Погледајте за кога су тражене санкције - Брисел исте одбио

Бивши високи представник за БиХ Валентин Инцко предложио је 17. маја ове године челницима Европске уније санкционисање неколико званичника Републике Српске, међу којима су били Милорад Додик и Ненад Стевандић, Драган Чавић, Петар Ђокић и Недељко Чубриловић. Но, службени Брисел на овај захтјев Валентина Инцка никад није одговорио.

Босна и Херцеговина 31.10.2021 | 13:53
Погледајте за кога су тражене санкције - Брисел исте одбио

Истрага.ба и Ослобођење у посједу су Инцковог писма упућеног Жозепу Борељу, високом представнику ЕУ за спољну политику и сигурност, у којем донедавни шеф ОХР-а тражи санкције за Милорада Додика и Игора Жунића из СНСД-а, Драгана Чавића из НДП-а, Недељка Чубриловића и Споменка Савановића из ДНС-а, Ненада Стевандића и Костадина Васића из Уједињене Српске те Петра Ђокића и Далибора Стевића из Социјалистичке партије. Више дипломатских извора из Сарајева и Брисела, потврдило је новинарима Истраге и Ослобођења вјеродостојност ових докумената.

“Поштовани високи представниче, поштовани господине Борељ”, писао је Инцко 17. маја ове године, “како се ближи крај мог мандата и стање на терену се погоршава до нивоае која је многе од нас на терену озбиљно забринула, желио сам са вама да подијелим нека своја размишљања о ситуацији у Босни и Херцеговини. Пишем Вам као високи представник за БиХ, задужен за цивилно спровођење Дејтонског мировног споразума”.

“Иако сам се”, наставља даље Инцко”, “током дуже од 12 година суочавао с разним проблемима у процесу спровођења мировног споразума, до данас нисам тражио примјену европских санкција за кршење Дејтонског мировног споразума. На моју велику жалост, сада сам приморан да тражим примјену санкција ЕУ како бих обранио Босну и Херцеговину, Дејтонски мировни споразум, копенхашке критеријуме, али и универзалне цивилизацијске вриједности, како бих даље спријечио величање осуђених за ратне злочине у БиХ”.

Повод за Инцково писмо Борељу били су закључци Народне скупштине Републике Српске, донесени на сједници 11. маја 2021. године, којима то законодавно тијело “одбија захтјев Високог представника и подржава раније одлуке Одбора за 25. годишњицу Народне скупштине Републике Српске”.

“Тако је владајућа скупштинска већина усвојила закључак којим се подупире првобитна одлука ад хоц скупштинског тијела које је раније одлучило да награди тројицу осуђених за ратне злочине. Закључке су потписали предсједници клубова посланика СНСД-а, НДП-НПС-а, ДЕМОС-а, ДНС-а, Уједињене Српске и СП-а.
Стога вас молим да примијените европске рестриктивне мјере, како за потписнике закључака (шефове клубова), тако и за њихове страначке челнике (попис имена у прилогу)”, навео је Инцко.

У прологу су, како смо већ навели, имена Милорада Додика и Игора Жунића из СНСД-а, Драгана Чавића из НДП-а, Недељка Чубриловића и Споменка Савановића из ДНС-а, Ненада Стевандића и Костадина Васића из Уједињене Српске те Петра Ђокића и Далибора Стевића из Социјалистичке партије.

“Ангажман међународне заједнице под водством ЕУ и САД-а остаје кључан за усвајање реформи које ће у коначници бити потребне за интеграцију Еуропске уније. Међутим, док ти напори трају, имали смо великих потешкоћа у рјешавању бројних изазова Дејтонског мировног споразума, које је све теже носити без снажније међународне присутности… Вјерујем да је зато вријеме за разматрање могућности и кориштење алата које међународна заједница још увијек има на располагању. На моју велику жалост, посљедњих седмица, па чак и дана, покушаји поткопавања Општег оквирног мировног споразума, укључујући и довођење у питање територијалног интегритета Босне и Херцеговине, убрзали су се и досегли ниво на којој је одбијање на међународној разини критично. Политички челници још увијек се не суочавају с посљедицама за своје деструктивно дјеловање, док тренутна ситуација снажно сугерише да се садашњи приступ само позитивних потицаја без “штапа” или других казнених мјера мора преиспитати. Напротив, те се политике награђују и омогућују онима на власти да остану на власти”, написао је Инцко у свом писму.

