Сумњива расподјела средстава од игара на срећу

У општинском одбору СДС-а Пале тврде да се на подручју Града Источно Сарајево врши неравномјерна расподјела средстава од игара на срећу, у корист општине Источно Ново Сарајево, а на штету осталих градских општина. 

Република Српска 31.10.2021 | 16:48
Сумњива расподјела средстава од игара на срећу

Према Закону о играма на срећу Републике Српске из 2019. године средства од пореза на добитке од игара на срећу представљају приход буџета јединица локалне самоуправе. По критеријумима да се порез  на добитке од лутријских и интернет  игара на срећу уплаћује  у корист општине у којој је добитник пријављен. 

У случају да добитник нема пребивалиште у Српкој, порез се уплаћује према мјесту гдје је извршена уплата или у општину гдје је сједиште уплатиоца пореза. Порез на добитке од казин , кладионичарских и игара на срећу на аутоматима, уплаћује у корист буџета општине гдје се казино, кладионица, односно аутомат клуб налазе. 

У СДС-у Пале кажу  да ови критеријуми, по свему судећи, не важе и за општине у саставу града Источно Сарајево,  јер ће општина Источно Ново Сарајево по овом основу у 2021. години остварити добитак од преко три милиона марака, а општина Пале мање од 20 хиљада марака.

У СДС-у сматрају да је овај начин расподјеле средстава од игара на срећу договорен унутар Владе Српске, како би се општина Источно Ново Сарајево на челу са СНСД-ом спасила од финансијског колапса у коме се тренутно налази.  Подсјећају да је у вријеме доношења овог  закона начелник ове општине био актуени градоначелник Града Источно Сарајево, Љубиша Ћосић.  

У СДС-у тврде да је на снази системско отимање средстава и надлежности од општине Пале од стране СНСД-а, на шта начленик Бошко Југовић такође кадар СНСД-а, нема никакву реакцију. 

Да ли су приређивачи игара на срећу на подручју града Источно Сарајево погрешно књижили и уплаћивали порезе на општине, и да ли је неко свјесно затварао очи на то,  питања су  СДС-а на која очекују одговор од надлежних институција у што скоријем року.

 

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Татар

31.10.2021 16:44

Све је под диригентском палицом Милорада Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДејанМ

01.11.2021 11:47

По закону се средства од пореза уплаћују у општини гдје је тикет уплаћен и тачка. А ови дебвили боље да прочитају закон а не ложе народ на лажи

Name

Зеx

31.10.2021 17:21

То народе Пала дајте поново глас Ћоси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воља народа

31.10.2021 18:47

Пале неће преживјети Боска Југовица и остале сатрапе. Остацемо без Јахорине и средстава за развој. Остаце на Палама двије породице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

31.10.2021 21:57

И треба да остану само породице ових што прича. Њихова странка је била најгора у рату и на овамо. За њих је била добра, због криминала и даље

Name

Јован

01.11.2021 16:04

Кад истрајете у овом циљу,покрените иницијативу да се од ових средстава ангазује јос један педијатар у Дому здравља који це покрити преостала три радна дана и тако нама родитељима са малом дјецом ријесити велики проблем.

ОДГОВОРИТЕ