Астронаути направили прве “свемирске такосе”!

Астронаути на међународној свемирској станици успели су да направе прве љуте “свемирске такосе”, након што су узгајили чили папричице у свемиру!

Занимљивости 03.11.2021 | 15:26
Астронаути направили прве “свемирске такосе”!

 Прве чили папричице које су астронаути гајили у Интернационалној свемирској станици потичу из долине Хач, у Новом Мексику, кажу научници.

Према истраживачима, то је био “један од најизазовнијих” експеримената који је свемирски програм икада направљен и који се успешно завршио.!

“Процес је укључивао анализу микроба, како би боље разумели њихову интеракцију са биљком у свемиру, као и процену укуса, текстуре и нутритивних вредности папричица које су расле у свемиру ” наводи се у саопштењу које је америчка агенција за свемир објавила у петак.

Астронаути су се бринули о плодовима од јула, у склопу НАСА програма под називом “Плант Хабитат-04”, а специјалне папричице су, како су раније рекли, једне од ретких које “могу да се једу и када су зелене и када су црвене” , преноси Мирор.

Из НАСА-е је такође речено да је овај пројекат био посебно тежак за узгој у свемиру у поређењу са другим културама, јер “треба више времена да клија, расте и развије плод”.

“Срећан вам дан брања папричица! Данас имамо ту част да уберемо чили папричице које су узгајане у међународнмо свемирској станици” је објавила на Твитеру

Астронаут Меган Мекартур, која је у станици од Априла, такође се огласила на Твитеру, показавши шта су од папричица направили.

” Након бербе, ред је био да направимо гозбу и пробамо зелене и црвене папричице. Направила сам најбоље такосе до сада ” рекла је Меган.

Ова победа је заправо резултат двогодишњег рада, када је НАСА објавила да намерава да узгоји папричице у свемиру, док се разматра које биљке би астронаути могли да понесу на Марс.

(Занимјливостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар