Nova njemačka vlada donosi promjene Balkanu

Odnos nove Njemačke Vlade prema Zapadnom Balkanu biće čvršći i neprijatniji, ukoliko stranka Zelenih bude u većoj mjeri učetvovala u spoljnoj politici, istaknuto je u emisiji Globalno BN televizije. 

Republika Srpska 10.11.2021 | 23:15
Nova njemačka vlada donosi promjene Balkanu

Njemačka čeka novu vladu. U pregovore za formiranje koalicije ušli su Socijaldemokrate, Liberali i Zeleni. Ukoliko se dogovor postigne, očekuje se promjena politike prema Zapadnom Balkanu, smatra Dušan Dostanić sa Instituta za političke studije. 

“Teško je o tome govoriti, nezahvalno je u ovom momentu davati takve prognoze, ali meni se čini da bi sa Zelenima bili veći pritisci za priznanje Kosova, da bi Zeleni više insistirali na tom konfliktu prema Rusiji, što bi se onda moglo odraziti i na Srbiju. To bi nas možda moglo odvesti u nešto težu poziciju, ne može se reći ni da je dosadašnja politika Njemačke prema Srbiji bila izrazito blaga, pa bi sada došlo do neke velike promjene.” poručio je, Dušan Dostanić sa Instituta za političke studije.

Prognoze pokazuju da bi Olaf Šolc mogao biti nasljednik Angele Merkel, izbori su se vodili oko ličnosti i on je bio siguran izbor, kaže Dimitrije Milić iz Organizacija Novi treći put.

“Šolc je defakto, šta god neko mislio o politici njegovoj kompetentan lider, on je defakto iskusan lider i on je neko ko je vrijednosno umjeren, nije ni tvrdo lijevo, nije svakako ni desničar, tako da dobro predstavlja ono što je aktuelni poltiički konsenzus u Njemačkoj, smatra Dimitrije Milić iz Organizacije Novi treći put.

Njemačka ima najbolju ekonomiju u Evropi, a po rastu BDP-a je četvrta u svijetu, što je dobar rezultat vladavine  Angele Merkel. Međutim, ostaje nejasno kojim putem će se ova država kretati na svjetskoj političkoj sceni, jer nema definisane odnose sa velikim silama SAD-om, Kinom i Rusijom, objašnjavaju sagovornici u emisiji Globalno.

“Ona je trenutno u pordubljenim odnosima sa različitim državama svijeta, ali ni sa jednom do kraja i ni sa jednom na jasnom nivou i osnovama, što mislim da predstavlja rizik za snagu Njemačke individualno, a i na niovu cijele EU, kaže Dimitrije Milić iz Organizacije Novi treći put.

Trenutno stanje u Njemačkoj je proizvod spontanosti, a ne nekog velikog plana, Angele Merekl, koja ce ostati upamćena kao pragmatična političarka, ali sa nedostatkom vizije. Istovremeno, iza nje je ostao niz problema koje će nova Vlada morati rješavati, zaključili su sagovornici u emisiji Globalno BN televizije. 

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Mix

10.11.2021 22:30

Hahahha, nadajte se...

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

11.11.2021 08:04

Баш тако. Тешко народу који се нада страном окупатору да му поспрема по кући.

Name

stvarno

11.11.2021 01:18

da dovodite totalne neznalice da oni govore o vanjskoj politici Njemacke. Pre svega sve zemlje EU nastoje da harmoniziraju vanjsku politiku. Sve vlade ljevice su bile mnogo manje agresivne prema Rusiji, imajuci u vidu istorijske razloge. Partnerstvo Rusije i Evrope je nezaobilazno. Interese Rusije na Balkanu Njemacka ne moze ignorisati, a i ne zeli.

ODGOVORITE
Name

borac

11.11.2021 06:12

Zar nije kod nas u RS bolje bar nam tako pricaju.

ODGOVORITE
Name

neznam

11.11.2021 06:14

Skoro Dodik prica kako su dijasporci bijeda i sirotinja sa iznajmljenim autima i kaze kako se kod nas najbolje zivi.

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

11.11.2021 08:05

Код нас се не живи боље. Дијаспорци су духовна сиротиња. Додик махом лупета, али као и свака кока, понекад убоде ;)

Name

Klokan DE

11.11.2021 06:47

Njemacka ima mnogo unutrasnjih problema, a gospodin Olaf iz SPD-a ce se posvetiti njima. Kakav Balkan i promjene, SPD regira neutralno - to je pokazao zadnji SPD-predsjednik Schroeder!

ODGOVORITE
Name

Đuro

11.11.2021 07:22

Одлично, коначно да дође неко из те злочиначке јазбине да му објаснимо шта су и колико дужни српском народу. Надамо се да ипак неће бити чврсти као на Козари, у Дрвару, Крагујевцу и још многим другим мјестима гдје су убили хиљаде цивила само зато што су Срби. А о материјалној штети тек се може нашироко причати. Црни, зелени, црвени...само дођите по фактуре ваших деда и прадеда...

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

11.11.2021 09:28

Шах-мат!

Name

Ministar vanjskih poslova

11.11.2021 11:18

"Njemačka pruža najveću bilateralnu podršku Bosni i Hercegovini. No, sasvim je jasno: mi niti možemo niti hoćemo usmjeravati novac njemačkih poreskih obveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju Bosne i Hercegovine kao države. A razmislit ćemo i o pojedinačnim mjerama protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet ove zemlje." Toliko

ODGOVORITE