"Нови Житопромет" из Бијељине опет иде на продају

Иако је прије неколико дана речено да "Нови Житопромет" из Бијељине престаје с производњом док се не стабилизује цијена пшенице на тржишту, како сазнајемо из извора блиских овој компанији, стварни разлог престанка производње је - продаја.

Република Српска 02.11.2021 | 08:07
"Нови Житопромет" из Бијељине опет иде на продају

Разлог продаје нисмо успјели да сазнамо, али како су нам потврдили извори "Независних", за куповину овог прехрамбеног гиганта, за којег власници траже три милиона евра без сировина, заинтересовано је пет-шест локалних компанија, а међу њима су "Мегамаркет" Брчко, "Агротехника" Бијељина, те "Агро гроуп" Брчко.

Да ће некадашњи бијељински гигант на продају, потврдио нам је и Јово Вујић, власник "Агротехнике" из Бијељине. Истиче да су њима понудили да купе фабрику, али каже да њихова фирма ипак неће бити купац "Новог Житопромета".

"Иако смо размишљали о куповини, на крају  смо одлучили да купимо неко друго земљиште", казао је Вујић за "Независне". Раденко Станкић, сувласник "Мегамаркета" из Брчког, казао је за "Независне новине" да су заинтересовани за куповину "Новог Житопромета".

"Преговарамо о куповини 'Новог Житопромета'. То је велика фабрика, јесте да је стара и сигурно да би било ремонта, али све би се то у ходу рјешавало", казао је Спремић.

Додаје да су они понудили једну цијену, а "Нови Житопромет" је истакао другу. Нада се да ће успјети да постигну договор о цијени.

Милош Стевановић, правни заступник компаније "Павгорд", власника "Новог Житопромета", прије неколико дана је рекао  да је ова бијељинска млинско-прерађивачка компанија престала с производњом и то док се не стабилизује цијена пшенице на тржишту, али да нико од радника неће остати без посла. Он је тада навео да ће компанија "Нови Житопромет" одржати минимални процес рада, али без производње.

Стевановић је истакао да је дошло до нагле осцилације цијене пшенице на тржишту, те да је немогуће да се постигне покриће производње и трошкова кроз цијену хљеба и брашна.

"Најважније је да нико не остаје без посла, да је ова ситуација привремена, али постоји тај страшан скок цијене пшенице, а промјена у смислу губитка или остајања без посла нема", рекао је тада  Стевановић.

Према његовим ријечима, производња дефинитивно неће кренути док се не стабилизује цијена пшенице на тржишту.

Подсјетимо, проблеми у некадашњем семберском млинско-прерађивачком гиганту јавили су се 2018. године. Силоси су тада били пуни пшенице, али су погони стајали и сакупљали прашину, јер ратарима није био плаћен род. Због неисплаћених плата и доприноса радници су тада ступили у штрајк. До отварања стечаја у децембру 2019. године"Житопромет" је запошљавао 113 радника.

Компанија "Павгорд" је 18. јануара ове године купила непокретну имовину "Житопромета" по цијени од 3,1 милион марака и тако постала стопроцентни власник предузећа.

Ова фочанска компанија купила је раније и покретну имовину млинско-прерађивачког гиганта те уплатила 600.000 марака за доприносе радницима како би им био повезан радни стаж.

Раније су из фочанске компаније више пута истицали да им је циљ да се "Житопромет" подигне, да се радници који су некада радили у овој фабрици врате на посао, а производња поново покрене.  

(Независне  Фото:Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Марко

02.11.2021 07:26

Опет лоповлук на стету радника и дрзаве.купили кримоси павгорда зитопромет за 3милиона км и сад продају за 6милиона км.новац нрлегално стецен наравно прање новца.има ли у овој земљи ко постен да станр у крај овим лоповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитика

02.11.2021 09:05

Није то све! Ванеков млин који је под заститом културног добра, припада зитопромету, то су оставили себи, то не продају! А сад хоце да им министарсво нелегално да дозволе да га сруше и да граде зграде на тој парцели, иако је под највецој заститом! Преварантиииииии

Name

СПРЕГА ВЛАСТИ И ПАВГОРДА

02.11.2021 08:40

Павгорд се стално налази у неким преварама и на штету радника или државе . Ко то све толерисе : Фалсификовање папира , отпуштање радника , уништавање фабрика , ова власт само тражи преко кога и шта срушити или уништити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.11.2021 09:30

Наша банка ,слиједи борба око Бирача, Павловић мост сав у расулу ,нико да се запита колико је газда зарадио и предаће мост РС сав у распадању али он је заслужио ,спасио је нашег Милу са кредитом.

Name

Ре

02.11.2021 20:01

Кад укидају мостарину,зна ли се? Сваки дан прелазим због посла и плацам, вец 4 године

Name

Татар

02.11.2021 09:06

Па ова држава од момента свога постанка никад ништа добро није урадила ни за радника.но за обично становништво али је зато направила прави бум кад је у питању криминал било које врсте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

02.11.2021 20:07

А ко је купио сецерану.. Млин у зворнику... Каракају.. Тај це купити и ово

ОДГОВОРИТЕ