Krsna slava Boračke organizacije Lopare

Bogosluženjem i lomljenjem slavskog kolača u hramu Pokrova presvete Bogorodice u Loparama, te parastosom i polaganjem cvijeća poginulim borcima ispred centralnog spomen obilježja u ovoj opštini, obilježena je krsna slava Boračke organizacije Republike Spske i dvadesetdeveta godišnjica - dan Treće majevičke pješadijske brigade VRS.

Republika Srpska 08.11.2021 | 17:06
Krsna slava Boračke organizacije Lopare

Preko 800 je ranjenih, ali i 242 borca sa područja opštine Lopare koji su položili živote za slobodnu Srpsku. 27-godišnji Gojko Simikić je, sa još dva saborca poginuo na Majevici spasavajući ranjenika.

“01. juna 1995. godine, previjao je ranjenika...njih trojica su poginula tada spasavajući ga...Takva je sudbina...Do zadnjeg dana se borio I dao je sve od sebe...”, kroz suze se prisjeća Gojkova neutješna majka Gospava.

Treća majevička pješadijska brigada formirana je na današnji dan 1992. godine. Jedna je od najbrojnijih na ovim prostorima, čiji je bila I nosilac odbrane I prva u istočno-bosanskom korpusu koja je odlikovana ordenom Nemanjića.

“Do današnjeg dana, niko od pripadnika Treće majevičke brigade nije procesuiran za bilo šta. Brigada je izvodila, uglavnom, odbrambena dejstva, težišno na majevičkom ratištu, a učestvovala je I na drugim ratištima širom zaraćene BiH”, ponosan je na svoje saborce Risto Radić, predsjednik BO, Lopare.

Na dan krsne slave Boračke organizacije, Mitrovdan i dan Treće majevičke brigade, načelnik opštine Lopare je istakao da se na području ove opštine čini dosta kako bi se pomogle boračke kategorije, pa pored programa stambenog zbrinjavanja, stipendija I ostalog, nijedno dijete iz porodica poginulih boraca sa završenim fakultetom nije ostalo nezaposleno.

“Boračku populaciju ne zaboravljaju ni naši ljudi iz dijaspore, pa smo tako ovdje u Spomen-sobi tokom ljeta bili sa Miroslavom Kojadinovićem, čovjekom koji se porijeklom sa naših prostora, a živi i radi u Njemačkoj i koji je svojim darom pomogao da se kompletira ova Spomen-soba I završi njeno uređenje. Dodate su vitrine u kojima se čuvaju neki od predmeta koje su vojnici pravili tokom rata provodeći vrijeme u rovovima, trofeji I dijelovi zarobljene opreme tokom rata”, naglasio je načelnik opštine Lopare, Rado Savić.

-Nismo zadovoljni odnosom države prema boračkim kategorijama, koje se sada nalaze u najtežem položaju. Prava iz ove kategorije nisu ni izbliza na nivou na kojem bi trebala biti i koji smo očekivali, ističu iz Boračke organizacije opštine Lopare.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar