Србија пустила нове количине гаса према БиХ

- Компанија Србијагас је пустила нове количине гаса према Босни и Херцеговини с обзиром да квар на плиноводу у Бугарској још није отклоњен, потврдио је за Клиx.ба директор Србијагаса Душан Бајатовић.

Босна и Херцеговина 02.11.2021 | 17:42
Србија пустила нове количине гаса према БиХ

Како преноси сарајевски портал, данас је пуштена већа количина гаса него синоћ када је плиноводом према БиХ транспортовано 300.000 кубика.

Тиме је избјегнута тешка ситуација која би водила да дио БиХ остане без плина, а што би значило хладне радијаторе за велики број домаћинстава нарочито у Сарајеву.

Србијагас и власти у ФБиХ су у понедјељак послијеподне постигле договор да Србија позајми одређене количине гаса које ће бити враћене у наредном периоду.

С обзиром да поправци на цијеви у Бугарској нису завршени ни данас, Србија је наставила с интервентном куповином односно увозом пет милиона кубних метара гаса, а како каже Бајатовић с тим ће наставити и сутра ако буде потребе.

"Успјели смо да нађемо пет милиона кубних метара гаса, што из Мађарске, што из Аустрије, чак и Украјине, али сад нису проблем паре, већ то што у Европи нема гаса“, рекао је Бајатовић јутрос на ТВ Пинк.

Он је казао да је неуобичајено дуго трајала истрага хаварије на току у Бугарској, али да је вјерује да ће проблем бити ускоро коначно ријешен.

Из бугарске компаније за дистрибуцију плина Булгартрансгаз данас су саопћили да ће се испорука плина наставити до поноћи. Шеф мреже плиновода Владимир Малинов је за агенцију Реутерс изјавио да радници наведене компаније даноноћно раде на замјени и заваривању 27 метара пукнуте цијеви на стјеновитом терену.

(<спан стyле="цолор: #3598дб;">Клиx Фото: Илустрација) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

СА фбих

02.11.2021 17:49

Мрски Срби пустише нам “плин”! Нисмо га требали опет “примити”! Шовинисти обични….

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Наметнути закон"

02.11.2021 18:59

Да су само мрски....!

Name

СС

02.11.2021 20:37

Вјероватно је пред истека рока тај гас па су га срби послали

Name

Руски плин

02.11.2021 22:01

...преко Турске. Да није Турске, Руси би поцркали од глади!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српски плин

02.11.2021 22:11

Нема овај гас никакве везе са Турском. Једна цијев иде директно за Турску, а друга се одваја у Црном мору према Бугарској и даље Србији.