Sumnjiva raspodjela sredstava od igara na sreću

U opštinskom odboru SDS-a Pale tvrde da se na području Grada Istočno Sarajevo vrši neravnomjerna raspodjela sredstava od igara na sreću, u korist opštine Istočno Novo Sarajevo, a na štetu ostalih gradskih opština. 

Republika Srpska 31.10.2021 | 16:48
Sumnjiva raspodjela sredstava od igara na sreću

Prema Zakonu o igrama na sreću Republike Srpske iz 2019. godine sredstva od poreza na dobitke od igara na sreću predstavljaju prihod budžeta jedinica lokalne samouprave. Po kriterijumima da se porez  na dobitke od lutrijskih i internet  igara na sreću uplaćuje  u korist opštine u kojoj je dobitnik prijavljen. 

U slučaju da dobitnik nema prebivalište u Srpkoj, porez se uplaćuje prema mjestu gdje je izvršena uplata ili u opštinu gdje je sjedište uplatioca poreza. Porez na dobitke od kazin , kladioničarskih i igara na sreću na automatima, uplaćuje u korist budžeta opštine gdje se kazino, kladionica, odnosno automat klub nalaze. 

U SDS-u Pale kažu  da ovi kriterijumi, po svemu sudeći, ne važe i za opštine u sastavu grada Istočno Sarajevo,  jer će opština Istočno Novo Sarajevo po ovom osnovu u 2021. godini ostvariti dobitak od preko tri miliona maraka, a opština Pale manje od 20 hiljada maraka.

U SDS-u smatraju da je ovaj način raspodjele sredstava od igara na sreću dogovoren unutar Vlade Srpske, kako bi se opština Istočno Novo Sarajevo na čelu sa SNSD-om spasila od finansijskog kolapsa u kome se trenutno nalazi.  Podsjećaju da je u vrijeme donošenja ovog  zakona načelnik ove opštine bio aktueni gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo, Ljubiša Ćosić.  

U SDS-u tvrde da je na snazi sistemsko otimanje sredstava i nadležnosti od opštine Pale od strane SNSD-a, na šta načlenik Boško Jugović takođe kadar SNSD-a, nema nikakvu reakciju. 

Da li su priređivači igara na sreću na području grada Istočno Sarajevo pogrešno knjižili i uplaćivali poreze na opštine, i da li je neko svjesno zatvarao oči na to,  pitanja su  SDS-a na koja očekuju odgovor od nadležnih institucija u što skorijem roku.

 

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Tatar

31.10.2021 16:44

Sve je pod dirigentskom palicom Milorada Dodika

ODGOVORITE
Name

DejanM

01.11.2021 11:47

Po zakonu se sredstva od poreza uplaćuju u opštini gdje je tiket uplaćen i tačka. A ovi debvili bolje da pročitaju zakon a ne lože narod na laži

Name

Zex

31.10.2021 17:21

To narode Pala dajte ponovo glas Ćosi

ODGOVORITE
Name

Volja naroda

31.10.2021 18:47

Pale neće preživjeti Boska Jugovica i ostale satrape. Ostacemo bez Jahorine i sredstava za razvoj. Ostace na Palama dvije porodice.

ODGOVORITE
Name

Tako je

31.10.2021 21:57

I treba da ostanu samo porodice ovih što priča. Njihova stranka je bila najgora u ratu i na ovamo. Za njih je bila dobra, zbog kriminala i dalje

Name

Jovan

01.11.2021 16:04

Kad istrajete u ovom cilju,pokrenite inicijativu da se od ovih sredstava angazuje jos jedan pedijatar u Domu zdravlja koji ce pokriti preostala tri radna dana i tako nama roditeljima sa malom djecom rijesiti veliki problem.

ODGOVORITE