Drastičan pad prihoda, a gubici rastu

Tokom prošle godine prihodi 50 najvećih i najznačajnijih javnih preduzeća u BiH pali su za više od 400 miliona KM. To pokazuje istraživanje koje je obavio Transparensi internešenel u BiH. Koji su razlozi lošeg poslovanja i na koji način riješiti ovako lošu situaciju?

Bosna i Hercegovina 31.10.2021 | 19:44
Drastičan pad prihoda, a gubici rastu

Polovina od preko 300 državnih preduzeća u BiH, koja su dostavila podatke o poslovanju u 2020. godini, ima finansijski deficit. 50 najvećih državnih gubitaša u prošloj godini ostvarilo je zbirni gubitak od oko 430 miliona maraka. 

Najveći neto gubitak u prošloj godini imao je Rudnik uglja „Kreka“ 30,6 miliona maraka. Slijedi ga sarajevski „Gras“ sa 22,6 miliona maraka. Skoro 20 miliona maraka iznosio je gubitak Elektroprivrede BiH. „Željeznice FBiH“ dugovale su 17,3 miliona maraka. 

Više od 15 miliona maraka duguje JP Željeznice RS. Neto gubitak od 14,6 miliona maraka ostvario je i Rudnik mrkog uglja „Breza“. Među najvećim gubitašima su i Elektro-Bijeljina sa 12,68 miliona maraka i „Hidroelektrane na Drini“ sa skoro 12 miliona maraka.

Od 50 najvećih gubitaša, čak 33 preduzeća nastavilo je da povećava troškove plata zaposlenima, iako su im gubici u prosjeku veći za 55%. Na to je potrošeno 29,5 miliona KM više nego 2019. godine.

U Republici Srpskoj primjer su Pošte Srpske, koje su povećale broj zaposlenih za 66, troškove na plate za 2,9 miliona, a gubitak na 2,5 miliona maraka. 

Iz Transparensi internešnela BIH pojašnjavaju da su uprkos pandemiji virusa korona, ali i pozivima na štednju, rukovodstva gubitaša nastavila sa praksom bespotrebnog povećavanja troškova. Razloga za to, ističu, ima više. 

„Zapravo je sve usmjereno na to da se, sa jedne strane kroz javna preduzeća obezbijede zaposlenja stranačkim kadrovima, posebno je to vidljivo u izbornim godinama, a prošla godina je bila izborna. I sa druge strane da se kroz javne nabavke, sklapanje štetnih ugovora ostvaruje profit nekim privatnim firmama koje su u vlasništvu ljudi koji su, opet, u političkim strankama“, kaže Ivana Korajlić iz TI BiH.

Struka smatra da trenutno ne postoji politička volja u BIH da se riješe ovi problemi. Ekonomista Svetlana Cenić podsjeća da BiH uopšte nema registar javnih preduzeća, i da prema tome ne može ni biti poznato kolika su ukupna dugovanja. Ističe da je MMF 2017. godine uspio doći do podatka da su ta dugovanja 8,1 milijardu maraka.

„Ja opet napominjem, dugovi javnih i državnih preduzeća su zapravo unutrašnji dug i spadaju u javnih dug. Ali se najčešće samo računa ono gdje je negdje nekako dao garancije viši nivo vlasti, odnosno entitet ili ko da garanciju, pa eto to onda obračuna, ali ne sve, u javni dug. I zato stalno ističem da je javni dug, ukupan dug BiH mnogo veći nego što se prikazuje i da to neće imati ko da vraća“, upozorava Cenićeva.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja smatra da bi rješenja za ovu situaciju mogla da budu digitalizacija procesa, kao i preusmjeravanje radnika iz prenatrpanog javnog sektora u realni sektor.

„Preduzeća zaista imaju veliki broj zaposlenih. To se treba smanjivati, ali paralelno tome trebamo im naći mjesto gdje da rade. Znači, ako smanjimo poreze i doprinose, ako uredimo da su mjere stimulacije realnom sektoru, pogotovo prerađivačkoj industriji veće, onda ćemo moći da dobijemo veći broj privrednih subjekata sa boljom likvidnošću. I moći ćemo da se izborimo sa još paralelno jednim problemom, a to je hronični nedostatak radne snage“, kaže Ljuboja.

Analitičari kažu da u BiH postoji i strateško uništavanje javnih preduzeća, kako bi ih na taj način pripremili za prodaju po nižoj cijeni, nego što to preduzeće stvarno vrijedi. 

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Bogi

31.10.2021 19:00

Rudnici i hidroelektrane u gubitku! Kako je to uopšte moguće?

ODGOVORITE
Name

Re

31.10.2021 20:39

Burle i Crveni Kmeri bi i govor pokvarili.

Name

IRB

31.10.2021 20:53

Imamo jos kredita

Name

Mirko

01.11.2021 12:11

Moguce kad se drzavni resursi koriste u licne svrhe politicara na vlasti.

Name

re

02.11.2021 14:07

Tako je to kad država rudnike kao Stanare, Ljubija, daju stranim okuptoima u ruke da ih eksploatišu. Ne može se biti dobar i strancima i narodu.

Name

Bivši pašo

31.10.2021 19:03

Pa Ljuboja mogao bi ti prvi da pređeš u to što zoveš realni sektor jer si ti godinama u nadrealnom sektoru. Nemaš pojma ni o čemu i jedina referenca ti je Džombić. A taj višak radnika bi trebao da plače pred kancelarijama stranačkih lidera da bi dobili posao, možda u nekoj privrednoj komori

ODGOVORITE
Name

Dušan

31.10.2021 19:55

Nije to ništa ta če biti kad Dodo krene u osamostaljenje RS u okviru BIH Kad se i banke okrenu protiv RS a od investicija če biti samo štrikovi za vješanje dobrog kvalitata.

ODGOVORITE
Name

Вишеград

31.10.2021 20:48

Није ни чудо што је Хидроелектрана на Дрини у толиком минусу,кад је директор бивши конобар са завршеним рзавским факултетом,и то му је друго запослење.Прво конобар у Андрићграду,а друго дир.Хе на Дрини.

ODGOVORITE
Name

Tatar

31.10.2021 21:03

Oni to zovu pad prihoda a u stvari to je klasična pljačka države i to se tako radi zadnjih15 godina

Name

Koga briga

31.10.2021 22:57

Zato raste depozit građana u bankama. Narod sve jači dok javna preduzeca sve losije stoje. Narod je čudo, ovo je nevjerovatno

ODGOVORITE
Name

Жељезничар

01.11.2021 07:44

Данас се затвара још пар станица, пруга у катастрофалном стању, вагони и локомотиве такође исто , људи одлазе кои раде, канцеларију не можеш помјерити из столице ,прије пар дана затворен позив за добровољни одлазак и пар људи се пријавило и то опет они кои раде а не из канцеларија а управа само прича да одлично ради.

ODGOVORITE