Београд: Вјештачка плућа спасила младића с ковидом

У Клиничко-болничком центру "Бежанијска коса" први пут је на апарат који мијења плућа стављен ковид позитивни пацијент, који је након тога почео да се опоравља.

Србија 07.11.2021 | 14:39
Београд: Вјештачка плућа спасила младића с ковидом

Пацијент је стар 31 годину и није вакцинисан, а стављен је на "вјештачка плућа" јер више није реаговао ни на један вид лијечења.

Младић је позитиван 28 дана, а у "Бежанијској коси" је 19, преноси РТС.

Директорка КБЦ "Бежанијска коса" др Марија Здравковић, каже да је пацијент сада одлично и да му се сатурација повећала на 96 и 97.

"Пре него што је стављен на апарат, сатурација је била од 78 до 80 и ми смо морали, уз све мере лечења да нађемо неко решење јер је ишао негативан след догађаја, лоша реакција на респиратор", рекла је докторка Здравковић.

Суштина овог апарата је, истиче докторка, да мијења плућа док се она сама не залијече јер је, како каже, код оних пацијената код којих није дошло до зарастања плућа од ковида веома битно наћи нови вид вентилације.

"То је најмодернији апарат који постоји у свету што се тиче замене и срца и плућа, али не може истовремено да мење и срце и плућа, може или једно или друго", објаснила је Здравковић.

Вријеме опоравка пацијента је, каже, индивидуално, а процјењује се на двије до четири недјеље.

Према њеним ријечима, ово је први пут да је овакав апарат укључен пацијенту у КБЦ "Бежанијска коса", а прије тога такви пацијенти су морали да иду у Институт за плућне болести "Сремска Каменица".

"Ову методу лечења смо сада увели у редовну процедуру", рекла је Здравковић.

У КБЦ "Бежанијска коса" тренутно се налази 226 пацијента, од којих је 10 одсто у веома тешком стању. 

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Олгица

07.11.2021 14:19

За сваку похвалу,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2021 07:07

Замисли медицина спасила живот.