Božović: Prioritet je sanacija korita rijeke Željeznice

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović izjavio je danas da je sanacija korita rijeke Željeznice u dužini od oko 300 metara kod mosta "Ratko Močević" prvi prioritet ove lokalne zajednice u saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su proteklih dana pogodile ovaj dio Republike Srpske.

Republika Srpska 07.11.2021 | 14:30
Božović: Prioritet je sanacija korita rijeke Željeznice

-  Kada je riječ o lokalitetu oko mosta "Ratko Močević" na rijeci Željeznici, u razgovoru, sinoć i jutros, sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisom Pašalićem zaključili smo da je ovaj dio korita rijeke neophodno brzo i interventno sanirati", rekao je Božović novinarima, nakon što je sa Viškovićem obišao najugroženija mjesta u opštini.

Prema riječima Božovića, "Vode Srpske" dobile su zadatak da korito Željeznice u dužini od oko 300 metara ili više saniraju i urade prema projektu koji već postoji.

On je pojasnio da bi to trebalo da bude tek prva faza sanacije ovog terena nakon poplava.

- Mi već projektujemo donji dio korita Željeznice, od mosta, pa do međuentitetske linije, a neophodno je da pristupimo i sanaciji štete u Ulici Druge sarajevsko-romanijske brigade, kao i na magistralnom putu M-18, ali to je već u nadležnosti "Puteva Republike Srpske", i taj posao radiće "Romanijaputevi" - rekao je Božović.

On je dodao da se opština Istočna Ilidža već uključila u sve ove radove zajedno sa privrednim subjektima i njihovom mehanizacijom, pri čemu je već utrošeno oko 100.000 KM ali je, kako je napomenuo, zato spriječena šteta koja bi možda iznosila i nekoliko miliona KM.

Božović je obećao da će svima koji su priskočili u pomoć sa svojim materijalno-tehničkim sredstvima opština isplatiti sve troškove koje su imali u procesu hitne sanacije štete u ovoj lokalnoj zajednici, a određena pomoć očekuje se i od Vlade Republike Srpske.

(BN, Srna)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

ISTOČNO SARAJEVO

07.11.2021 13:54

Moj Božoviću uzdaj se use .Da su htjeli da nam pomažu nebi nam sve fabrike zatvorili.

ODGOVORITE
Name

Re

07.11.2021 18:40

Gdje su pare Viskovicu od fonda solidarnosti koja smo doskora uplaćivali od 2014 godine? Koliko je prikupljeno i koliko uplaceno ostecenima? Ima li nešto transparentno kod tebe? Nemoj samo reci da si neupucen po običaju.

Name

Borac

07.11.2021 20:13

Balvan je jos pijan od jucerasnje raikije.

Name

123

07.11.2021 15:15

Ko je dao dozvolu i po kojoj cijeni da se izgradi pumpa kraj same rijeke Zeljeznice i zasto o tome cutis,a?

ODGOVORITE
Name

456

07.11.2021 16:41

Opstina nije, vec ministarstvo jer su doticni znali da u opstini s onom idejom mogu proci da onde pumpa bude

Name

re

07.11.2021 16:44

Da se izgradi pumpa treba više dozvola sa Republičkog nivoa nego sa lokalnog.Kopanje šljunka takođe kontroliše Republička inspekcija ( pogledaj Doboj).Da nije sa vrha došlo odobrenje za pumpu nikad se nebi napravila.

Name

Ccc

07.11.2021 16:09

Samo se sjetite sređivanja korita rijeke,kada se dese poplave,,,,,godinama korito željeznice u donjem dijelu se siri,kopa se šljunak,,, i posle očekujete od vlade da daje novac za štete,,vi načelnici ste prvi odgovorni za to,,,koliko ima objekata izgradjenih tik pored rijeke,,ko daje tim ljudima dozvole,,,,itd,itd

ODGOVORITE
Name

Рибар

07.11.2021 16:25

Да сте ме слушали, никад се општина не би дала сагласност на изградњу МХЕ изнад Војковића, централе која је главни разлог овог колапса. Али исто тако се нису послушали савјети зелених за уређење корита после разорних поплава 2014 године, уређења ријечних корита, не само у овој општини на Жељезници, него и на свим ријечним токовима на регији због чега су сад Пале и Трново страдали, а сутра ће неки други дио Српске.

ODGOVORITE
Name

re Рибар

07.11.2021 17:28

Alo ribar, ko izdaje koncesije.Opštinska ili republička vlast ?

Name

Re Ribar

07.11.2021 21:50

Ista situacija je i sa koritom rijeke Sane u Prijedoru ,odnosno iznad usca Gomjenice do Pejica ,ljeti na nekim mjestima mozete Sanu preci u patikama da iste ne pokvasite,toliko je zukva nikla sredinom rjecnog korita da ce Sana za par godina postati potok a ne rijeka ,nekad Krajiska ljepotica ,tuga i jad .Eto prilike sad kad se grad autoput Prijedor-B.Luka ,cistite korito ,prudubljujte ga i prodajte Kinezima za nasipe ,a trebace tog milione kubika.

Name

Ovca

07.11.2021 17:10

Eto prilike za ugrađivanje. Biće korito kao autoput. A domaćini koji su ostali bez svega, njima ćemo pomoći nečim, samo ne znam čime. Kamo sreće da se narod dohvati kuke i motike pa da se svako u svom šoru oslobodi ovog jarma ... I 90% opozicije zaslužuje istu sudbinu. Nažalost mediji guraju svaki svoje, da li je zbog dobijenih obećanja ili zbog brige za narod, vrijeme će pokazati ...

ODGOVORITE
Name

Miroslav

07.11.2021 17:31

Uvijek ista priča, par dana prioritet i za mjesec se niko više i ne sjeća obećanja.

ODGOVORITE
Name

Zoco

07.11.2021 19:47

Cuj ga, neću da licitiram, sutra će mi reci njemu si dao više novca…… Pa dragi ljudi, ovi kao da daju svoj novac…. Kao da ih e sve napravio Mile ronhil

ODGOVORITE
Name

Centar

07.11.2021 22:17

A zasto niko ne prica o tome da je vlasnik one pumpe pored rijeke Zeljeznice takodjer vlasnik jedne mini hidroelektrane na toj istoj rijeci? Sam je prouzrokovao da se voda nabuja na brani i prouzrokuje poplave nizvodno. To treba srusiti a njega strpati u zatvor. Jos je mogla bit ekoloska katastrofa da je voda prodrla u rezervoar sa gorivom na benzinskoj.

ODGOVORITE
Name

Predator

08.11.2021 10:07

IPA fondovi finansiraju uredjenje korita reka isl ali nedaju lovu nacelnicima i strankama!? Zato ce biti poplava jos 1000 godina

ODGOVORITE