovida-19.

Odobrila je upotrebu kombinaciju ljekova casirivimab i imdevimab, i lijeka regdanvimab.

Agencija je navela da je bezbjednosni profil ljekova povoljan i da je uprkos malom broju nuspojava dobrobit ljekova veća od rizika.

Kombinaciju ljekova casirivimab i imdevimab proizvodi švajcarska farmaceutska kompanija Roš, a lijek je dobio odobrenje za hitnu upotrebu od američke Agencije za hranu i ljekove (FDA) u novembru prošle godine.

EMA je navela da oba lijeka i regdanvimab i kombinacija casirivimaba i imdevimaba treba da se ponudi osobama starijim od 12 godina kojima još nije potrebna podrška kiseonikom, ali koje su pod rizikom da im se pogorša kovid-19. Agencija je navela da kombinacija ljekova takođe može da se koristi preventivno. Oba lijeka se daju intravenozno.

Regdanvimab proizvodi kompanija Seltrion heltker (Celltrion Healthcare) u Mađarskoj, a prethodno je dobio odobrenje u Južnoj Koreji.

Tretmani antitijelima su među malobrojnim terapijama koje mogu da ograniče najgore efekte kovida-19, i oni su jedina raspoloživa opcija za osobe sa blagim do umjerenim slučajevima bolesti koje još nijesu u bolnici.

Ljekovi su laboratorijski proizvedene verzije antitijela koja blokiraju virus i pomažu da se odbrani od infekcije. Tretmani pomažu pacijentu tako što obezbijede koncentrisane doze jednog ili dva antitijela.

(Beta  Foto:Guliver)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Cubro je

11.11.2021 20:07

Od malo korone još niko nije umro

ODGOVORITE
Name

znaci

12.11.2021 05:06

Opet bocka pa direktno u venu.

ODGOVORITE
Name

Putko

12.11.2021 07:38

Mi znamo sta valja nece oni nama odredjivati. Imacemo mi svoju Agenciju za alternativne lijekove. Prvo odobrenje ide za tehnicki kiseonik za respiratore, pa onda bijeli luk za upalu uva, list kupusa za kurje oko, sljiva za heliko baktetiju, pa redom dalje…

ODGOVORITE
Name

hm

12.11.2021 13:29

bolje to nego ovo njihovo smece... osim tehnickog kiseonika