Srbija pustila nove količine gasa prema BiH

- Kompanija Srbijagas je pustila nove količine gasa prema Bosni i Hercegovini s obzirom da kvar na plinovodu u Bugarskoj još nije otklonjen, potvrdio je za Klix.ba direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Bosna i Hercegovina 02.11.2021 | 17:42
Srbija pustila nove količine gasa prema BiH

Kako prenosi sarajevski portal, danas je puštena veća količina gasa nego sinoć kada je plinovodom prema BiH transportovano 300.000 kubika.

Time je izbjegnuta teška situacija koja bi vodila da dio BiH ostane bez plina, a što bi značilo hladne radijatore za veliki broj domaćinstava naročito u Sarajevu.

Srbijagas i vlasti u FBiH su u ponedjeljak poslijepodne postigle dogovor da Srbija pozajmi određene količine gasa koje će biti vraćene u narednom periodu.

S obzirom da popravci na cijevi u Bugarskoj nisu završeni ni danas, Srbija je nastavila s interventnom kupovinom odnosno uvozom pet miliona kubnih metara gasa, a kako kaže Bajatović s tim će nastaviti i sutra ako bude potrebe.

"Uspjeli smo da nađemo pet miliona kubnih metara gasa, što iz Mađarske, što iz Austrije, čak i Ukrajine, ali sad nisu problem pare, već to što u Evropi nema gasa“, rekao je Bajatović jutros na TV Pink.

On je kazao da je neuobičajeno dugo trajala istraga havarije na toku u Bugarskoj, ali da je vjeruje da će problem biti uskoro konačno riješen.

Iz bugarske kompanije za distribuciju plina Bulgartransgaz danas su saopćili da će se isporuka plina nastaviti do ponoći. Šef mreže plinovoda Vladimir Malinov je za agenciju Reuters izjavio da radnici navedene kompanije danonoćno rade na zamjeni i zavarivanju 27 metara puknute cijevi na stjenovitom terenu.

(Klix Foto: Ilustracija) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

SA fbih

02.11.2021 17:49

Mrski Srbi pustiše nam “plin”! Nismo ga trebali opet “primiti”! Šovinisti obični….

ODGOVORITE
Name

"Nametnuti zakon"

02.11.2021 18:59

Da su samo mrski....!

Name

SS

02.11.2021 20:37

Vjerovatno je pred isteka roka taj gas pa su ga srbi poslali

Name

Ruski plin

02.11.2021 22:01

...preko Turske. Da nije Turske, Rusi bi pocrkali od gladi!

ODGOVORITE
Name

Srpski plin

02.11.2021 22:11

Nema ovaj gas nikakve veze sa Turskom. Jedna cijev ide direktno za Tursku, a druga se odvaja u Crnom moru prema Bugarskoj i dalje Srbiji.