Čime se hvali Vlada: Uvozimo so, mast, ulje, mlijeko, jogurt, brašno

- Mi uvozimo i meso, brašno, ulje, šećer, sve te osnovne životne namirnice. Nemamo substituciju domaćom proizvodnjom i to je dovelo do ove situacije, smatra prof.dr Milan Radović.

Republika Srpska 04.11.2021 | 20:12
Čime se hvali Vlada: Uvozimo so, mast, ulje, mlijeko, jogurt, brašno

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o smanjenju marži u veleprodaji sa deset na osam, a u maloprodaji sa osam na šest odsto na osnovne životne namirnice. Ministri tvrde da će time pomoći potrošačima.

S druge strane, potrošači grcaju u sve većim poskupljenjima, koje s povećanim porezima brže pune budžet. Traže povećanje plata i penzija.

So, mast, ulje, margarin, mlijeko, jogurt, brašno, hljeb, šećer, hrana za bebe i lijekovi. To su robe čija je marža smanjena za dva odsto, odluka je Vlade Srpske.

Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske navela je da kretanje na tržištu usloviće i dalje akcije Vlade Republike Srpske.

- Pratićemo stanje i ocijeniti da li ćemo brže ili sporije mjenjati i ovu uredbu,rekla je Gašić.

Murisa Marić iz Udurženja za zaštitu potrošača "Don" iz Prijedora navodi da je diskutabilno koliko će te mjere pomoći potrošačima.

- Iz razloga što su cijene u nabavci jako visoke i bez obzira koliko god se sada marže zaustave ili smanje, jako malo će to biti, rekla je Marić.

Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske ističe da svako ograničenje marži za posljedicu može imati nedostatak određenih roba na tržištu.

S druge strane, navodi on, berzanske robe koje se uvoze u Republiku Srpsku, pogotovo u sferi velikih trgovačkih lanaca, su robe koje mijenjaju cijenu gotovo svaki dan tako da te mjere imaju kratkoročni efekat.

Istovremeno, inflacija divlja Evropom, što se prelilo u u Srpsku. Cijene svih roba galopirajuće rastu.

- Mi uvozimo i meso, brašno, ulje, šećer, sve te osnovne životne namirnice. Nemamo substituciju domaćom proizvodnjom i to je dovelo do ove situacije, smatra ekonomista prof.dr Milan Radović.

S druge strane, Vlada Srpske trlja ruke. Nikad nije bio bolji priliv novca od PDV-a.

Litar ulja prošle godine plaćali smo 2 marke, sad je tri marke. Za svaki litar, državi u džep ide 44 feninga.

Kilogram brašna prošle godine bi 1,10, a sad je cijena u maloprodaji otišla na čak 1,75, u budžet se slije 26 feninga po kilogramu.

Na pilećem mesu, država uzme po kilogramu čak marku i po. Cijena pilećeg filea sa šest maraka, skočila je na 10,50 maraka.

Gorivo poskupljuje i privredu i transport. Od 1,48 samo za godinu dana, gorivo je sad na cijeni od 2,27 KM, a  u budžet ide 33 feninga po litru.

Građani su ogorčeni

Robne rezerve su ugašene i nema interventne pomoći države.

- Šetam kroz grad i vidim ljude pored kontejnera čekaju kesu koja je sa čela stavljena, to je tuga jedna. To treba da vide, a ne da sjede u kojekakvim svojim izmišljenim kafanama, u svojim partijama. Tuga, kaže jedan Bijeljinac.

Kao da ne čuje glas građana, premijer Srpske ne prestaje da se hvali da Vlada Srpske povećava plate i penzije, na šta reaguju penzioneri ovim riječima:

- Dali su nam 2 marke i nešto, kao da smo prosjaci.

Poražavajuće je da 25.000 radnika u Srpskoj prima minimalnu platu s kojom ne mogu da podmire ni osnovne troškove. Zbog toga, radnici vrše pritisak na poslodavce da im povećaju plate. Mnogi, nezadovoljni, napuštaju i posao.

Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske očekuje da se u narednom periodu mora dostići plata od 1.250 KM u prosjeku kako bi zaustavio odlazak radnika.

