Законом о ћирилици није повријеђен национални интерес

Одбор за уставна питања Народне скупштине Републике Српске утврдио је данас одговор Уставном суду Републике Српске на наводе из захтјева за заштиту виталног националног интереса у вези са Законом о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, који су поднијели клубови делегата из реда бошњачког и хрватског народа у Вијећу народа.

Република Српска 01.11.2021 | 13:38
Законом о ћирилици није повријеђен национални интерес

Одбор за уставна питања истиче да овај захтјев за заштиту виталног националног интереса није утемељен на Уставу Републике Српске и да се са материјално-правног аспекта не ради о повреди виталног националног интереса.

Одбор истиче да Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма има за циљ да системски уреди заштиту, очување и начин коришћења језика српског народа и ћириличког писма у Републици Српској као нематеријалног културног насљеђа.  

Овај закон има за циљ  да дефинише језик српског народа и ћириличко писмо као културно добро од изузетног значаја као нематеријално културно насљеђе српског народа као конститутивног народа у Републици Српској.

- Уставни основ за доношење предметног закона садржан је у Амандману XXXИИ тачка 6. 12. на члан 68. Устава Републике Српске - саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Сједницом Одбора за уставна питања предсједавао је предсједник Одбора и Народне скупштине Недељко Чубриловић.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Зељко

01.11.2021 13:42

Коме и гдје се још користи ћирилица,,осим у Србији.Али када удје у ЕУ неће ни њој требати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

01.11.2021 14:41

Ма да, ни у Бугарској, Русији, Македонији... Боту неписмени.

Name

Ре Бањалуцанин

01.11.2021 17:07

Да, све перспективне земље :). Без латинице си неписмен у модерном свијету, хтио то признати или не.

Name

Ти си неписмен

01.11.2021 20:01

Грци су неписмени, Арапски свјет је неписмен, Руси такође, Корејанци и једни и други, Кинзи (мало ли је), Јапанци, Бугари, итд, итд....

Name

Треба

01.11.2021 17:27

Његовати традиције, посао је писао. Треба је свако знати. Ћерилица је овде било основно писмо чак и прије доласка Турака на просторе Босанског региона.

ОДГОВОРИТЕ