Pogledajte za koga su tražene sankcije - Brisel iste odbio

Bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Incko predložio je 17. maja ove godine čelnicima Evropske unije sankcionisanje nekoliko zvaničnika Republike Srpske, među kojima su bili Milorad Dodik i Nenad Stevandić, Dragan Čavić, Petar Đokić i Nedeljko Čubrilović. No, službeni Brisel na ovaj zahtjev Valentina Incka nikad nije odgovorio.

Bosna i Hercegovina 31.10.2021 | 13:53
Pogledajte za koga su tražene sankcije - Brisel iste odbio

Istraga.ba i Oslobođenje u posjedu su Inckovog pisma upućenog Žozepu Borelju, visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i sigurnost, u kojem donedavni šef OHR-a traži sankcije za Milorada Dodika i Igora Žunića iz SNSD-a, Dragana Čavića iz NDP-a, Nedeljka Čubrilovića i Spomenka Savanovića iz DNS-a, Nenada Stevandića i Kostadina Vasića iz Ujedinjene Srpske te Petra Đokića i Dalibora Stevića iz Socijalističke partije. Više diplomatskih izvora iz Sarajeva i Brisela, potvrdilo je novinarima Istrage i Oslobođenja vjerodostojnost ovih dokumenata.

“Poštovani visoki predstavniče, poštovani gospodine Borelj”, pisao je Incko 17. maja ove godine, “kako se bliži kraj mog mandata i stanje na terenu se pogoršava do nivoae koja je mnoge od nas na terenu ozbiljno zabrinula, želio sam sa vama da podijelim neka svoja razmišljanja o situaciji u Bosni i Hercegovini. Pišem Vam kao visoki predstavnik za BiH, zadužen za civilno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

“Iako sam se”, nastavlja dalje Incko”, “tokom duže od 12 godina suočavao s raznim problemima u procesu sprovođenja mirovnog sporazuma, do danas nisam tražio primjenu evropskih sankcija za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Na moju veliku žalost, sada sam primoran da tražim primjenu sankcija EU kako bih obranio Bosnu i Hercegovinu, Dejtonski mirovni sporazum, kopenhaške kriterijume, ali i univerzalne civilizacijske vrijednosti, kako bih dalje spriječio veličanje osuđenih za ratne zločine u BiH”.

Povod za Inckovo pismo Borelju bili su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, doneseni na sjednici 11. maja 2021. godine, kojima to zakonodavno tijelo “odbija zahtjev Visokog predstavnika i podržava ranije odluke Odbora za 25. godišnjicu Narodne skupštine Republike Srpske”.

“Tako je vladajuća skupštinska većina usvojila zaključak kojim se podupire prvobitna odluka ad hoc skupštinskog tijela koje je ranije odlučilo da nagradi trojicu osuđenih za ratne zločine. Zaključke su potpisali predsjednici klubova poslanika SNSD-a, NDP-NPS-a, DEMOS-a, DNS-a, Ujedinjene Srpske i SP-a.
Stoga vas molim da primijenite evropske restriktivne mjere, kako za potpisnike zaključaka (šefove klubova), tako i za njihove stranačke čelnike (popis imena u prilogu)”, naveo je Incko.

U prologu su, kako smo već naveli, imena Milorada Dodika i Igora Žunića iz SNSD-a, Dragana Čavića iz NDP-a, Nedeljka Čubrilovića i Spomenka Savanovića iz DNS-a, Nenada Stevandića i Kostadina Vasića iz Ujedinjene Srpske te Petra Đokića i Dalibora Stevića iz Socijalističke partije.

“Angažman međunarodne zajednice pod vodstvom EU i SAD-a ostaje ključan za usvajanje reformi koje će u konačnici biti potrebne za integraciju Europske unije. Međutim, dok ti napori traju, imali smo velikih poteškoća u rješavanju brojnih izazova Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje je sve teže nositi bez snažnije međunarodne prisutnosti… Vjerujem da je zato vrijeme za razmatranje mogućnosti i korištenje alata koje međunarodna zajednica još uvijek ima na raspolaganju. Na moju veliku žalost, posljednjih sedmica, pa čak i dana, pokušaji potkopavanja Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma, uključujući i dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ubrzali su se i dosegli nivo na kojoj je odbijanje na međunarodnoj razini kritično. Politički čelnici još uvijek se ne suočavaju s posljedicama za svoje destruktivno djelovanje, dok trenutna situacija snažno sugeriše da se sadašnji pristup samo pozitivnih poticaja bez “štapa” ili drugih kaznenih mjera mora preispitati. Naprotiv, te se politike nagrađuju i omogućuju onima na vlasti da ostanu na vlasti”, napisao je Incko u svom pismu.

