Izbora u BiH mora biti, sve ostalo vodi ka anarhiji!

Sve eventualne izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine moraju proći Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, biti usvojene i objavljene do maja kako bi po eventualnim novim pravilima bili raspisani Opšti izbori za 2022. godini, istakao je Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 08.11.2021 | 22:49
Izbora u BiH mora biti, sve ostalo vodi ka anarhiji!

O izmjenama Izbornog zakona BiH razgovara se van institucija, a sjednicu će u srijedu pokušati održati i Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakona Bosne i Hercegovine. 

Vremena je malo, a stavovi i dalje nisu približeni. "Najžešći" razgovori vode se o načinu izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te domova naroda. Iz HDZ-a BiH često se čuje da bez izmjena Izbornog zakona neće moći biti ni izbora 2022. godine.

Bakalar je poručio da izbora mora biti i da sve ostalo vodi ka anarhiji.

Na pitanje koji je krajnji rok za izmjene Izbornog zakona kako bi se po tim izmjenama i raspisali Opšti izbori 2022. Bakalar kaže da to zavisi  tome o kakvim je izmjenama riječ.

- Mi po zakonu raspisujemo izbore u prvoj sedmici maja da bismo ih imali kada je po zakonu, 2. oktobra. Po dobrim praksama koje nalaže Venecijanska komisija, u ovoj godini bi se trebalo sve znati da bi bile sve pripreme po eventualno novim pravilima. Ali imali smo neka odstupanja. Mostar je rješavan u izbornoj godini i uspjeli smo realizirati sve. Dobra praksa po međunarodnim aktima znači do kraja ove godine sve znati, ali izmjene koje se odnose na provođenje izbora što se odnosi na određene nivoe vlasti, izborne jedinice, brojeve mandata može možda i izvan ove godine – dodao je Bakalar.

S druge strane, kaže, jako je malo vremena ostalo za promjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na uvođenje novih tehnologija.

- To je već trebalo prije pola godine ili godinu uraditi – rekao je Bakalar.

Na pitanje da li to znači da smo zakasnili s uvođenjem novih tehnologija na izborima 2022. godine, odgovorio je da za nešto i nismo zakasnili.

- Mi nešto guramo. Moglo bi u mjesec-dva, ali kakva je politička klima, daj Bože – kazao je Bakalar.

Potvrdno je odgovorio da do 1. maja eventualne izmjene moraju proći Parlament BiH, biti usvojene.

- Mi se možemo prilagoditi, ali to mora u dogledno vrijeme biti poznato, stupiti na snagu – odgovorio je Bakalar.

Predsjednik CIK-a istakao je i da ne bi da kalkuliše šta sve može spriječiti izbore.

Poručio je pak da izbora mora biti jer ako ih nema, postavlja se pitanje jesmo li demokratska država.

- Izbora mora biti, sve ostalo vodi ka anarhiji – dodao je za Faktor.

Bakalar je odgovorio da čuju poruke, poput one da bez izmjena Izbornog zakona ne može biti izbora, ali i da kao prvi čovjek Centralne izborne komisije BiH ne bi da komentariše kome odgovara da izbora nema.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Centar

08.11.2021 22:54

Cuj kaze 'neki su rekli da bez izbornog zakona nema izbora'... Pa kako smo to odrzavali izbore do sad? Po vazecem zakonu. Ako se ne dogovore o novom zakonu, nikom nista, idu izbori po starom. Ako se Covicu bojkotuju izbori, niko mu ne brani, mozda bi to bilo i dobro da pruzi sansu drugim hrvatskim strankama da dodju do izrazaja.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

09.11.2021 05:06

Nemojte mijenjati, ovako je super

ODGOVORITE
Name

Uhhh joooojjjj

09.11.2021 05:28

Mora biti izbora,da bi sve ostalo isto. Sjasi Kurta da uzjase Murta i obratno. Znaci izborna lista na kojoj slobodno,demokratski, mozes zaokruziti svog favorita Kurtu naravno i Murtu ili Murtu a mozes i Kurtu po sopstvenom opredelenju.Narod vecito izlazi na izbore da bi glasao a ne da bi birao.Kad bi narod birao,tunguzija,nedodjija ili mars, bi bili prenaseljeni. Ziv i zdrav bio narode.

ODGOVORITE
Name

Izbori u BiH ha ha

09.11.2021 07:24

Samo naivan, glup i lud čovijek može da izdaje i glasa za ovu našu bagru! Ne zna se koje korumpiraniji pozicija ili opozicija! Dodik 2/3 SDS- preveo kod sebe u stranku. Mozda glasati za Vukana, Jelenu i Vukotu. Ostali daleko im kuća!

ODGOVORITE
Name

Tatar

09.11.2021 10:16

Ako ne bude elektronskoga glasanja pa što ćemo mi uopšte tu takva država poštenu čovjeku ne treba

Name

Koji crni izbori

09.11.2021 10:30

Zar se cirkus za koji neki kažu da se to zovu izbori , kao recimo u Doboju , gdje na ponovljenom cirkusu bude 15000 takozvanih glasova manje i nikom ništa , može raći da su to izbori , vrlo teško . Od 2014 godine svi takozvani izbori su namješteni , odnosno pokradeni , ali za to nisu isključivi krivci ovi iz režima , veliki dio krivice snosi i opozicija .

ODGOVORITE
Name

mora

09.11.2021 11:26

Mora biti izbora svakako,i mora se poboljasti izborni zakon obavezno,mada to nece pasaati BRACI,DODIKU BAKIRU I COVICU ali upravo zato mora biti postenih izvora.

ODGOVORITE
Name

Q

09.11.2021 12:23

Ako smo pametni ni izbora ni politicara .I tacka.

ODGOVORITE