Zakonom o ćirilici nije povrijeđen nacionalni interes

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske utvrdio je danas odgovor Ustavnom sudu Republike Srpske na navode iz zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Zakonom o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, koji su podnijeli klubovi delegata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda u Vijeću naroda.

Republika Srpska 01.11.2021 | 13:38
Zakonom o ćirilici nije povrijeđen nacionalni interes

Odbor za ustavna pitanja ističe da ovaj zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa nije utemeljen na Ustavu Republike Srpske i da se sa materijalno-pravnog aspekta ne radi o povredi vitalnog nacionalnog interesa.

Odbor ističe da Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma ima za cilj da sistemski uredi zaštitu, očuvanje i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa.  

Ovaj zakon ima za cilj  da definiše jezik srpskog naroda i ćiriličko pismo kao kulturno dobro od izuzetnog značaja kao nematerijalno kulturno nasljeđe srpskog naroda kao konstitutivnog naroda u Republici Srpskoj.

- Ustavni osnov za donošenje predmetnog zakona sadržan je u Amandmanu XXXII tačka 6. 12. na član 68. Ustava Republike Srpske - saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Sjednicom Odbora za ustavna pitanja predsjedavao je predsjednik Odbora i Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Zeljko

01.11.2021 13:42

Kome i gdje se još koristi ćirilica,,osim u Srbiji.Ali kada udje u EU neće ni njoj trebati.

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

01.11.2021 14:41

Ма да, ни у Бугарској, Русији, Македонији... Боту неписмени.

Name

Re Banjalucanin

01.11.2021 17:07

Da, sve perspektivne zemlje :). Bez latinice si nepismen u modernom svijetu, htio to priznati ili ne.

Name

Ti si nepismen

01.11.2021 20:01

Grci su nepismeni, Arapski svjet je nepismen, Rusi takođe, Korejanci i jedni i drugi, Kinzi (malo li je), Japanci, Bugari, itd, itd....

Name

Treba

01.11.2021 17:27

Njegovati tradicije, posao je pisao. Treba je svako znati. Ћерилица је овде било основно писмо чак и прије доласка Турака на просторе Босанског региона.

ODGOVORITE