"Novi Žitopromet" iz Bijeljine opet ide na prodaju

Iako je prije nekoliko dana rečeno da "Novi Žitopromet" iz Bijeljine prestaje s proizvodnjom dok se ne stabilizuje cijena pšenice na tržištu, kako saznajemo iz izvora bliskih ovoj kompaniji, stvarni razlog prestanka proizvodnje je - prodaja.

Republika Srpska 02.11.2021 | 08:07
"Novi Žitopromet" iz Bijeljine opet ide na prodaju

Razlog prodaje nismo uspjeli da saznamo, ali kako su nam potvrdili izvori "Nezavisnih", za kupovinu ovog prehrambenog giganta, za kojeg vlasnici traže tri miliona evra bez sirovina, zainteresovano je pet-šest lokalnih kompanija, a među njima su "Megamarket" Brčko, "Agrotehnika" Bijeljina, te "Agro group" Brčko.

Da će nekadašnji bijeljinski gigant na prodaju, potvrdio nam je i Jovo Vujić, vlasnik "Agrotehnike" iz Bijeljine. Ističe da su njima ponudili da kupe fabriku, ali kaže da njihova firma ipak neće biti kupac "Novog Žitoprometa".

"Iako smo razmišljali o kupovini, na kraju  smo odlučili da kupimo neko drugo zemljište", kazao je Vujić za "Nezavisne". Radenko Stankić, suvlasnik "Megamarketa" iz Brčkog, kazao je za "Nezavisne novine" da su zainteresovani za kupovinu "Novog Žitoprometa".

"Pregovaramo o kupovini 'Novog Žitoprometa'. To je velika fabrika, jeste da je stara i sigurno da bi bilo remonta, ali sve bi se to u hodu rješavalo", kazao je Spremić.

Dodaje da su oni ponudili jednu cijenu, a "Novi Žitopromet" je istakao drugu. Nada se da će uspjeti da postignu dogovor o cijeni.

Miloš Stevanović, pravni zastupnik kompanije "Pavgord", vlasnika "Novog Žitoprometa", prije nekoliko dana je rekao  da je ova bijeljinska mlinsko-prerađivačka kompanija prestala s proizvodnjom i to dok se ne stabilizuje cijena pšenice na tržištu, ali da niko od radnika neće ostati bez posla. On je tada naveo da će kompanija "Novi Žitopromet" održati minimalni proces rada, ali bez proizvodnje.

Stevanović je istakao da je došlo do nagle oscilacije cijene pšenice na tržištu, te da je nemoguće da se postigne pokriće proizvodnje i troškova kroz cijenu hljeba i brašna.

"Najvažnije je da niko ne ostaje bez posla, da je ova situacija privremena, ali postoji taj strašan skok cijene pšenice, a promjena u smislu gubitka ili ostajanja bez posla nema", rekao je tada  Stevanović.

Prema njegovim riječima, proizvodnja definitivno neće krenuti dok se ne stabilizuje cijena pšenice na tržištu.

Podsjetimo, problemi u nekadašnjem semberskom mlinsko-prerađivačkom gigantu javili su se 2018. godine. Silosi su tada bili puni pšenice, ali su pogoni stajali i sakupljali prašinu, jer ratarima nije bio plaćen rod. Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk. Do otvaranja stečaja u decembru 2019. godine"Žitopromet" je zapošljavao 113 radnika.

Kompanija "Pavgord" je 18. januara ove godine kupila nepokretnu imovinu "Žitoprometa" po cijeni od 3,1 milion maraka i tako postala stoprocentni vlasnik preduzeća.

Ova fočanska kompanija kupila je ranije i pokretnu imovinu mlinsko-prerađivačkog giganta te uplatila 600.000 maraka za doprinose radnicima kako bi im bio povezan radni staž.

Ranije su iz fočanske kompanije više puta isticali da im je cilj da se "Žitopromet" podigne, da se radnici koji su nekada radili u ovoj fabrici vrate na posao, a proizvodnja ponovo pokrene.  

(Nezavisne  Foto:Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Marko

02.11.2021 08:26

Opet lopovluk na stetu radnika i drzave.kupili krimosi pavgorda zitopromet za 3miliona km i sad prodaju za 6miliona km.novac nrlegalno stecen naravno pranje novca.ima li u ovoj zemlji ko posten da stanr u kraj ovim lopovima.

ODGOVORITE
Name

Analitika

02.11.2021 10:05

Nije to sve! Vanekov mlin koji je pod zastitom kulturnog dobra, pripada zitoprometu, to su ostavili sebi, to ne prodaju! A sad hoce da im ministarsvo nelegalno da dozvole da ga sruše i da grade zgrade na toj parceli, iako je pod najvecoj zastitom! Prevarantiiiiiii

Name

SPREGA VLASTI I PAVGORDA

02.11.2021 09:40

Pavgord se stalno nalazi u nekim prevarama i na štetu radnika ili države . Ko to sve tolerise : Falsifikovanje papira , otpuštanje radnika , uništavanje fabrika , ova vlast samo traži preko koga i šta srušiti ili uništiti .

ODGOVORITE
Name

Ре

02.11.2021 10:30

Наша банка ,слиједи борба око Бирача, Павловић мост сав у расулу ,нико да се запита колико је газда зарадио и предаће мост РС сав у распадању али он је заслужио ,спасио је нашег Милу са кредитом.

Name

Re

02.11.2021 21:01

Kad ukidaju mostarinu,zna li se? Svaki dan prelazim zbog posla i placam, vec 4 godine

Name

Tatar

02.11.2021 10:06

Pa ova država od momenta svoga postanka nikad ništa dobro nije uradila ni za radnika.no za obično stanovništvo ali je zato napravila pravi bum kad je u pitanju kriminal bilo koje vrste

ODGOVORITE
Name

Dragan

02.11.2021 21:07

A ko je kupio seceranu.. Mlin u zvorniku... Karakaju.. Taj ce kupiti i ovo

ODGOVORITE