Божовић: Приоритет је санација корита ријеке Жељезнице

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић изјавио је данас да је санација корита ријеке Жељезнице у дужини од око 300 метара код моста "Ратко Мочевић" први приоритет ове локалне заједнице у санирању посљедица катастрофалних поплава које су протеклих дана погодиле овај дио Републике Српске.

Република Српска 07.11.2021 | 14:30
Божовић: Приоритет је санација корита ријеке Жељезнице

-  Када је ријеч о локалитету око моста "Ратко Мочевић" на ријеци Жељезници, у разговору, синоћ и јутрос, са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем и министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Борисом Пашалићем закључили смо да је овај дио корита ријеке неопходно брзо и интервентно санирати", рекао је Божовић новинарима, након што је са Вишковићем обишао најугроженија мјеста у општини.

Према ријечима Божовића, "Воде Српске" добиле су задатак да корито Жељезнице у дужини од око 300 метара или више санирају и ураде према пројекту који већ постоји.

Он је појаснио да би то требало да буде тек прва фаза санације овог терена након поплава.

- Ми већ пројектујемо доњи дио корита Жељезнице, од моста, па до међуентитетске линије, а неопходно је да приступимо и санацији штете у Улици Друге сарајевско-романијске бригаде, као и на магистралном путу М-18, али то је већ у надлежности "Путева Републике Српске", и тај посао радиће "Романијапутеви" - рекао је Божовић.

Он је додао да се општина Источна Илиџа већ укључила у све ове радове заједно са привредним субјектима и њиховом механизацијом, при чему је већ утрошено око 100.000 КМ али је, како је напоменуо, зато спријечена штета која би можда износила и неколико милиона КМ.

Божовић је обећао да ће свима који су прискочили у помоћ са својим материјално-техничким средствима општина исплатити све трошкове које су имали у процесу хитне санације штете у овој локалној заједници, а одређена помоћ очекује се и од Владе Републике Српске.

(БН, Срна)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

07.11.2021 13:54

Мој Божовићу уздај се усе .Да су хтјели да нам помажу неби нам све фабрике затворили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.11.2021 18:40

Гдје су паре Висковицу од фонда солидарности која смо доскора уплаћивали од 2014 године? Колико је прикупљено и колико уплацено остеценима? Има ли нешто транспарентно код тебе? Немој само реци да си неупуцен по обичају.

Name

Борац

07.11.2021 20:13

Балван је јос пијан од јуцерасње раикије.

Name

123

07.11.2021 15:15

Ко је дао дозволу и по којој цијени да се изгради пумпа крај саме ријеке Зељезнице и засто о томе цутис,а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

456

07.11.2021 16:41

Опстина није, вец министарство јер су дотицни знали да у опстини с оном идејом могу проци да онде пумпа буде

Name

ре

07.11.2021 16:44

Да се изгради пумпа треба више дозвола са Републичког нивоа него са локалног.Копање шљунка такође контролише Републичка инспекција ( погледај Добој).Да није са врха дошло одобрење за пумпу никад се неби направила.

Name

Ццц

07.11.2021 16:09

Само се сјетите сређивања корита ријеке,када се десе поплаве,,,,,годинама корито жељезнице у доњем дијелу се сири,копа се шљунак,,, и после очекујете од владе да даје новац за штете,,ви начелници сте први одговорни за то,,,колико има објеката изградјених тик поред ријеке,,ко даје тим људима дозволе,,,,итд,итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибар

07.11.2021 16:25

Да сте ме слушали, никад се општина не би дала сагласност на изградњу МХЕ изнад Војковића, централе која је главни разлог овог колапса. Али исто тако се нису послушали савјети зелених за уређење корита после разорних поплава 2014 године, уређења ријечних корита, не само у овој општини на Жељезници, него и на свим ријечним токовима на регији због чега су сад Пале и Трново страдали, а сутра ће неки други дио Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Рибар

07.11.2021 17:28

Ало рибар, ко издаје концесије.Општинска или републичка власт ?

Name

Ре Рибар

07.11.2021 21:50

Иста ситуација је и са коритом ријеке Сане у Приједору ,односно изнад усца Гомјенице до Пејица ,љети на неким мјестима мозете Сану преци у патикама да исте не поквасите,толико је зуква никла средином рјецног корита да це Сана за пар година постати поток а не ријека ,некад Крајиска љепотица ,туга и јад .Ето прилике сад кад се град аутопут Приједор-Б.Лука ,цистите корито ,прудубљујте га и продајте Кинезима за насипе ,а требаце тог милионе кубика.

Name

Овца

07.11.2021 17:10

Ето прилике за уграђивање. Биће корито као аутопут. А домаћини који су остали без свега, њима ћемо помоћи нечим, само не знам чиме. Камо среће да се народ дохвати куке и мотике па да се свако у свом шору ослободи овог јарма ... И 90% опозиције заслужује исту судбину. Нажалост медији гурају сваки своје, да ли је због добијених обећања или због бриге за народ, вријеме ће показати ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

07.11.2021 17:31

Увијек иста прича, пар дана приоритет и за мјесец се нико више и не сјећа обећања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоцо

07.11.2021 19:47

Цуј га, нећу да лицитирам, сутра ће ми реци њему си дао више новца…… Па драги људи, ови као да дају свој новац…. Као да их е све направио Миле ронхил

ОДГОВОРИТЕ
Name

Центар

07.11.2021 22:17

А засто нико не прица о томе да је власник оне пумпе поред ријеке Зељезнице такодјер власник једне мини хидроелектране на тој истој ријеци? Сам је проузроковао да се вода набуја на брани и проузрокује поплаве низводно. То треба срусити а њега стрпати у затвор. Јос је могла бит еколоска катастрофа да је вода продрла у резервоар са горивом на бензинској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

08.11.2021 10:07

ИПА фондови финансирају уредјење корита река исл али недају лову нацелницима и странкама!? Зато це бити поплава јос 1000 година

ОДГОВОРИТЕ