Избора у БиХ мора бити, све остало води ка анархији!

Све евентуалне измјене Изборног закона Босне и Херцеговине морају проћи Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине, бити усвојене и објављене до маја како би по евентуалним новим правилима били расписани Општи избори за 2022. години, истакао је Жељко Бакалар, предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 08.11.2021 | 22:49
Избора у БиХ мора бити, све остало води ка анархији!

О измјенама Изборног закона БиХ разговара се ван институција, а сједницу ће у сриједу покушати одржати и Интерресорна радна група за измјену изборног закона Босне и Херцеговине. 

Времена је мало, а ставови и даље нису приближени. "Најжешћи" разговори воде се о начину избора чланова Предсједништва Босне и Херцеговине, те домова народа. Из ХДЗ-а БиХ често се чује да без измјена Изборног закона неће моћи бити ни избора 2022. године.

Бакалар је поручио да избора мора бити и да све остало води ка анархији.

На питање који је крајњи рок за измјене Изборног закона како би се по тим измјенама и расписали Општи избори 2022. Бакалар каже да то зависи  томе о каквим је измјенама ријеч.

- Ми по закону расписујемо изборе у првој седмици маја да бисмо их имали када је по закону, 2. октобра. По добрим праксама које налаже Венецијанска комисија, у овој години би се требало све знати да би биле све припреме по евентуално новим правилима. Али имали смо нека одступања. Мостар је рјешаван у изборној години и успјели смо реализирати све. Добра пракса по међународним актима значи до краја ове године све знати, али измјене које се односе на провођење избора што се односи на одређене нивое власти, изборне јединице, бројеве мандата може можда и изван ове године – додао је Бакалар.

С друге стране, каже, јако је мало времена остало за промјене Изборног закона БиХ које се односе на увођење нових технологија.

- То је већ требало прије пола године или годину урадити – рекао је Бакалар.

На питање да ли то значи да смо закаснили с увођењем нових технологија на изборима 2022. године, одговорио је да за нешто и нисмо закаснили.

- Ми нешто гурамо. Могло би у мјесец-два, али каква је политичка клима, дај Боже – казао је Бакалар.

Потврдно је одговорио да до 1. маја евентуалне измјене морају проћи Парламент БиХ, бити усвојене.

- Ми се можемо прилагодити, али то мора у догледно вријеме бити познато, ступити на снагу – одговорио је Бакалар.

Предсједник ЦИК-а истакао је и да не би да калкулише шта све може спријечити изборе.

Поручио је пак да избора мора бити јер ако их нема, поставља се питање јесмо ли демократска држава.

- Избора мора бити, све остало води ка анархији – додао је за Фактор.

Бакалар је одговорио да чују поруке, попут оне да без измјена Изборног закона не може бити избора, али и да као први човјек Централне изборне комисије БиХ не би да коментарише коме одговара да избора нема.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Центар

08.11.2021 22:54

Цуј казе 'неки су рекли да без изборног закона нема избора'... Па како смо то одрзавали изборе до сад? По вазецем закону. Ако се не договоре о новом закону, ником ниста, иду избори по старом. Ако се Цовицу бојкотују избори, нико му не брани, мозда би то било и добро да прузи сансу другим хрватским странкама да додју до изразаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

09.11.2021 05:06

Немојте мијењати, овако је супер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уххх јоооојјјј

09.11.2021 05:28

Мора бити избора,да би све остало исто. Сјаси Курта да узјасе Мурта и обратно. Знаци изборна листа на којој слободно,демократски, мозес заокрузити свог фаворита Курту наравно и Мурту или Мурту а мозес и Курту по сопственом определењу.Народ вецито излази на изборе да би гласао а не да би бирао.Кад би народ бирао,тунгузија,недодјија или марс, би били пренасељени. Зив и здрав био народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избори у БиХ ха ха

09.11.2021 07:24

Само наиван, глуп и луд човијек може да издаје и гласа за ову нашу багру! Не зна се које корумпиранији позиција или опозиција! Додик 2/3 СДС- превео код себе у странку. Мозда гласати за Вукана, Јелену и Вукоту. Остали далеко им кућа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

09.11.2021 10:16

Ако не буде електронскога гласања па што ћемо ми уопште ту таква држава поштену човјеку не треба

Name

Који црни избори

09.11.2021 10:30

Зар се циркус за који неки кажу да се то зову избори , као рецимо у Добоју , гдје на поновљеном циркусу буде 15000 такозваних гласова мање и ником ништа , може раћи да су то избори , врло тешко . Од 2014 године сви такозвани избори су намјештени , односно покрадени , али за то нису искључиви кривци ови из режима , велики дио кривице сноси и опозиција .

ОДГОВОРИТЕ
Name

мора

09.11.2021 11:26

Мора бити избора свакако,и мора се побољасти изборни закон обавезно,мада то неце пасаати БРАЦИ,ДОДИКУ БАКИРУ И ЦОВИЦУ али управо зато мора бити постених извора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

09.11.2021 12:23

Ако смо паметни ни избора ни политицара .И тацка.

ОДГОВОРИТЕ