U Briselu, međutim, ne razmišljaju o štapu. Dokazuje to i dokument koji je, prilikom nedavne posjete Sarajevu, na konferenciji za medije “slučajno” pokazala Angelina Ajhorst, direktor Evropske službe za spoljne poslove.

“Ono što nam je danas potrebno je dijalog među političkim liderima. Treba nam čista strategiju koje konkretne rezultate sankcije mogu postići u ovoj fazi. Smatramo da još uvijek nije vrijeme da govorimo o sankcijama, fokus treba da bude u nastavku dijaloga političkih subjekata u BiH”, pisalo je na dokumentu kojeg je Ajhorst držala tokom konferencije za novinare u Sarajevu.

Pismo bivšeg visokog predstavnika u Briselu, očito, nisu ozbiljno shvatili. A evo šta je Valentin Incko još napisao Žozepu Borelju.

“Spominjanje “mirnog razlaza”, uz istovremeno pozivanje na povlačenje međunarodne vojne prisutnosti i poziv na formiranje Vojske Republike Srpske, vidim kao prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, a time i miru i stabilnosti ove zemlje. Tako je to doslovno shvatio i veliki broj njenih građana”, napisao je Incko.

Bivši visoki predstavnik obavještava Borelja da je Milorad Dodik pozvao na ponovno uspostavljanje Vojske Republike Srpske, nazvavši Republiku Srpsku de facto državom i ponovivši svoje stavove o potrebi poništavanja onoga što je dosad postignuto na nivou Bosne i Hercegovine. Incko navodi da se sa glorifikacijom osuđenih za ratne zločine nije prestalo i da zbog toga traži sankcije.

“Nekoliko inicijativa od 2011. godine, uključujući i nedavnu, za izmjenu Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kako bi se zakonski zabranilo negiranje genocida, nije uspjelo”, podsjeća Incko u maju ove godine čelnike Evropske unije.

Tadašnji visoki predstavnik piše da je “duboko uvjeren da bi konkretne evropske sankcije, zabrana putovanja u EU i zamrzavanje računa imali ozbiljne posljedice i uveliko smanjile antidejtonsko ponašanje u ovoj lijepoj, ali problematičnoj zemlji”.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je, očito, znao za ovo Inckovo pismo upućeno čelnicima EU.

“Ako EU ili Evropska komisija donese odluku o sankcijama Republici Srpskoj ili o njenom iskljuljučenju iz programa (pomoći) neka zapišu da je to datum samostalne Republike Srpske”, kazao je nedavno Milorad Dodik, naglašavajući da ima obećanje određenih prijatelja da neće biti podržane nikakve sankcije protiv njega na nivou Unije.

(istraga.ba/ foto: SB)

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

40 Britanskih obaveštajaca...

31.10.2021 13:22

Ako sankcije se uvedu Republici Srpskoj, narode onda mi moramo uvesti sankcije našim (kabadahijama) velikašima, vlastodržcima!

ODGOVORITE
Name

Borac

31.10.2021 14:52

Jel to pisao spisak dok mu je bio na slavi?

Name

Пуко

31.10.2021 15:25

Тек када се уведу санкције бошњачким лидерима, до тада је то шупља. Прво им нису ваљали ови из СДСа и уводили су им санкције, па онда радикалима и Поплашену, сада СНСДу а Б и Х опцији ништа. У Федерацији блокада већ 4 године а нико то не спомиње.

Name

Tupane

31.10.2021 16:04

Procitaj i protumaci!!

Name

Nikola

31.10.2021 13:35

Zivjela slobodna Republika Srpska. Unutar BiH ili van nje ali slobodna. I da se konacno nakon vijekova ropstva i protektorata konacno rijesimo strane cizme i upravljamo nasim zivotima sami. Pa kako nam Bog pomogne.

ODGOVORITE
Name

MK

31.10.2021 13:47

Sam nećeš nikada upravljati svojim životom.Valjda ti je to dosad jasno.Samo je stvar u tome , da li je strani ili domaći okupator.

Name

Ha ha

31.10.2021 13:49

Al prvo da Dodik, Gorica i kumovi prestanu da kupuju čizme, kule i gradove od našeih para!

Name

Драшко

31.10.2021 14:04

Тако је Никола доста је било окупатора и њихових сарадника. СМЕРШ!

Name

Proleter

31.10.2021 14:10

Nisi bas mudar. Ajmo o vremenu malo!

Name

Бањалучанин

31.10.2021 14:12

Доле санкције, доле страни окупатори!

