Odricanje od mira jedini je siguran gubitnički put

U uslovima pojačanih tenzija u BiH, Brčko dodatno zadobija svojstva potencijalnog mjesta varničenja i sukoba. Izetbegović to zna i sračunato pominje ovo ranjivo područje, kaže za rusku novinsku agenciju "Sputnjik" beogradski profesor u penziji Darko Tanasković.

Srbija 01.11.2021 | 19:36
Odricanje od mira jedini je siguran gubitnički put

Tanasković podsjeća da je pitanje Brčkog moglo biti razriješeno u Daytonu, ono bi bilo prevaziđeno, ali nije, pa je pronađeno solomonsko rješenje u formiranju posebnog distrikta "ni na nebu ni na zemlji". 

- Nisam ni dovoljno obavešten ni kvalifikovan da bih bilo šta konkretnije procenjivao u vezi sa potencijalnom eksplozivnošću distrikta Brčko. Valja se nadati da će konstruktivan prilaz sadašnjoj krizi ipak prevladati, ali se nikako ne smeju zaboraviti teške i razorne bitke za probijanje posavskog koridora, a i neoprezne izjave jednog vremešnog (navodnog) mirotvorca koji je pre više godina sa Pantovčaka poluzvanično poručivao da bi, u slučaju procene da je to nužno radi spasa Bosne, hrvatska vojska bez većih problema mogla preseći taj vitalni koridor. 

Na pitanje kakav manevarski prostor ima Republika Srpska, te da li je vraćanje na izvorni Dejton skupa iluzija ili jedina preostala opcija, Tanasković kaže da nije lako praktično sprovesti vraćanje na ono stanje koje se naziva "izvorni Dejton", ali je sasvim legitimno tražiti da se temeljni akti, institucionalna organizacija države i nadležnosti dvaju entiteta što je moguće više približe prvobitnom okviru i koordinatama Dejtonskog sporazuma, sa svim njegovim aneksima. 

- Ono što svakako mora odmah biti učinjeno, ukoliko se zaista želi izbeći eskalacija krize, jeste da se odustane od najnovijih aberacija u "sprovođenju Dejtona", kao što je tzv. "Inzkov zakon" i ideje da bi se manipulisanjem skandaloznim Ustavnim sudom mogla i dalje sprovoditi politika razvlašćivanja entiteta, konkretno Republike Srpske. Manevarski prostor za Republiku Srpsku je danas objektivno veći nego ranije, ali preterana samouverenost ne bi bila preporučljiva. Valja voditi zaista i konkretno odlučnu, ali i razložnu politiku. 

Razmatrajući šta je sve u ovom trenutku pod znakom pitanja - mir, osamostaljenje ili opstanak RS - Tanasković zaključuje sve i u svakom trenutku, ali, dodaje, baš zato ima izgleda da ne dođe do najgoreg. 

- Odricanje od mira jedini je siguran gubitnički put za onoga ko se na takvu avanturu osmeli, uprkos bolnim poukama iz devedesetih godina. Postoji li i danas iko ko bi bio spreman da zarad svoje nemoguće i neostvarljive vizije Bosne žrtvuje mir? Sumnja u to nije dovoljna za spokoj - zaključuje Tanasković Sputnjiku.

(Agencije Foto: Arhiv)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

TEŠKO NAMA

01.11.2021 18:54

Nas su budale uvukle u rat 92 a isto to budale pokušavaju i sada. Narod je bijedan uplašen i jadan. Ti isti što prizivaju rat misle da će sirotinja ratovati za njih kao i prije. Prošla su vremena budala. Ako će ići neka ide sve do vraga. I ovako narod živi u bijedi.

ODGOVORITE
Name

re

01.11.2021 19:07

I po izvornom Dejtonu Brčko je distrikt,nema promjene

Name

He He

01.11.2021 19:26

Ti što su te uvukli u rat, oni su itekako pametni, budale su oni što su ratovali za njih. BIH je inače, rasadnik takvih budala, tako da za novi rat nebi bilo nikakvih problema.

Name

Šušara

01.11.2021 20:21

"pa je pronađeno solomonsko rješenje u formiranju posebnog distrikta ni na nebu ni na zemlji" NIšta nije ni na nebu ni na zemlji, Brčko je distrik BiH i tu je kraj priče, Distrik ima velike nadležnosti, gotovo kao i entiteti, Brčko distrikt je defakto 3-ći entitet. U slučaju da Baja suviše zakuva mogu i drugi odustati od sporazuma pa da recimo Brčko bude pripojeno tuzlanskom kantonu.

Name

Oliver

01.11.2021 19:04

Pakujte kofere i svi vani neka Dodik i njegov sin brane svoju imperiju

ODGOVORITE
Name

Zeljko

01.11.2021 19:07

Alo narode,,pa nema vise jna,,sada su svi jednako naoruzani i spremni.Pamet u glavu.

ODGOVORITE
Name

Blago nama

01.11.2021 19:15

Uz sve vas kvazi analiticare,pametnjakovice i dusebriznike koji dobacuju preko drine a i save..Ovom narodu u BIH bi najbolje bilo da ga pustite da zivi na miru,a nebi bilo lose i da ovu budalu iz laktasa odvedete sebi.

ODGOVORITE
Name

Tvrtko

01.11.2021 19:17

"Postoji li i danas iko ko bi bio spreman da zarad svoje nemoguće i neostvarljive vizije Bosne žrtvuje mir? " Dragi Profo, postoji li danas iko ko bi bio spreman da zarad svoje nemoguce i neostvarljive vizije nezavisne Srpske zrtvuje mir? To je jedino ispravno pitanje, a ti i tebi slicni su doveli do proslog rata i ocigledno vam nije bilo dovoljno jer vi i vasa djeca niste ratovali pa biste opet tudzu djecu u rat slali!! Treba da se stidite da kao kobajagi neki akademik takve izjave dajete!!

ODGOVORITE
Name

Mirotvorac

01.11.2021 19:42

Kako je krenulo idemo nazad u 1992, a budala koje će ratovati za pare uvijek se nađe kao i 92.Dovoljno je par nekontrolisanih incidenta sa nekoliko plaćenih budala i bure sa barutom tj. Bosna puca.

ODGOVORITE
Name

Swiss

02.11.2021 15:54

Dali je nekome do rata u ovako osiromasenoj i pokradenoj drzavi ? Mislim da nije bas nikome posto smo i ovako svi gubitnici , a pobjednika nemoze biti. SAMO da se svi odgovorni za ovako stanje izvedu pred lice pravde , Ali ne u Bosni gdje tuzilastvo i pravosuđe postoji samo na papiru, nego ih sve deportovati u neku ozbiljnu zapadnu drzavu. A Vepra-Burlu po hitnom postupku presusit kao i Bakira , jedino resenje