Одрицање од мира једини је сигуран губитнички пут

У условима појачаних тензија у БиХ, Брчко додатно задобија својства потенцијалног мјеста варничења и сукоба. Изетбеговић то зна и срачунато помиње ово рањиво подручје, каже за руску новинску агенцију "Спутњик" београдски професор у пензији Дарко Танасковић.

Србија 01.11.2021 | 19:36
Одрицање од мира једини је сигуран губитнички пут

Танасковић подсјећа да је питање Брчког могло бити разријешено у Даyтону, оно би било превазиђено, али није, па је пронађено соломонско рјешење у формирању посебног дистрикта "ни на небу ни на земљи". 

- Нисам ни довољно обавештен ни квалификован да бих било шта конкретније процењивао у вези са потенцијалном експлозивношћу дистрикта Брчко. Ваља се надати да ће конструктиван прилаз садашњој кризи ипак превладати, али се никако не смеју заборавити тешке и разорне битке за пробијање посавског коридора, а и неопрезне изјаве једног времешног (наводног) миротворца који је пре више година са Пантовчака полузванично поручивао да би, у случају процене да је то нужно ради спаса Босне, хрватска војска без већих проблема могла пресећи тај витални коридор. 

На питање какав маневарски простор има Република Српска, те да ли је враћање на изворни Дејтон скупа илузија или једина преостала опција, Танасковић каже да није лако практично спровести враћање на оно стање које се назива "изворни Дејтон", али је сасвим легитимно тражити да се темељни акти, институционална организација државе и надлежности двају ентитета што је могуће више приближе првобитном оквиру и координатама Дејтонског споразума, са свим његовим анексима. 

- Оно што свакако мора одмах бити учињено, уколико се заиста жели избећи ескалација кризе, јесте да се одустане од најновијих аберација у "спровођењу Дејтона", као што је тзв. "Инзков закон" и идеје да би се манипулисањем скандалозним Уставним судом могла и даље спроводити политика развлашћивања ентитета, конкретно Републике Српске. Маневарски простор за Републику Српску је данас објективно већи него раније, али претерана самоувереност не би била препоручљива. Ваља водити заиста и конкретно одлучну, али и разложну политику. 

Разматрајући шта је све у овом тренутку под знаком питања - мир, осамостаљење или опстанак РС - Танасковић закључује све и у сваком тренутку, али, додаје, баш зато има изгледа да не дође до најгорег. 

- Одрицање од мира једини је сигуран губитнички пут за онога ко се на такву авантуру осмели, упркос болним поукама из деведесетих година. Постоји ли и данас ико ко би био спреман да зарад своје немогуће и неостварљиве визије Босне жртвује мир? Сумња у то није довољна за спокој - закључује Танасковић <спан стyле="цолор: #3598дб;">Спутњику.

(Агенције Фото: Архив)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

01.11.2021 18:54

Нас су будале увукле у рат 92 а исто то будале покушавају и сада. Народ је биједан уплашен и јадан. Ти исти што призивају рат мисле да ће сиротиња ратовати за њих као и прије. Прошла су времена будала. Ако ће ићи нека иде све до врага. И овако народ живи у биједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.11.2021 19:07

И по изворном Дејтону Брчко је дистрикт,нема промјене

Name

Хе Хе

01.11.2021 19:26

Ти што су те увукли у рат, они су итекако паметни, будале су они што су ратовали за њих. БИХ је иначе, расадник таквих будала, тако да за нови рат неби било никаквих проблема.

Name

Шушара

01.11.2021 20:21

"па је пронађено соломонско рјешење у формирању посебног дистрикта ни на небу ни на земљи" НИшта није ни на небу ни на земљи, Брчко је дистрик БиХ и ту је крај приче, Дистрик има велике надлежности, готово као и ентитети, Брчко дистрикт је дефакто 3-ћи ентитет. У случају да Баја сувише закува могу и други одустати од споразума па да рецимо Брчко буде припојено тузланском кантону.

Name

Оливер

01.11.2021 19:04

Пакујте кофере и сви вани нека Додик и његов син бране своју империју

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

01.11.2021 19:07

Ало народе,,па нема висе јна,,сада су сви једнако наорузани и спремни.Памет у главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Благо нама

01.11.2021 19:15

Уз све вас квази аналитицаре,паметњаковице и дусебризнике који добацују преко дрине а и саве..Овом народу у БИХ би најбоље било да га пустите да зиви на миру,а неби било лосе и да ову будалу из лактаса одведете себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Твртко

01.11.2021 19:17

"Постоји ли и данас ико ко би био спреман да зарад своје немогуће и неостварљиве визије Босне жртвује мир? " Драги Профо, постоји ли данас ико ко би био спреман да зарад своје немогуце и неостварљиве визије независне Српске зртвује мир? То је једино исправно питање, а ти и теби слицни су довели до прослог рата и оцигледно вам није било довољно јер ви и васа дјеца нисте ратовали па бисте опет тудзу дјецу у рат слали!! Треба да се стидите да као кобајаги неки академик такве изјаве дајете!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миротворац

01.11.2021 19:42

Како је кренуло идемо назад у 1992, а будала које ће ратовати за паре увијек се нађе као и 92.Довољно је пар неконтролисаних инцидента са неколико плаћених будала и буре са барутом тј. Босна пуца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сwисс

02.11.2021 15:54

Дали је некоме до рата у овако осиромасеној и покраденој дрзави ? Мислим да није бас никоме посто смо и овако сви губитници , а побједника немозе бити. САМО да се сви одговорни за овако стање изведу пред лице правде , Али не у Босни гдје тузиластво и правосуђе постоји само на папиру, него их све депортовати у неку озбиљну западну дрзаву. А Вепра-Бурлу по хитном поступку пресусит као и Бакира , једино ресење