Крсна слава Борачке организације Лопаре

Богослужењем и ломљењем славског колача у храму Покрова пресвете Богородице у Лопарама, те парастосом и полагањем цвијећа погинулим борцима испред централног спомен обиљежја у овој општини, обиљежена је крсна слава Борачке организације Републике Спске и двадесетдевета годишњица - дан Треће мајевичке пјешадијске бригаде ВРС.

Република Српска 08.11.2021 | 17:06
Крсна слава Борачке организације Лопаре

Преко 800 је рањених, али и 242 борца са подручја општине Лопаре који су положили животе за слободну Српску. 27-годишњи Гојко Симикић је, са још два саборца погинуо на Мајевици спасавајући рањеника.

“01. јуна 1995. године, превијао је рањеника...њих тројица су погинула тада спасавајући га...Таква је судбина...До задњег дана се борио И дао је све од себе...”, кроз сузе се присјећа Гојкова неутјешна мајка Госпава.

Трећа мајевичка пјешадијска бригада формирана је на данашњи дан 1992. године. Једна је од најбројнијих на овим просторима, чији је била И носилац одбране И прва у источно-босанском корпусу која је одликована орденом Немањића.

“До данашњег дана, нико од припадника Треће мајевичке бригаде није процесуиран за било шта. Бригада је изводила, углавном, одбрамбена дејства, тежишно на мајевичком ратишту, а учествовала је И на другим ратиштима широм зараћене БиХ”, поносан је на своје саборце Ристо Радић, предсједник БО, Лопаре.

На дан крсне славе Борачке организације, Митровдан и дан Треће мајевичке бригаде, начелник општине Лопаре је истакао да се на подручју ове општине чини доста како би се помогле борачке категорије, па поред програма стамбеног збрињавања, стипендија И осталог, ниједно дијете из породица погинулих бораца са завршеним факултетом није остало незапослено.

“Борачку популацију не заборављају ни наши људи из дијаспоре, па смо тако овдје у Спомен-соби током љета били са Мирославом Којадиновићем, човјеком који се поријеклом са наших простора, а живи и ради у Њемачкој и који је својим даром помогао да се комплетира ова Спомен-соба И заврши њено уређење. Додате су витрине у којима се чувају неки од предмета које су војници правили током рата проводећи вријеме у рововима, трофеји И дијелови заробљене опреме током рата”, нагласио је начелник општине Лопаре, Радо Савић.

-Нисмо задовољни односом државе према борачким категоријама, које се сада налазе у најтежем положају. Права из ове категорије нису ни изблиза на нивоу на којем би требала бити и који смо очекивали, истичу из Борачке организације општине Лопаре.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар