Драстичан пад прихода, а губици расту

Током прошле године приходи 50 највећих и најзначајнијих јавних предузећа у БиХ пали су за више од 400 милиона КМ. То показује истраживање које је обавио Транспаренси интернешенел у БиХ. Који су разлози лошег пословања и на који начин ријешити овако лошу ситуацију?

Босна и Херцеговина 31.10.2021 | 19:44
Драстичан пад прихода, а губици расту

Половина од преко 300 државних предузећа у БиХ, која су доставила податке о пословању у 2020. години, има финансијски дефицит. 50 највећих државних губиташа у прошлој години остварило је збирни губитак од око 430 милиона марака. 

Највећи нето губитак у прошлој години имао је Рудник угља „Крека“ 30,6 милиона марака. Слиједи га сарајевски „Грас“ са 22,6 милиона марака. Скоро 20 милиона марака износио је губитак Електропривреде БиХ. „Жељезнице ФБиХ“ дуговале су 17,3 милиона марака. 

Више од 15 милиона марака дугује ЈП Жељезнице РС. Нето губитак од 14,6 милиона марака остварио је и Рудник мрког угља „Бреза“. Међу највећим губиташима су и Електро-Бијељина са 12,68 милиона марака и „Хидроелектране на Дрини“ са скоро 12 милиона марака.

Од 50 највећих губиташа, чак 33 предузећа наставило је да повећава трошкове плата запосленима, иако су им губици у просјеку већи за 55%. На то је потрошено 29,5 милиона КМ више него 2019. године.

У Републици Српској примјер су Поште Српске, које су повећале број запослених за 66, трошкове на плате за 2,9 милиона, а губитак на 2,5 милиона марака. 

Из Транспаренси интернешнела БИХ појашњавају да су упркос пандемији вируса корона, али и позивима на штедњу, руководства губиташа наставила са праксом беспотребног повећавања трошкова. Разлога за то, истичу, има више. 

„Заправо је све усмјерено на то да се, са једне стране кроз јавна предузећа обезбиједе запослења страначким кадровима, посебно је то видљиво у изборним годинама, а прошла година је била изборна. И са друге стране да се кроз јавне набавке, склапање штетних уговора остварује профит неким приватним фирмама које су у власништву људи који су, опет, у политичким странкама“, каже Ивана Корајлић из ТИ БиХ.

Струка сматра да тренутно не постоји политичка воља у БИХ да се ријеше ови проблеми. Економиста Светлана Ценић подсјећа да БиХ уопште нема регистар јавних предузећа, и да према томе не може ни бити познато колика су укупна дуговања. Истиче да је ММФ 2017. године успио доћи до податка да су та дуговања 8,1 милијарду марака.

„Ја опет напомињем, дугови јавних и државних предузећа су заправо унутрашњи дуг и спадају у јавних дуг. Али се најчешће само рачуна оно гдје је негдје некако дао гаранције виши ниво власти, односно ентитет или ко да гаранцију, па ето то онда обрачуна, али не све, у јавни дуг. И зато стално истичем да је јавни дуг, укупан дуг БиХ много већи него што се приказује и да то неће имати ко да враћа“, упозорава Ценићева.

Економиста Александар Љубоја сматра да би рјешења за ову ситуацију могла да буду дигитализација процеса, као и преусмјеравање радника из пренатрпаног јавног сектора у реални сектор.

„Предузећа заиста имају велики број запослених. То се треба смањивати, али паралелно томе требамо им наћи мјесто гдје да раде. Значи, ако смањимо порезе и доприносе, ако уредимо да су мјере стимулације реалном сектору, поготово прерађивачкој индустрији веће, онда ћемо моћи да добијемо већи број привредних субјеката са бољом ликвидношћу. И моћи ћемо да се изборимо са још паралелно једним проблемом, а то је хронични недостатак радне снаге“, каже Љубоја.

Аналитичари кажу да у БиХ постоји и стратешко уништавање јавних предузећа, како би их на тај начин припремили за продају по нижој цијени, него што то предузеће стварно вриједи. 

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Боги

31.10.2021 19:00

Рудници и хидроелектране у губитку! Како је то уопште могуће?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.10.2021 20:39

Бурле и Црвени Кмери би и говор покварили.

Name

ИРБ

31.10.2021 20:53

Имамо јос кредита

Name

Мирко

01.11.2021 12:11

Могуце кад се дрзавни ресурси користе у лицне сврхе политицара на власти.

Name

ре

02.11.2021 14:07

Тако је то кад држава руднике као Станаре, Љубија, дају страним окуптоима у руке да их експлоатишу. Не може се бити добар и странцима и народу.

Name

Бивши пашо

31.10.2021 19:03

Па Љубоја могао би ти први да пређеш у то што зовеш реални сектор јер си ти годинама у надреалном сектору. Немаш појма ни о чему и једина референца ти је Џомбић. А тај вишак радника би требао да плаче пред канцеларијама страначких лидера да би добили посао, можда у некој привредној комори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

31.10.2021 19:55

Није то ништа та че бити кад Додо крене у осамостаљење РС у оквиру БИХ Кад се и банке окрену против РС а од инвестиција че бити само штрикови за вјешање доброг квалитата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

31.10.2021 20:48

Није ни чудо што је Хидроелектрана на Дрини у толиком минусу,кад је директор бивши конобар са завршеним рзавским факултетом,и то му је друго запослење.Прво конобар у Андрићграду,а друго дир.Хе на Дрини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

31.10.2021 21:03

Они то зову пад прихода а у ствари то је класична пљачка државе и то се тако ради задњих15 година

Name

Кога брига

31.10.2021 22:57

Зато расте депозит грађана у банкама. Народ све јачи док јавна предузеца све лосије стоје. Народ је чудо, ово је невјероватно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељезничар

01.11.2021 07:44

Данас се затвара још пар станица, пруга у катастрофалном стању, вагони и локомотиве такође исто , људи одлазе кои раде, канцеларију не можеш помјерити из столице ,прије пар дана затворен позив за добровољни одлазак и пар људи се пријавило и то опет они кои раде а не из канцеларија а управа само прича да одлично ради.

ОДГОВОРИТЕ