Фокус Представништва ПКС у Израелу – иновације и високе технологије

„Циљ нам је да Србију, заједно са израелским партнерима, у наредних неколико година сврстамо међу тридесет најиновативнијих економија света“,  поручио је данас Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије на свечаности поводом отварања представништва ПКС у Израелу, седмог у свету, чији ће циљ бити унапређење економских веза Србије и Израела, са фокусом на сарадњи компанија у иновацијама и примени високих технологија, научних знања и истраживања у привреди.

Свијет 11.11.2021 | 16:01
Фокус Представништва ПКС у Израелу – иновације и високе технологије

„Привредна комора Србије данас је отворила свој још један прозор у свет, овај пут наше представништво у Јерусалиму у Израелу, у најиновативнијој економији на свету. Дакле оно што је наш циљ овде у Маргалит стартап ситију, где нам се налази канцеларија, јесте да помогнемо нашим компанијама из традиционалних индустрија да се повежу са младим компанијама које имају најбоља хи-тец решења, дакле да дигитализујемо и да модернизујемо нашу индустрију“, рекао је Чадеж.

Председник ПКС је позвао све српске компаније, и оне које се баве послом у Србији да контактирају Привредну комору Србије и представништво у Јерусалиму у Маргалит стартап ситију где сваког дана долазе најиновативније компаније света.

„Отварају се заиста добре могућности да направите послове, да, ако имате добру идеју за стартап, овде добијете подршку, јер Израел је данас једино место на свету где можете брзо, не само да реализујете вашу идеју већ и да обезбедите финансирање“, поручио је председник ПКС и позвао  привреднике да дођу у представништво ПКС у Јерусалиму.

Отварање Представништва ПКС у Јерусалиму значајно ће  допринети унапређењу привредних и билатералних односа наших двеју  држава, који су и до сада били врло добри.

Ово ће бити прилика за договор о потписивању Споразума о слободној тргови и Споразума о сарадњи у области туризма, а Србија очекује да ће захваљујући раду Представништва бити повећана улагања израелских компанија, посебно у домену туризма, ИТ индустрије, информационе безбедности и старт апова.

Надамо се и да ће наши привредници не само повећати пласман робе и услуга на тржиште Израела, већ да ће заједно са израелским компанијама наступати заједно на  трећим  тржиштима, истакла је Татјана Матић, министарка трговине туризма и телекомуникација која је са израелским министром финансија Авигдором Либерманом свечано отворила представништво у Јерусалиму. Свечаности је птисуствовао и градоначелнк Јрусалима Моше Леон.

Министар финансија Либерман указао је да је представништво важан импулс привредној сарадњи две земље, са нагласком на иновације и високе технологије. „Ово је данас још важније имајући у виду борбу са пандемијом“, навео је министар и додао да јеврејски народ памти допринос српског народа борби против нацизма и фашизма у Другом светском рату.

„Отварањем Представништва ПКС у Израелу наше се земља прикључила најнапреднијим државама, које системски делују на умрежавању високих технологија. На овај начин се ојачавају претпоставке да се Србија изгради као регионални хаб у овом сектору и да се представи српски ИТ сектор у Израелу. Отворене су могућности и за трилатералне и мултилатералне пројекте са земљама са којима и Србија и Израел имају одличне односе, попут УАЕ“, оценио је Александар Николић, директор Представништва.

Спољнотрговинска размена Србије и Израела вредела је прошле године 72,2 милиона евра, а у првих девет месеци 2021. године размена је била око 60 милиона евра. Израел је један од значајнијих инвеститора у привреду Србије, највише у сектор некретнина, и у нашој земљи активно је више од 140 израелских компанија.

Интересовање за сарадњу две привреде огледа се у готово свим гранама, са нагласком на ИКТ сектор, старт-ап, иновације, консалтинг, здравство, пољопривреду и прехрамбену индустрију, сајбер безбедност,  третман отпадних вода и туризам.

Ове године две земље обележавају и 30 година од успостављања дипломатских односа.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Израел признаде

12.11.2021 11:29

...Косово, а Србију баш брига?

ОДГОВОРИТЕ