Пријете поплаве због топљење леда на Гренланду

Екстремно топљење леда на Гренланду свијету пријети великим поплавама, наводи се у студији Центра за поларно просматрање и израду модела са Универзитета у Лидсу.

Свијет 02.11.2021 | 07:29
Пријете поплаве због топљење леда на Гренланду

Скоро 3,5 билиона тона леда отопљеног на Гренланду у протеклој деценији подигло је ниво мора за један центиметар и повећава пријетњу поплавама у свијету.

Ледени покривач највећег острва на свијету садржи довољно смрзнуте воде да подигне ниво океана за шест метара, а учесталост екстремног топљења на том подручју расте у задњих 40 година.

Иако је Гренланд једно од мјеста у свијету које климатолози највише проучавају, објављено истраживање прво је које се користи сателитским подацима како би се открило стањивање леденог покривача.

Према подацима дневника "Нејчур комјуникејшн /Натур цоммуницатионс/ у протекле четири деценије, губитак због топљења нарастао је за 21 одсто.

Према подацима Европске свемирске агенције, ледени покривач изгубио је 3,5 билиона тона леда од 2011. године, чиме је произведено довољно воде да се у свијету подигне ниво океана и да заједнице које живе у самом приобаљу буду у високој приправности због опасности од поплава.

Трећина изгубљеног леда у посљедњој декади догодила се у два протекла врућа љета - 2012. и 2019. године.

Снимци показују знатну годишњу варијацију у топљењу леда и у комбинацији са подацима о температурама показали су да су топлотни удари све већи главни узрок губитка леда - више од пораста глобалних температура.

"Као што смо видјели у другим дијеловима свијета, Гренланд је крајње рањив на пораст екстремних временских догађаја", каже Томас Слејтер, шеф студије из Центра за поларно проматрање и израду модела са Универзитета у Лидсу.

Као што се загријавање повећава, каже Слејтер за очекивати је да ће се топљење на Гренланду догађати чешће.

Предвиђање колико ће топљење на Гренланду придонијети расту нивоа мора шкакљиво је за научнике, који морају урачунати и повећање топљења других ледењака.

Како се загријавају океани и вода шири, и то доприноси расту нивоа мора.

Аутори студије кажу да су им сателитски подаци омогућили да брзо и тачно процијене колико је лед на Гренланду изгубио у наведеној години, те да то прерачунају у раст нивоа мора.

"Процјене модела говоре да ће ледени покривач на Гренланду допринијети између три до 23 центиметара глобалног нивоа пораста мора до 2100. године", каже коаутор студије Амбер Лисон са Универзитета Ланкастер.

(Срна  ФОТО: УН ПХОТО МАРК ГАРТЕН / ПРОМО)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ноле

02.11.2021 06:42

Па и прије се лед топио,цему фрка и паника да несто мијењате људском руком...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г.

02.11.2021 06:47

Која лаж. невиђено.Као да смо сви сисали весла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

02.11.2021 08:08

Најобичнија ПРОПАГАНДА !!! ЦО2 не утиче на климу. Треба Бил ГеЈц продати своје НУКЛЕАРНЕ реакторе и МЛИЈЕКО које ће имати ЛИЦЕНЦУ па само ГеЈц ће имати ЕXКЛУСЕФЕ права на производњу

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД & СДС

02.11.2021 08:50

Да се мало читају књиге вјерске тачно би знали да је ово већ предвиђено, у једном од проповеди се говори о порасту воде нестајању обалних делова континената

ОДГОВОРИТЕ