Name

Miloš

31.10.2021 14:17

Uvijek se borimo protiv stranog okupatora i to je dobro, ali nikada se ne borimo protiv unutrašnjeg okupatora i neprijatelja, koji često zna biti opasniji i gori od ovog prvog. Zato postoje izbori da ih mijenjamo svake četiri godine i da im nedamo da nas iznutra uništavaju.

Name

He He

31.10.2021 14:30

ŽIVJELA, naravno, isto tako ona može biti slobodna i bez aktuelne vlasti.

Name

Re Nikola

31.10.2021 14:38

Svaka cast dobri covjece. Pozz

Name

Re ha ha

31.10.2021 14:39

Potpisujem i podržavam. Pozz

Name

Re Nikola

31.10.2021 14:40

Zanimljivo da na spisku nema nikog iz SDS i PDP

Name

Инцко

31.10.2021 15:56

Најбоље сарме сам јео код Додика, можда ћеми кои пут послати брзом поштом у Аустрију.

Name

Re MK

31.10.2021 16:05

Sa mnom nece upravljati niko. Stobom i slicnima samo neka upravljaju

Name

Re nikola

31.10.2021 20:04

Ova nasa cizma je gora od sve i jedne bjelosvjetske,nasi,a najgori,ni zivota ni slobode sa mafijom na vlasti,a ti nikola mora da si na losoj rakiji ili mozda necem gorem,pa bulaznis

Name

Dušan

31.10.2021 14:10

Nisu snakscije odbijene več na čekanjuČeka se skupština u Novembru da se aktiviraju i ovo je namjerno potureno na koga se odnosi da znaju kad budu glasali.....pamet u glavu drugim riječima..

ODGOVORITE
Name

mo

31.10.2021 14:25

Prvo i prvo- sloboda je novac. Ako ga nemamo, robovi smo. Na svim nivoima. I kao ličnost i kao zajednica i kao entitet i kao država. Rob pleše kako gospodar svira.

ODGOVORITE
Name

neznam

31.10.2021 15:13

Neznam zasto bi Dodik dobio sankcije?Rs je veliko smetnja bar EU i svakako se gleda da se ugasi a Dodik je blizu toga on im je potrebniji nego ikad.Svi oni koji podrzavaju dodika nemaju interesa za RS i gledaju da se obogate dok vlada haos.

ODGOVORITE
Name

Stevo radnik

31.10.2021 15:36

Sankcije samo za Srbe. To nije ok.Gdje su Muslimani i Hrvati.I ja cu da napišem Eu pismo za sankcije Muslimanima . Dosta mi je cinizma Muslimana. Daj Srbi jednom se ujediniti na nekoj platformi gde je RS na prvom mjestu.

ODGOVORITE
Name

re

31.10.2021 17:12

Ti si jako bitan, trebao bi im napisati pismo.

Name

Vjeran

01.11.2021 05:30

Prvo, nauci da se narod o kojem pricas zove Bosnjaci. Drugo, ove sankcije se odnose na podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nesto ne vidim koji Bosnjaci to rade i cime to oni provociraju Srbe na rusenje Dejtona. Trece, novi val sankcija se odnosi na korupciju i tu ce vrlo vjerovatno biti i bosnjackih i srpskih glaveshina.

Name

djuro

31.10.2021 15:46

Zar vam nije jasno da zapadu nije u interesu srusiti nekoga ko radi za njih , ovo je je samo dimna bomba za nepismene da ne progledaju!!!!

ODGOVORITE
Name

Nije nego

31.10.2021 17:49

Naravno, to su njihovi ljudi, oni su ih i doveli na vlast, podržavaju ih i spomzorišu cijelo vrijeme dok nas uništavaju i pljačkaju a sve ostvaruju zanjih što traže i što su zacrtali. Samo nas neko čudo može spasiti.

Name

Србо

31.10.2021 16:08

Гледао на Фејсу Давора Драгичевића гдје прича о Адаму Шукалу а ја мислио он побјегао у СР од Додика кад оно доушник.

ODGOVORITE
Name

Tatar

31.10.2021 16:41

Ovo je očito dokaz da je Dodik njihov igrač.Teško je povjerovati da neko prodaje svoju državu istovremeno govoreći da se bori zaRS predstavljajući se kao jedini Srbin a svi ostali izdajnici

ODGOVORITE
Name

Re tatar

31.10.2021 17:49

To je dokaz da opoziciju podržavaju i žele da ih doguraju na vlast.

Name

Re Puko

31.10.2021 17:00

Jedino ti je ime tačno!

ODGOVORITE
Name

Soko

31.10.2021 17:53

Taj Incko je najveća jajara koja je ovde kročila. Da ima obraza nikad više nebi nogom ovamo kročio. Samim ovim i nametnutim zakonom pred sam odlazak je pokazo da je obična fukara

ODGOVORITE