Astronauti napravili prve “svemirske takose”!

Astronauti na međunarodnoj svemirskoj stanici uspeli su da naprave prve ljute “svemirske takose”, nakon što su uzgajili čili papričice u svemiru!

Zanimljivosti 03.11.2021 | 15:26
Astronauti napravili prve “svemirske takose”!

 Prve čili papričice koje su astronauti gajili u Internacionalnoj svemirskoj stanici potiču iz doline Hač, u Novom Meksiku, kažu naučnici.

Prema istraživačima, to je bio “jedan od najizazovnijih” eksperimenata koji je svemirski program ikada napravljen i koji se uspešno završio.!

“Proces je uključivao analizu mikroba, kako bi bolje razumeli njihovu interakciju sa biljkom u svemiru, kao i procenu ukusa, teksture i nutritivnih vrednosti papričica koje su rasle u svemiru ” navodi se u saopštenju koje je američka agencija za svemir objavila u petak.

Astronauti su se brinuli o plodovima od jula, u sklopu NASA programa pod nazivom “Plant Habitat-04”, a specijalne papričice su, kako su ranije rekli, jedne od retkih koje “mogu da se jedu i kada su zelene i kada su crvene” , prenosi Miror.

Iz NASA-e je takođe rečeno da je ovaj projekat bio posebno težak za uzgoj u svemiru u poređenju sa drugim kulturama, jer “treba više vremena da klija, raste i razvije plod”.

“Srećan vam dan branja papričica! Danas imamo tu čast da uberemo čili papričice koje su uzgajane u međunarodnmo svemirskoj stanici” je objavila na Tviteru

Astronaut Megan Mekartur, koja je u stanici od Aprila, takođe se oglasila na Tviteru, pokazavši šta su od papričica napravili.

” Nakon berbe, red je bio da napravimo gozbu i probamo zelene i crvene papričice. Napravila sam najbolje takose do sada ” rekla je Megan.

Ova pobeda je zapravo rezultat dvogodišnjeg rada, kada je NASA objavila da namerava da uzgoji papričice u svemiru, dok se razmatra koje biljke bi astronauti mogli da ponesu na Mars.

(Zanimjlivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar