Чиме се хвали Влада: Увозимо со, маст, уље, млијеко, јогурт, брашно

- Ми увозимо и месо, брашно, уље, шећер, све те основне животне намирнице. Немамо субституцију домаћом производњом и то је довело до ове ситуације, сматра проф.др Милан Радовић.

Република Српска 04.11.2021 | 20:12
Чиме се хвали Влада: Увозимо со, маст, уље, млијеко, јогурт, брашно

Влада Републике Српске донијела је данас одлуку о смањењу маржи у велепродаји са десет на осам, а у малопродаји са осам на шест одсто на основне животне намирнице. Министри тврде да ће тиме помоћи потрошачима.

С друге стране, потрошачи грцају у све већим поскупљењима, које с повећаним порезима брже пуне буџет. Траже повећање плата и пензија.

Со, маст, уље, маргарин, млијеко, јогурт, брашно, хљеб, шећер, храна за бебе и лијекови. То су робе чија је маржа смањена за два одсто, одлука је Владе Српске.

Сузана Гашић, министар трговине и туризма Републике Српске навела је да кретање на тржишту условиће и даље акције Владе Републике Српске.

- Пратићемо стање и оцијенити да ли ћемо брже или спорије мјењати и ову уредбу,рекла је Гашић.

Муриса Марић из Удуржења за заштиту потрошача "Дон" из Приједора наводи да је дискутабилно колико ће те мјере помоћи потрошачима.

- Из разлога што су цијене у набавци јако високе и без обзира колико год се сада марже зауставе или смање, јако мало ће то бити, рекла је Марић.

Саша Аћић из Уније удружења послодаваца Републике Српске истиче да свако ограничење маржи за посљедицу може имати недостатак одређених роба на тржишту.

С друге стране, наводи он, берзанске робе које се увозе у Републику Српску, поготово у сфери великих трговачких ланаца, су робе које мијењају цијену готово сваки дан тако да те мјере имају краткорочни ефекат.

Истовремено, инфлација дивља Европом, што се прелило у у Српску. Цијене свих роба галопирајуће расту.

- Ми увозимо и месо, брашно, уље, шећер, све те основне животне намирнице. Немамо субституцију домаћом производњом и то је довело до ове ситуације, сматра економиста проф.др Милан Радовић.

С друге стране, Влада Српске трља руке. Никад није био бољи прилив новца од ПДВ-а.

Литар уља прошле године плаћали смо 2 марке, сад је три марке. За сваки литар, држави у џеп иде 44 фенинга.

Килограм брашна прошле године би 1,10, а сад је цијена у малопродаји отишла на чак 1,75, у буџет се слије 26 фенинга по килограму.

На пилећем месу, држава узме по килограму чак марку и по. Цијена пилећег филеа са шест марака, скочила је на 10,50 марака.

Гориво поскупљује и привреду и транспорт. Од 1,48 само за годину дана, гориво је сад на цијени од 2,27 КМ, а  у буџет иде 33 фенинга по литру.

Грађани су огорчени

Робне резерве су угашене и нема интервентне помоћи државе.

- Шетам кроз град и видим људе поред контејнера чекају кесу која је са чела стављена, то је туга једна. То треба да виде, а не да сједе у којекаквим својим измишљеним кафанама, у својим партијама. Туга, каже један Бијељинац.

Као да не чује глас грађана, премијер Српске не престаје да се хвали да Влада Српске повећава плате и пензије, на шта реагују пензионери овим ријечима:

- Дали су нам 2 марке и нешто, као да смо просјаци.

Поражавајуће је да 25.000 радника у Српској прима минималну плату с којом не могу да подмире ни основне трошкове. Због тога, радници врше притисак на послодавце да им повећају плате. Многи, незадовољни, напуштају и посао.

Саша Аћић из Уније удружења послодаваца Републике Српске очекује да се у наредном периоду мора достићи плата од 1.250 КМ у просјеку како би зауставио одлазак радника.

- Оно што су наша очекивања, имамо обећања да ћемо имати смањење збирне стопе доприноса за 1,8 посто и оно што је битно, јесте кључно обећање за подршку за технолошки развој око 20 милиона марака, наводи Аћић.

Све укупно, каже Аћић, привредници очекују да се у привреду врати укупно око 150 милиона марака у наредној години што би био основ за повећање плата.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Радоване,радоване

04.11.2021 19:29

Чега се паметан стиди,ти се тиме поносиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

04.11.2021 19:34

А ја сам свједокиња како је угашен Даж Зворник!!!

Name

Нема шта

04.11.2021 20:21

То је велики успјех!!!

Name

Зозон

04.11.2021 22:15

Умјесто да хранимо Европу она храни нас!

Name

Б.лука

04.11.2021 19:46

Прије је народ на мањој цијени горива блокирао аутима све пумпе, сад је све подкупило народ шути.Значи може још небуне се.... Тако нам и треба кад смо дозволили да нас праве будалама црвени у свему....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како

04.11.2021 19:47

Ко. Ја од тога купујем само брашно и со

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

04.11.2021 19:56

Корона је и договорена да се поправи капиталистицки систем (измедју осталог) Мале економије у корони нису пуно изгубиле али це зато сада послије енормног стампања новца у јаким дрзавама Сваких 10год је овако несто потребно за одрзавање система само сто це се у будуцности тај период од 10ак год све висе смањивати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влада

04.11.2021 20:11

Овај висковиц само по 2 посто ,јадан је он. Тако и пензионерима.

Name

Гицко Крмаков- Свињевски

04.11.2021 20:01

Све ово могу да сватим, да увозе, али не могу да сватим, да увозе маст, поред толико Крмака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

04.11.2021 20:20

Ето драги пензионери и радници, поново писем исти коментар као и прије пола године, и прије годину, и двије. Није истина да вас нико не јебе ни 2%. Јебу вас сељацине из милица и бакинаца, и то вас јебу па вам уши заврцу. А ви само цутите, и виците ста ја ту могу, мене нико ниста не пита. Па ко вас јебе, цркните од глади и биједе кад сте кукавице које се боје да устану за своја права и да се супротставите домацим лоповима. Као Срби неки небески народ, херојски, војници, ратници, спартанци? Хахаха. Ми смо само глупи до неба, и кукавице какве ни планета ни небо видјело није. Ниста да вас не цуди сто нам се цијели свијет смије у фацу, и сто висе нигдје нисмо добородосли. Како и неце кад нас само виде са стране какве смо лицемјерне пиздурине. Укљуците задругу на тв, цецу јецу мицу, рузицасту и срецну телевизију, и зазмирите цврсто пред стварносцу. То најбоље радите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тврда линија БАЊА ЛУКА

05.11.2021 13:39

Коментар за 10,нажалост у прави си.

Name

Мила

05.11.2021 00:23

Уље 3,40км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

05.11.2021 06:40

Као кад би радник са коњем у шуми да би уштедио смањи оброк коњу.Који кретени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

05.11.2021 08:09

Увозимо уље и брашно из Семберије а со из Тузле, олоши

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

05.11.2021 08:11

Смјењуј багру доста више,смањују марже а не смјењују плате у њиховим институцијама,себи су плате дигли на највиши ниво а ти народе глупи који си гласао за такву власт сад кукај и буни се,тако вам и треба,нема нас горих нигдје,никад овде живота за просјечног човјека бити неће док нас воде такви и њима слични,чуј 2%,пуууу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

06.11.2021 12:26

Брука и срамота је, да наши производи у ЕУ буду јефтинији него код куће.

ОДГОВОРИТЕ