У Бриселу, међутим, не размишљају о штапу. Доказује то и документ који је, приликом недавне посјете Сарајеву, на конференцији за медије “случајно” показала Ангелина Ајхорст, директор Европске службе за спољне послове.

“Оно што нам је данас потребно је дијалог међу политичким лидерима. Треба нам чиста стратегију које конкретне резултате санкције могу постићи у овој фази. Сматрамо да још увијек није вријеме да говоримо о санкцијама, фокус треба да буде у наставку дијалога политичких субјеката у БиХ”, писало је на документу којег је Ајхорст држала током конференције за новинаре у Сарајеву.

Писмо бившег високог представника у Бриселу, очито, нису озбиљно схватили. А ево шта је Валентин Инцко још написао Жозепу Борељу.

“Спомињање “мирног разлаза”, уз истовремено позивање на повлачење међународне војне присутности и позив на формирање Војске Републике Српске, видим као пријетњу суверенитету и територијалном интегритету БиХ, а тиме и миру и стабилности ове земље. Тако је то дословно схватио и велики број њених грађана”, написао је Инцко.

Бивши високи представник обавјештава Бореља да је Милорад Додик позвао на поновно успостављање Војске Републике Српске, назвавши Републику Српску де фацто државом и поновивши своје ставове о потреби поништавања онога што је досад постигнуто на нивоу Босне и Херцеговине. Инцко наводи да се са глорификацијом осуђених за ратне злочине није престало и да због тога тражи санкције.

“Неколико иницијатива од 2011. године, укључујући и недавну, за измјену Кривичног закона Босне и Херцеговине, како би се законски забранило негирање геноцида, није успјело”, подсјећа Инцко у мају ове године челнике Европске уније.

Тадашњи високи представник пише да је “дубоко увјерен да би конкретне европске санкције, забрана путовања у ЕУ и замрзавање рачуна имали озбиљне посљедице и увелико смањиле антидејтонско понашање у овој лијепој, али проблематичној земљи”.

Лидер СНСД-а Милорад Додик је, очито, знао за ово Инцково писмо упућено челницима ЕУ.

“Ако ЕУ или Европска комисија донесе одлуку о санкцијама Републици Српској или о њеном искљуључењу из програма (помоћи) нека запишу да је то датум самосталне Републике Српске”, казао је недавно Милорад Додик, наглашавајући да има обећање одређених пријатеља да неће бити подржане никакве санкције против њега на нивоу Уније.

(истрага.ба/ фото: СБ)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

40 Британских обавештајаца...

31.10.2021 13:22

Ако санкције се уведу Републици Српској, народе онда ми морамо увести санкције нашим (кабадахијама) великашима, властодржцима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

31.10.2021 14:52

Јел то писао списак док му је био на слави?

Name

Пуко

31.10.2021 15:25

Тек када се уведу санкције бошњачким лидерима, до тада је то шупља. Прво им нису ваљали ови из СДСа и уводили су им санкције, па онда радикалима и Поплашену, сада СНСДу а Б и Х опцији ништа. У Федерацији блокада већ 4 године а нико то не спомиње.

Name

Тупане

31.10.2021 16:04

Процитај и протумаци!!

Name

Никола

31.10.2021 13:35

Зивјела слободна Република Српска. Унутар БиХ или ван ње али слободна. И да се конацно након вијекова ропства и протектората конацно ријесимо стране цизме и управљамо насим зивотима сами. Па како нам Бог помогне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

31.10.2021 13:47

Сам нећеш никада управљати својим животом.Ваљда ти је то досад јасно.Само је ствар у томе , да ли је страни или домаћи окупатор.

Name

Ха ха

31.10.2021 13:49

Ал прво да Додик, Горица и кумови престану да купују чизме, куле и градове од нашеих пара!

Name

Драшко

31.10.2021 14:04

Тако је Никола доста је било окупатора и њихових сарадника. СМЕРШ!

Name

Пролетер

31.10.2021 14:10

Ниси бас мудар. Ајмо о времену мало!