- Ono što su naša očekivanja, imamo obećanja da ćemo imati smanjenje zbirne stope doprinosa za 1,8 posto i ono što je bitno, jeste ključno obećanje za podršku za tehnološki razvoj oko 20 miliona maraka, navodi Aćić.

Sve ukupno, kaže Aćić, privrednici očekuju da se u privredu vrati ukupno oko 150 miliona maraka u narednoj godini što bi bio osnov za povećanje plata.

(BN)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Радоване,радоване

04.11.2021 19:29

Чега се паметан стиди,ти се тиме поносиш.

ODGOVORITE
Name

Jelena

04.11.2021 19:34

A ja sam svjedokinja kako je ugašen Daž Zvornik!!!

Name

Nema šta

04.11.2021 20:21

To je veliki uspjeh!!!

Name

Zozon

04.11.2021 22:15

Umjesto da hranimo Evropu ona hrani nas!

Name

B.luka

04.11.2021 19:46

Prije je narod na manjoj cijeni goriva blokirao autima sve pumpe, sad je sve podkupilo narod šuti.Znači može još nebune se.... Tako nam i treba kad smo dozvolili da nas prave budalama crveni u svemu....

ODGOVORITE
Name

Kako

04.11.2021 19:47

Ko. Ja od toga kupujem samo brašno i so

ODGOVORITE
Name

MENAGER

04.11.2021 19:56

Korona je i dogovorena da se popravi kapitalisticki sistem (izmedju ostalog) Male ekonomije u koroni nisu puno izgubile ali ce zato sada poslije enormnog stampanja novca u jakim drzavama Svakih 10god je ovako nesto potrebno za odrzavanje sistema samo sto ce se u buducnosti taj period od 10ak god sve vise smanjivati

ODGOVORITE
Name

Vlada

04.11.2021 20:11

Ovaj viskovic samo po 2 posto ,jadan je on. Tako i penzionerima.

Name

Gicko Krmakov- Svinjevski

04.11.2021 20:01

Sve ovo mogu da svatim, da uvoze, ali ne mogu da svatim, da uvoze mast, pored toliko Krmaka.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

04.11.2021 20:20

Eto dragi penzioneri i radnici, ponovo pisem isti komentar kao i prije pola godine, i prije godinu, i dvije. Nije istina da vas niko ne jebe ni 2%. Jebu vas seljacine iz milica i bakinaca, i to vas jebu pa vam uši zavrcu. A vi samo cutite, i vicite sta ja tu mogu, mene niko nista ne pita. Pa ko vas jebe, crknite od gladi i bijede kad ste kukavice koje se boje da ustanu za svoja prava i da se suprotstavite domacim lopovima. Kao Srbi neki nebeski narod, herojski, vojnici, ratnici, spartanci? Hahaha. Mi smo samo glupi do neba, i kukavice kakve ni planeta ni nebo vidjelo nije. Nista da vas ne cudi sto nam se cijeli svijet smije u facu, i sto vise nigdje nismo doborodosli. Kako i nece kad nas samo vide sa strane kakve smo licemjerne pizdurine. Ukljucite zadrugu na tv, cecu jecu micu, ruzicastu i srecnu televiziju, i zazmirite cvrsto pred stvarnoscu. To najbolje radite.

ODGOVORITE
Name

Tvrda linija BANJA LUKA

05.11.2021 13:39

Komentar za 10,nažalost u pravi si.

Name

Mila

05.11.2021 00:23

Ulje 3,40km

ODGOVORITE
Name

Fenix

05.11.2021 06:40

Kao kad bi radnik sa konjem u šumi da bi uštedio smanji obrok konju.Koji kreteni.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

05.11.2021 08:09

Uvozimo ulje i brašno iz Semberije a so iz Tuzle, ološi

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

05.11.2021 08:11

Smjenjuj bagru dosta više,smanjuju marže a ne smjenjuju plate u njihovim institucijama,sebi su plate digli na najviši nivo a ti narode glupi koji si glasao za takvu vlast sad kukaj i buni se,tako vam i treba,nema nas gorih nigdje,nikad ovde života za prosječnog čovjeka biti neće dok nas vode takvi i njima slični,čuj 2%,puuuu.

ODGOVORITE
Name

Dušan

06.11.2021 12:26

Bruka i sramota je, da naši proizvodi u EU budu jeftiniji nego kod kuće.

ODGOVORITE