Нова њемачка влада доноси промјене Балкану

Однос нове Њемачке Владе према Западном Балкану биће чвршћи и непријатнији, уколико странка Зелених буде у већој мјери учетвовала у спољној политици, истакнуто је у емисији Глобално БН телевизије. 

Република Српска 10.11.2021 | 23:15
Нова њемачка влада доноси промјене Балкану

Њемачка чека нову владу. У преговоре за формирање коалиције ушли су Социјалдемократе, Либерали и Зелени. Уколико се договор постигне, очекује се промјена политике према Западном Балкану, сматра Душан Достанић са Института за политичке студије. 

“Тешко је о томе говорити, незахвално је у овом моменту давати такве прогнозе, али мени се чини да би са Зеленима били већи притисци за признање Косова, да би Зелени више инсистирали на том конфликту према Русији, што би се онда могло одразити и на Србију. То би нас можда могло одвести у нешто тежу позицију, не може се рећи ни да је досадашња политика Њемачке према Србији била изразито блага, па би сада дошло до неке велике промјене.” поручио је, Душан Достанић са Института за политичке студије.

Прогнозе показују да би Олаф Шолц могао бити насљедник Ангеле Меркел, избори су се водили око личности и он је био сигуран избор, каже Димитрије Милић из Организација Нови трећи пут.

“Шолц је дефакто, шта год неко мислио о политици његовој компетентан лидер, он је дефакто искусан лидер и он је неко ко је вриједносно умјерен, није ни тврдо лијево, није свакако ни десничар, тако да добро представља оно што је актуелни полтиички консензус у Њемачкој, сматра Димитрије Милић из Организације Нови трећи пут.

Њемачка има најбољу економију у Европи, а по расту БДП-а је четврта у свијету, што је добар резултат владавине  Ангеле Меркел. Међутим, остаје нејасно којим путем ће се ова држава кретати на свјетској политичкој сцени, јер нема дефинисане односе са великим силама САД-ом, Кином и Русијом, објашњавају саговорници у емисији Глобално.

“Она је тренутно у пордубљеним односима са различитим државама свијета, али ни са једном до краја и ни са једном на јасном нивоу и основама, што мислим да представља ризик за снагу Њемачке индивидуално, а и на ниову цијеле ЕУ, каже Димитрије Милић из Организације Нови трећи пут.

Тренутно стање у Њемачкој је производ спонтаности, а не неког великог плана, Ангеле Мерекл, која це остати упамћена као прагматична политичарка, али са недостатком визије. Истовремено, иза ње је остао низ проблема које ће нова Влада морати рјешавати, закључили су саговорници у емисији Глобално БН телевизије. 

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Миx

10.11.2021 22:30

Хахахха, надајте се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

11.11.2021 08:04

Баш тако. Тешко народу који се нада страном окупатору да му поспрема по кући.

Name

стварно

11.11.2021 01:18

да доводите тоталне незналице да они говоре о вањској политици Њемацке. Пре свега све земље ЕУ настоје да хармонизирају вањску политику. Све владе љевице су биле много мање агресивне према Русији, имајуци у виду историјске разлоге. Партнерство Русије и Европе је незаобилазно. Интересе Русије на Балкану Њемацка не мозе игнорисати, а и не зели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

11.11.2021 06:12

Зар није код нас у РС боље бар нам тако прицају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

11.11.2021 06:14

Скоро Додик прица како су дијаспорци биједа и сиротиња са изнајмљеним аутима и казе како се код нас најбоље зиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

11.11.2021 08:05

Код нас се не живи боље. Дијаспорци су духовна сиротиња. Додик махом лупета, али као и свака кока, понекад убоде ;)

Name

Клокан ДЕ

11.11.2021 06:47

Њемацка има много унутрасњих проблема, а господин Олаф из СПД-а це се посветити њима. Какав Балкан и промјене, СПД регира неутрално - то је показао задњи СПД-предсједник Сцхроедер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

11.11.2021 07:22

Одлично, коначно да дође неко из те злочиначке јазбине да му објаснимо шта су и колико дужни српском народу. Надамо се да ипак неће бити чврсти као на Козари, у Дрвару, Крагујевцу и још многим другим мјестима гдје су убили хиљаде цивила само зато што су Срби. А о материјалној штети тек се може нашироко причати. Црни, зелени, црвени...само дођите по фактуре ваших деда и прадеда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

11.11.2021 09:28

Шах-мат!

Name

Министар вањских послова

11.11.2021 11:18

"Њемачка пружа највећу билатералну подршку Босни и Херцеговини. Но, сасвим је јасно: ми нити можемо нити хоћемо усмјеравати новац њемачких пореских обвезника у ентитет који активно ради на уништавању Босне и Херцеговине као државе. А размислит ћемо и о појединачним мјерама против оних који доводе у питање територијални интегритет ове земље." Толико

ОДГОВОРИТЕ