Name

Бањалучанин

31.10.2021 14:12

Доле санкције, доле страни окупатори!

Name

Милош

31.10.2021 14:17

Увијек се боримо против страног окупатора и то је добро, али никада се не боримо против унутрашњег окупатора и непријатеља, који често зна бити опаснији и гори од овог првог. Зато постоје избори да их мијењамо сваке четири године и да им недамо да нас изнутра уништавају.

Name

Хе Хе

31.10.2021 14:30

ЖИВЈЕЛА, наравно, исто тако она може бити слободна и без актуелне власти.

Name

Ре Никола

31.10.2021 14:38

Свака цаст добри цовјеце. Позз

Name

Ре ха ха

31.10.2021 14:39

Потписујем и подржавам. Позз

Name

Ре Никола

31.10.2021 14:40

Занимљиво да на списку нема никог из СДС и ПДП

Name

Инцко

31.10.2021 15:56

Најбоље сарме сам јео код Додика, можда ћеми кои пут послати брзом поштом у Аустрију.

Name

Ре МК

31.10.2021 16:05

Са мном неце управљати нико. Стобом и слицнима само нека управљају

Name

Ре никола

31.10.2021 20:04

Ова наса цизма је гора од све и једне бјелосвјетске,наси,а најгори,ни зивота ни слободе са мафијом на власти,а ти никола мора да си на лосој ракији или мозда нецем горем,па булазнис

Name

Душан

31.10.2021 14:10

Нису снаксције одбијене веч на чекањуЧека се скупштина у Новембру да се активирају и ово је намјерно потурено на кога се односи да знају кад буду гласали.....памет у главу другим ријечима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

мо

31.10.2021 14:25

Прво и прво- слобода је новац. Ако га немамо, робови смо. На свим нивоима. И као личност и као заједница и као ентитет и као држава. Роб плеше како господар свира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

31.10.2021 15:13

Незнам засто би Додик добио санкције?Рс је велико сметња бар ЕУ и свакако се гледа да се угаси а Додик је близу тога он им је потребнији него икад.Сви они који подрзавају додика немају интереса за РС и гледају да се обогате док влада хаос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево радник

31.10.2021 15:36

Санкције само за Србе. То није ок.Гдје су Муслимани и Хрвати.И ја цу да напишем Еу писмо за санкције Муслиманима . Доста ми је цинизма Муслимана. Дај Срби једном се ујединити на некој платформи где је РС на првом мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.10.2021 17:12

Ти си јако битан, требао би им написати писмо.

Name

Вјеран

01.11.2021 05:30

Прво, науци да се народ о којем прицас зове Босњаци. Друго, ове санкције се односе на подривање Дејтонског мировног споразума. Несто не видим који Босњаци то раде и циме то они провоцирају Србе на русење Дејтона. Треце, нови вал санкција се односи на корупцију и ту це врло вјероватно бити и босњацких и српских главесхина.

Name

дјуро

31.10.2021 15:46

Зар вам није јасно да западу није у интересу срусити некога ко ради за њих , ово је је само димна бомба за неписмене да не прогледају!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

31.10.2021 17:49

Наравно, то су њихови људи, они су их и довели на власт, подржавају их и спомзоришу цијело вријеме док нас уништавају и пљачкају а све остварују зањих што траже и што су зацртали. Само нас неко чудо може спасити.

Name

Србо

31.10.2021 16:08

Гледао на Фејсу Давора Драгичевића гдје прича о Адаму Шукалу а ја мислио он побјегао у СР од Додика кад оно доушник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

31.10.2021 16:41

Ово је очито доказ да је Додик њихов играч.Тешко је повјеровати да неко продаје своју државу истовремено говорећи да се бори заРС представљајући се као једини Србин а сви остали издајници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре татар

31.10.2021 17:49

То је доказ да опозицију подржавају и желе да их догурају на власт.

Name

Ре Пуко

31.10.2021 17:00

Једино ти је име тачно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

31.10.2021 17:53

Тај Инцко је највећа јајара која је овде крочила. Да има образа никад више неби ногом овамо крочио. Самим овим и наметнутим законом пред сам одлазак је показо да је обична фукара

ОДГОВОРИТЕ