Beograd: Vještačka pluća spasila mladića s kovidom

U Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa" prvi put je na aparat koji mijenja pluća stavljen kovid pozitivni pacijent, koji je nakon toga počeo da se oporavlja.

Srbija 07.11.2021 | 14:39
Beograd: Vještačka pluća spasila mladića s kovidom

Pacijent je star 31 godinu i nije vakcinisan, a stavljen je na "vještačka pluća" jer više nije reagovao ni na jedan vid liječenja.

Mladić je pozitivan 28 dana, a u "Bežanijskoj kosi" je 19, prenosi RTS.

Direktorka KBC "Bežanijska kosa" dr Marija Zdravković, kaže da je pacijent sada odlično i da mu se saturacija povećala na 96 i 97.

"Pre nego što je stavljen na aparat, saturacija je bila od 78 do 80 i mi smo morali, uz sve mere lečenja da nađemo neko rešenje jer je išao negativan sled događaja, loša reakcija na respirator", rekla je doktorka Zdravković.

Suština ovog aparata je, ističe doktorka, da mijenja pluća dok se ona sama ne zaliječe jer je, kako kaže, kod onih pacijenata kod kojih nije došlo do zarastanja pluća od kovida veoma bitno naći novi vid ventilacije.

"To je najmoderniji aparat koji postoji u svetu što se tiče zamene i srca i pluća, ali ne može istovremeno da menje i srce i pluća, može ili jedno ili drugo", objasnila je Zdravković.

Vrijeme oporavka pacijenta je, kaže, individualno, a procjenjuje se na dvije do četiri nedjelje.

Prema njenim riječima, ovo je prvi put da je ovakav aparat uključen pacijentu u KBC "Bežanijska kosa", a prije toga takvi pacijenti su morali da idu u Institut za plućne bolesti "Sremska Kamenica".

"Ovu metodu lečenja smo sada uveli u redovnu proceduru", rekla je Zdravković.

U KBC "Bežanijska kosa" trenutno se nalazi 226 pacijenta, od kojih je 10 odsto u veoma teškom stanju. 

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Olgica

07.11.2021 14:19

Za svaku pohvalu,

ODGOVORITE
Name

Re

08.11.2021 07:07

Zamisli medicina spasila život.